Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Σαλμάς για τον ΕΟΠΥΥ και τους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών Υγείας.


Παρουσιάζουμε 4 αποσπάσματα από την   τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, στη Βουλή την Παρασκευή , που σ' ένα  βαθμό φωτογραφίζουν το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν από αυτόν, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα λειτουργήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας (Ιατροί, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτές, Ιδιωτικές Κλινικές, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας κλπ)

«Σημαίνει ότι αποφασίστηκε κάποια στιγμή να συγχωνευτούν οι κλάδοι Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων για να δημιουργηθεί ένας μεγάλος Οργανισμός Υγείας που στον ιδρώτα των εργαζομένων, που έχει στην πλάτη του, θα δίνει μεγάλη αξία και θα τον αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δηλαδή, θα παίρνει τις καλύτερες υπηρεσίες για τους εργαζόμενους Έλληνες στις φθηνότερες τιμές. Αυτή τη διαπραγματευτική δυνατότητα που έχει ο Οργανισμός αυτός, δεν την έχει χρησιμοποιήσει μέχρι αυτή τη στιγμή».

«Ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή έχει περισσότερες δαπάνες από ότι έσοδα. Αυτό σημαίνει μια δυσκολία πληρωμών και το γνωρίζουν όλοι οι πάροχοι που συμβάλλονται, όμως κανείς δεν υποχρεώνει κανένα πάροχο να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Τι σημαίνει αυτό; συμβάλλεται όποιος θέλει. Εμείς δεν πήγαμε να παρακαλέσουμε κανένα πάροχο, να του πούμε ελάτε να συμβληθείτε μαζί μας. Όποιος δεν θέλει αύριο δεν θέλει να έρθει στον ΕΟΠΥΥ και να υποβάλει διακοπή της σύμβασής του. Μετά από αυτό όμως ο εκβιασμός τελείωσε, γιατί το ξέρουν οι πάροχοι ότι δεν μπορούν να πληρώνονται στο χρόνο που θα ήθελαν. Όταν το ξέρουν δεν έχει νόημα να προαναγγέλλουμε ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου θα κόψουμε».

«Εμείς ανανεώνουμε τις συμβάσεις των γιατρών που ήταν σε εκκρεμότητα και ήταν σε ομηρία στον ΕΟΠΥΥ και υπάρχει αθρόα προσέλευση των γιατρών, εν γνώσει τους με τον τρόπο που πληρώνονται».

«Πρώτα θα περιοριστεί το κέρδος των παρόχων υπηρεσίας υγείας που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, για να μην πειραχθεί ο πυρήνας της παροχής υπηρεσιών υγείας για τους εργαζόμενους, για τους ασφαλισμένους σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει χρήση της διαπραγματευτικής του ικανότητας διότι δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός υγείας στην Ευρώπη και θα βγούμε και θα διαπραγματευτούμε με την αγορά».

Τι σημαίνουν όλα αυτά.

Η δομική κρίση του  καπιταλιστικού συστήματος αλλά και η προσαρμογή της οικονομικής πολιτικής στη χώρα μας στα πλαίσια των μνημονίων, που  συμφώνησαν  και συνυπέγραψαν οι ελληνικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, οδηγούν σε μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό  προϋπολογισμό, ενώ η τρομακτική ανεργία που προέκυψε λόγω των μνημονιακών πολιτικών και  η επέκταση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας  δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ενίσχυσης του οργανισμού μέσω των ασφαλιστικών εισφορών
Επί πλέον το σύστημα δεν έχει πλέον το περιθώριο να κάνει ανοίγματα και φιλοφρονήσεις σε κοινωνικά στρώματα με τα οποία διατηρούσε μια καλή σχέση στο παρελθόν, φρόντιζε να έχουν ένα καλό και αξιοπρεπές επίπεδο ζωής  και σε ένα βαθμό στηρίζονταν σε αυτά. Διατηρούσε συμμαχικές σχέσεις με αυτά.

Από αυτή την άποψη η συγκυβέρνηση  με βάση τη λογική και τα συμφέροντα που υπηρετεί έχει δυο επιλογές

Η πρώτη είναι να αυξήσει εκ νέου  σημαντικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων  από την τσέπη τους σε φάρμακα, εξετάσεις   και να επιβάλει συμμετοχή    στα νοσήλια.
Η δεύτερη είναι να συμπιέσει  το κέρδος των   παρόχων υπηρεσιών υγείας 
(Ιατροί, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Φυσικοθεραπευτές, Ιδιωτικές Κλινικές, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας)

Κατά την άποψή μας  η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ θα επιλέξει και τις δυο επιλογές που έχει.
  • Θα  επιχειρήσει να  επιβάλει συμμετοχή στα νοσήλια 
  • Ενώ μέσω των "διαπραγματεύσεων με την αγορά" θα συμπιέσει το κέρδος των παρόχων  υγείας  που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ.Ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί  και οι προθέσεις για ανακοστολόγηση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) καθώς οι πολύ μεγάλες αυξήσεις που έφεραν, συνέβαλαν  στην  αδυναμία  εξόφλησης από τον ΕΟΠΥΥ και κατά προέκταση από τα ταμεία.

Η συμπίεση του κέρδους των παρόχων υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσω διαπραγματεύσεων και  διαγωνισμών θα οδηγήσει  τελικά στην επιβίωση μεγάλων μονάδων και κέντρων  παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχουν τη δυνατότητα να συμπιέσουν τα κόστη   απασχολώντας μισθωτούς  γιατρούς και γενικά υγειονομικούς για "ένα κομμάτι ψωμί", ενώ πολύ δύσκολη  θα γίνει η θέση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και μικρών εργαστηρίων και μονάδων  που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν  το ανταγωνισμό ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κυρίως φυτρώνουν εύκολα οι μεγάλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας... 

Η παράταση  και το βάθεμα της κρίσης και της ύφεσης  και το επόμενο χρονικό διάστημα και η εκτεταμένη φτωχοποίηση   της κοινωνίας θα μειώσει επίσης  σημαντικά και τις επισκέψεις πολιτών και ασθενών σε μη συμβεβλημένους γιατρούς στους οποίους ο ασθενής καταβάλει εξ ιδίων το κόστος της επίσκεψης.. Ήδη αυτό γίνεται αισθητό ακόμη και στην επαρχία με μετακίνηση αυτών των  ασθενών στα  τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων.