Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Όταν η ζωή και η υγεία… κοστολογείται ή "είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο"!!!!


Δεν είχαμε βέβαια αυταπάτες. Τουλάχιστον  εμείς.
Γιατί ξέρουμε ότι στον καπιταλισμό τα πάντα μετατρέπονται σε εμπόρευμα.
Τα πάντα!
Ακόμη και το ανθρώπινο σώμα, η ανθρώπινη υγεία, η ανθρώπινη ζωή.
Όλα μετρούνται με βάση το κόστος και το κέρδος.
Απλά όσο και να το ξέρεις , όσο και να το  ερμηνεύεις , πάντα μερικές φορές νοιώθεις παράξενα. Δυσάρεστα παράξενα.

Λέει  λοιπόν την Παρασκευή στη Βουλή, αναμεσα στα άλλα, σε ερώτησή του ο Σ. Χαλβατζής του ΚΚΕ: (κλικ ΕΔΩ)
"Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανασφάλιστοι και άνεργοι. Πάρα πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή στην αγορά των φαρμάκων.
Βεβαίως, δεν θα ανακαλύψει κανένας τον τροχό όταν πει ότι η μη λήψη των φαρμάκων συνιστά μέγα κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή των ανθρώπων. Ο Υπουργός είναι γιατρός και το ξέρει αυτό καλύτερα.
Κατά την άποψή μας, υπάρχει άμεση ανάγκη να χρηματοδοτηθούν πλήρως από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ο ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, να εξοφληθούν τα χρέη στους φαρμακοποιούς και στους ασφαλισμένους, να εξασφαλιστεί η πλήρης και δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη, με προτεραιότητα τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Απαιτείται η δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων, των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους και τα συμπληρώματα διατροφής στους χρονίως πάσχοντες και τα ΑμΕΑ".

και απαντά  ανάμεσα στα άλλα ο Μ. Σαλμάς , αναπληρωτής υπουργός Υγείας:
"Όμως όσον αφορά αυτά που μου ζητήσατε τώρα, να δώσουμε δωρεάν εδώ κι εκεί, πείτε μου πόσο κοστίζουν. Αν τα έχετε κοστολογήσει αυτά, να τα εξετάσουμε. Πόσο είναι αυτό το «δωρεάν», που λέτε, για όλα τα ακριβά φάρμακα, το δωρεάν για τα άλλα; Να το δούμε. Είναι 1 δισεκατομμύριο, 2 δισεκατομμύρια, 3 δισεκατομμύρια; Πόσο είναι; Και να δούμε κι αν τα έχουμε. Εγώ δεν έχω αντίρρηση".


Λέει πάλι ο βουλευτής του ΚΚΕ
"Τι θα πει κόστος; Η  ζωή του ανθρώπου έχει κόστος; Έτσι το μετράμε; Ο έχων τη δυνατότητα να αγοράζει φάρμακα θα ζει και ο μη έχων τη δυνατότητα, θα πεθαίνει. Αυτό συμβαίνει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού και το γνωρίζουμε όλοι. Εν πάση περιπτώσει, όλα τα πράγματα δεν μπαίνουν στη ζυγαριά. Δεν είναι έτσι η ζυγαριά."

Και  επακόλουθεί ο εξής διάλογος:
"ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ …Στο κομμάτι αυτό που μου ζητήσατε να δούμε τι μπορεί να γίνει με  μερικές ομάδες ασφαλισμένων που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, θα το δω σας το υπόσχομαι. Για τους ανασφάλιστους και τους άπορους δεν έχω αρμοδιότητα, δεν μπορώ. Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να σας ανακοινώσει ίσως κάτι, αν σκεφτεί. Για τους ασφαλισμένους που έχουν αδυναμία με απασχολεί, με νοιάζει. Και πιστεύω σε λίγο καιρό να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Σε λίγο καιρό θα έχουμε περισσότερους ανασφάλιστους, κύριε Υπουργέ.
ΜΑΡΙΟΣ ΣΑΛΜΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας): Δεν έχω αρμοδιότητα για αυτούς. Έχω αρμοδιότητα κυβερνητική να σκέφτομαι για τους ασφαλισμένους και για τους ασφαλιστικά ενήμερους, δηλαδή αυτούς για τους οποίους έχει υποχρέωση ο ΕΟΠΥΥ να παρέχει υπηρεσίες υγείας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Εντάξει".

Εκπληκτικό έ;
  • Για κάποιους οικονομικά αδύναμους αλλά ασφαλισμένους: «θα το δω σας το υπόσχομαι.» !
  • Για τους ανασφάλιστους και τους άπορους :«δεν έχω αρμοδιότητα, δεν μπορώ». «Μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να σας ανακοινώσει ίσως κάτι, αν σκεφτεί»!!

 Αναρωτιέμαι :
Πόσο έχει ξεφτίσει η αξία της ανθρώπινης υγείας και ζωής φίλες και φίλοι  για να ακούγονται αυτά έτσι, φόρα παρτίδα, μέσα στο κοινοβούλιο;

Και μια φωνή με επαναφέρει στην πραγματικότητα:
 «Είναι ο καπιταλισμός… ηλίθιε»!!!