Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η Υγειονομική Βόμβα εξερράγη!



Η περίφημη Υγειονομική Βόμβα,  που επικαλούνταν ο πρώην «λογιστής της Υγείας»- κατά δήλωσή  του- Α. Λοβέρδος καθώς  και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, έσκασε και απειλεί πλέον να συμπαρασύρει στο θάνατο χιλιάδες, μα πολλές χιλιάδες πολιτών.

Όχι  δεν ήταν  εκεί  που την είχε «εντοπίσει» το μεγάλο «λαγωνικό» του ΠΑΣΟΚ..

 στους μετανάστες της Υπατίας και στις οροθετικές ιερόδουλες ..

αλλά…

Αλλά καλύτερα διαβάστε μια ανακοίνωση του Ιατρικού  Συλλόγου  Αθήνας:


Θέμα: Η ανθρωπιστική κρίση σε μερικές ομάδες ανασφάλιστων πολιτών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα εδώ και τώρα

Δεκάδες Καρκινοπαθείς: Φεύγουν από το Ιατρείο περιμένοντας να πεθάνουν ενώ μπορούν να ζήσουν γιατί δεν έχουν λεφτά
Δεκάδες Έγκυοι: μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν

2 στους 10 ασθενείς από αυτούς που επισκέπτονται το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, χρήζουν νοσηλείας για χειρουργική επέμβαση.
Θεατές στην ανακοίνωση της διάγνωσης, πρόθυμοι αλλά ανύμποροι να βοηθήσουν, όλοι οι εθελοντές γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που υπηρετούν με ζέση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο ηθικό, επιστημονικό και κοινωνικό.
Οι ανασφάλιστοι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με προβλήματα που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης, τι θα απογίνουν στο επόμενο βήμα αφού δεν έχουν τα χρήματα να χειρουργηθούν;

Καρκινοπαθείς ασθενείς στους οποίους διαγνώσθηκαν αντιμετωπίσιμοι χειρουργικά όγκοι σε πρώιμο στάδιο, δε χειρουργήθηκαν ποτέ διότι δεν είχαν χρήματα.

Κάναμε έκκληση στον Υπουργό Υγείας, κο Λοβέρδο και παράλληλα στις διοικήσεις των νοσοκομείων για να αναλάβουν κάποια ζωτικής σημασίας περιστατικά και να τα χειρουργήσουν.

 Η απάντηση ενός υπαλλήλου του ΥΥΚΑ ήταν, ότι η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη: «οι ανασφάλιστοι πληρώνουν…. ας βγάλουν βιβλιάριο απορίας…!!!» όταν όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι πολίτες που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους στα ταμεία τους και στην εφορία, δε μπορούν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και βιβλιάριο απορίας!!!

Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική αυτή κρίση με άλλη ευαισθησία..


Τι ειρωνεία! Οι λειτουργοί υγείας να είναι θεατές σε όλα τα ογκολογικά περιστατικά που διαγιγνώσκουν: Σε ορισμένα δε περιστατικά πια, ο καρκίνος έγινε ανεγχείρητος και τώρα περιμένουμε όλοι μαζί απλά να πεθάνουν επειδή δεν είχαν λεφτά να χειρουργηθούν.

Καταρράκτης: το 30% των οφθαλμολογικών περιστατικών μας είναι ασθενείς με καταρράκτη που έχουν 1/10 όραση. Άνθρωποι ηλικιωμένοι που κινδινεύουν να τους χτυπήσει αυτοκίνητο δρόμο γιατί δε βλέπουν. Γιατί; επειδή δε μπορούν να κάνουν εγχείρηση καταρράκτη… ποιος θα πληρώσει το φακό και τα νοσήλια αφού είναι ανασφάλιστοι;…
Εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου: Έγκυο με δίδυμη κύηση υψηλού κινδύνου και ένα ανάπηρο έμβρυο δεν τη ανέλαβε κανένα τμήμα καμιάς κλινικής επειδή δεν είχε να πληρώσει. Η πιθανότητα να χαθεί η ζωή των δύο εμβρύων είναι 70% και η δική της 15%.
Καθημερινό δράμα οι έγκυοι που προσέρχονται γιατί πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή και δεν έχουν τα χρήματα.
Η απόγνωση φαίνεται στα πρόσωπά τους.
Πρόκειται για περιστατικά που απαγορεύεται να γεννήσουν φυσιολογικά ή με επείγουσα καισαρική τομή που θα δικαιολογούσε τα νοσήλια της ανασφάλιστης.
Πρόκειται για περιστατικά που κινδυνεύει το έμβρυο να βγει ανάπηρο και κινδυνεύει και η ζωή της εγκύου από μαζική αιμορραγία αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα σε τμήματα τοκετών υψηλού κινδύνου.

