Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια;


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 994470
WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

Αρ. Πρωτ.: 31 / 06-08-2012
                       Πάτρα, 6 Αυγούστου 2012

Προς           Διοίκηση ΓΝ Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»
                  6η ΥΠΕ
Κοιν.           ΜΜΕ

Γιατροί του ΕΣΥ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Την Τρίτη 31/7, στην εφημερία του «Αγ. Ανδρέα», έπαθε βλάβη και βγήκε εκτός λειτουργίας ο Αξονικός Τομογράφος. Κατά σύμπτωση, βγήκε προσωρινά εκτός λειτουργίας και το αντίστοιχο μηχάνημα του Παν/κού Νοσοκομείου για κάποιες ώρες.
Στην πίεση να εξυπηρετηθούν επείγοντα περιστατικά της εφημερίας, αντί να ενεργοποιηθεί ο υπάρχων μηχανισμός που μπορεί να «επιστρατεύσει» το τρίτο μηχάνημα (αυτό του Καραμανδανείου που λειτουργεί μόνο μέχρι το μεσημέρι λόγω έλλειψης προσωπικού), επιλέχθηκε η παραπομπή των περιστατικών στο Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
Ο παραλογισμός, δε σταματάει εκεί. Με επίμονες προφορικές εντολές της Διευθύντριας του Ακτινολογικού Τμήματος του «Αγ. Ανδρέα» κας Γ. Χρυσανθακοπούλου, επικαλούμενη εντολή του ΔΥΠΕάρχη κου Δ. Κατσικόπουλου, δυο συνάδελφοι που εφημέρευαν στο τμήμα, εστάλησαν στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ από τις 12.30 περίπου μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες…προς συνοδεία των περιστατικών (όπως μας εξήγησε, σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πιο φυσικό τρόπο, η κα Χρυσανθακοπούλου).

Ανασκοπώντας το περιστατικό, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής και να προβούμε στα πιο κάτω ΔΗΜΟΣΙΑ ερωτήματα:

1. Γιατί δεν κλήθηκε η Διοίκηση του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων να θέσει σε λειτουργία τον αξονικό του τομογράφο, τη στιγμή που ετέθησαν ταυτόχρονα εκτός λειτουργίας οι άλλοι δύο;
2.Με ποιες διαδικασίες παραπομπής και βάσει ποιας συμφωνίας εκλήθη το ΟΛΥΜΠΙΟΝ να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε; Ποιος θα καλύψει τη δαπάνη των εξετάσεων; Οι ασθενείς πλήρωσαν συμμετοχή για τις αξονικές τομογραφίες που διενεργήθηκαν; Κι αν όχι, η δαπάνη για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα καλυφθεί ως Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο για ημερήσια νοσηλεία (πολύ πιο ακριβό από μια απλή αξονική τομογραφία) εις βάρος του ΕΟΠΥΥ; (ο οποίος τους μόνους που πληρώνει από την ίδρυσή του είναι τις ιδιωτικές κλινικές κατά προτεραιότητα)
3. Από πότε γιατροί του ΕΣΥ καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και μάλιστα εν ώρα εφημερίας τους; Το ΟΛΥΜΠΙΟΝ δεν έχει ακτινοδιαγνώστες για επείγουσες εξετάσεις;

Επειδή, δε συμμεριζόμαστε τη «φυσικότητα» με την οποία η Δ/τρια του Ακτινολογικού του «Αγ. Ανδρέα» αντιμετωπίζει το περιστατικό, καλούμε:

1.Τη Διοίκηση και τα όργανα του νοσοκομείου να απαντήσουν γιατί δεν απευθύνθηκαν στο δημόσιο νοσοκομείο (Καραμανδάνειο) για να καλύψει την έκτακτη ανάγκη που προέκυψε.
2.Την 6η ΥΠΕ να ενημερώσει αν ήταν ενήμερη και αν έδωσε εντολή να μετακινηθούν οι ιατροί του «Αγ. Ανδρέα» στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ.
3.  Κάθε αρμόδιο για να απαντήσει στα ως άνω ερωτήματα που θέσαμε.

Θα επανέλθουμε.

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.


Ο Πρόεδρος


Γιαννάκενας Κων/νος



Ο Γραμματέας


Γιακουμής Τάσος