Αυτές οι γυναίκες μένουν να γεννήσουν στο δρόμο με το ρίσκο να ζήσουν ή να πεθάνουν ή να έχουν μία ζωή ένα ανάπηρο παιδί…επειδή δεν έχουν τα 800 ευρώ για να γεννήσουν

Το Παράδοξο της Ελληνικής Νομοθεσίας
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ολιγωρία στην ελληνική νομοθεσία που δικαιολογεί τα νοσήλια ανασφάλιστων πολιτών σε κατεπείγουσες καταστάσεις!!!
Δηλαδή, ένας ασθενής που πάσχει από χολολιθίαση και πρέπει να χειρουργήσει τη χοληδόχο κύστη, δε μπορεί αν δεν έχει χρήματα: πρέπει να πληρώσει για να νοσηλευτεί. Αν ο ασθενής αυτός μείνει ανεγχείρητος, κάποια στιγμή η χοληδόχο κύστη με τις πέτρες θα σπάσει και θα προσκαλέσει επείγουσες επιπλοκές στον άρρωστο, οι οποίες απειλούν σαφώς τη ζωή του. Σε εκείνο το στάδιο της κατεπείγουσας αντιμετώπισης, αναλαμβάνει η Ελληνική Πολιτεία τα έξοδα του ανασφάλιστου πολίτη, που σε αυτό όμως πια το ύστατο σημείο 1) μπορεί να χαθεί η ζωή του ασθενή και 2) τα νοσήλια είναι πολύ περισσότερα λόγω της αυξημένης ιατρικής φροντίδας σε μονάδες εντατικής.
Έτσι, με το υπάρχον σύστημα και η Ελληνική Πολιτεία πληρώνει και ο Ασθενής τις περισσότερες φορές χάνει τη ζωή του, ενώ ένα στάδιο πριν και η ζωή του θα είχε κερδηθεί και η δαπάνη του ελληνικού κράτους θα ήταν μικρότερη.
Λύση μπορούν να δώσουν όλες οι κλινικές αν ακολουθήσουν το πρότυπο της Ογκολογικής Κλινικής του κου Συρίγου, στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ» που αναλαμβάνει ορισμένες τις χημειοθεραπευτικές αγωγές καρκινοπαθών ανασφάλιστων πολιτών κάθε εβδομάδα.
Απέναντι σε αυτό το θέαμα της ανθρωπιστικής κρίσης, κάνουμε κάλεσμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προς όλα τα νοσοκομεία να αναλάβουν τα έξοδα των χειρουργικών αυτών επεμβάσεων και της νοσηλείας των ανασφάλιστων ασθενών, προκειμένου να σωθούν κάποιες ανθρώπινες ζωές.
Γιατί κάθε ανθρώπινη ζωή για μας έχει αξία..


και ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ριζοσπάστης"

Οδηγούνται στο θάνατο ενώ μπορούν να θεραπευτούν

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανασφάλιστων και όσων δεν έχουν να πληρώσουν για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Η κατεπείγουσα ανάγκη να παρέχεται σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να χρηματοδοτηθούν γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, αλλιώς θα πεθαίνουν άνθρωποι που μπορούν να θεραπευτούν, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία του 6μηνου απολογισμού του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που ίδρυσαν το Φλεβάρη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) και η ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», όπου έχουν εξεταστεί 3.596 ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους. Ενας τόσο ευαίσθητος τομέας, όπως είναι η Υγεία και το Φάρμακο, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο επιχειρηματικής ή «φιλανθρωπικής» δράσης, γιατί έτσι δεν εξασφαλίζεται πως όλοι θα έχουν πρόσβαση στη θεραπεία, αντίθετα μόνο ελάχιστοι και σε περιορισμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Είναι ενδεικτικό πως τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας όσων απευθύνθηκαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ήταν καρκίνος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, θυρεοειδοπάθειες και ψυχιατρικά νοσήματα. Δηλαδή, σοβαρές ασθένειες που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση και εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή ή και χειρουργείο. Για παράδειγμα, το 20% των ασθενών είχε έναν όγκο ή ένα ανεύρυσμα ή μία χοληδόχο γεμάτη πέτρες, ή άλλες καταστάσεις απειλητικές δυνητικά για τη ζωή, αν δεν αντιμετωπισθούν χειρουργικά σε νοσοκομείο. Περισσότεροι από 100 ασθενείς έφυγαν με διάγνωση, περιμένοντας το θάνατο. Είχαν κάποιο όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά (π.χ. παχύ έντερο, μαστό, ουροδόχο κύστη, προστάτη, πνεύμονα) και όταν τους είπαν ότι πρέπει να χειρουργηθούν, απάντησαν: «Δεν έχω χρήματα».

Από την άλλη ο ΙΣΑ επευφημεί την πρωτοβουλία της Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» να χορηγεί χημειοθεραπευτικές αγωγές σε ορισμένους ανασφάλιστους καρκινοπαθείς από δωρεές φαρμακευτικών εταιρειών. Η αλήθεια είναι πως οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν το μονοπώλιο σε ορισμένα απαραίτητα αντικαρκινικά φάρμακα και κάθε τόσο σταματούν να τα χορηγούν στα δημόσια νοσοκομεία αν δεν πληρωθούν προκαταβολικά, αδιαφορώντας για τη ζωή χιλιάδων καρκινοπαθών. Επιπλέον, τι νόημα έχει το «κάλεσμα ανθρωπιάς» που απευθύνει ο ΙΣΑ σε όλες τις κλινικές των νοσοκομείων να κάνουν το ίδιο; Μήπως δεν είναι όλοι οι καρκινοπαθείς άνθρωποι, παρά μόνο οι ελάχιστοι που θα γίνονται δεκτοί στα πλαίσια μιας τάχα «ευαισθησίας» των διοικητών των νοσοκομείων και των φαρμακοβιομηχάνων;

Ανεμβολίαστα τα παιδιά των ανασφάλιστων

Εκτεθειμένα σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα είναι χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν κάνει το βασικό εμβολιασμό γιατί οι γονείς τους είναι ανασφάλιστοι: 8 στα 10 από τα 1.168 παιδιά που επισκέφτηκαν το Ιατρείο ζήτησαν δωρεάν εμβολιασμό. Το πρόβλημα αποτελεί «βόμβα» για τη δημόσια υγεία καθώς επιστρέφουν λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης του παιδικού πληθυσμού παιδικές ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή, όπως πολιομυελίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα Β κ.ά.

Το ποσοστό των ανασφάλιστων αυξάνεται μέρα με τη μέρα καθώς η ανεργία γιγαντώνεται. Ετσι, εκατομμύρια άνθρωποι και οι οικογένειές τους μένουν και χωρίς δουλειά και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρως εκτεθειμένοι στις ασθένειες. 

Αναφέρουμε ενδεικτικά:

    Το 44% των ασθενών που επισκέφτηκαν το Ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, που έμειναν ανασφάλιστοι είτε λόγω οφειλών στο Ταμείο τους, είτε λόγω οφειλών στην εφορία.

    Το 46% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, που έχασαν την κοινωνική ασφάλιση λόγω απόλυσης ή λόγω χρόνιας ανεργίας.

    Το 88% έχασαν την κοινωνική ασφάλιση μέσα στα έτη 2010, 2011, 2012.



ΕΠΕΙΓΟΝ : Το κίνημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα Υγείας σε συντονισμό με το  υπόλοιπο  εργατικό και λαϊκό κίνημα (με πρωτοβουλία της ταξικής του πτέρυγας) να θέσει ως κατεπείγουσα και πρώτη προτεραιότητα την παρέμβαση του  (με κάθε μέθοδο και κάθε τρόπο, έστω και μέσα από συγκρούσεις)  σε όλα τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας να ανοίξουν τις πόρτες τους στην  παροχή δωρεάν φροντίδας και περίθαλψης  σε όλους τους συνανθρώπους μας που σήμερα  ένα άθλιο σύστημα τους το απαγορεύει.

Είναι ζήτημα τιμής για κάθε  Υγειονομικό, για κάθε αγωνιστή, για κάθε αριστερό .

Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Καλή η αλληλεγγύη των κοινωνικών ιατρείων και πρέπει να στηριχτεί από όλο το ταξικό εργατικό και λαϊκό κίνημα,  αλλά αυτήν τη στιγμή δεν φτάνει και  τελικά δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα.