Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Βγαίνοντας από το ευρώ


Βγαίνοντας από το ευρώ



Του Γιώργου Δελαστίκ από τη εφημερίδα  "ΠΡΙΝ"  (19-8-2012)

Αυξάνονται ραγδαία οι πιθανότητες η κατάπτυστη , ευρώδουλη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου –Κουβέλη , η συγκυβέρνηση δηλαδή της Δεξιάς με την εκφυλισμένη σοσιαλδημοκρατία και την παρασιτική Αριστερά της προσκολλήσεως στη αστική εξουσία , να είναι αυτή που θα οδηγήσει την Ελλάδα τόσο στη χρεοκοπία όσο και στην έξοδο από το ευρώ!

Η στάση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και πρωτίστως φυσικά των Γερμανών σκληραίνει διαρκώς καθώς παράλληλα εξελίσσεται μια διαδικασία αποσύνθεσης της ευρωζώνης συνολικά που καθόλου  δεν αποκλείεται να καταλήξει στη διάλυση και εξαφάνιση του ευρώ-και μάλιστα πολύ πιο σύντομα από όσο θα μπορούσε να ονειρευτεί κανείς.
Η κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος δεν είναι ακόμη αναπότρεπτη αλλά συζητείται πλέον δημόσια σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανοιχτά την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ!» δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Φιλανδός υπουργός εξωτερικών Ερκι Τούομιογια στη Βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ , προκαλώντας πανευρωπαϊκό πάταγο.
«Τράπεζες , επιχειρήσεις και επενδυτές προετοιμάζονται για διάλυση του κοινού νομίσματος» έγραφε στους τίτλος σχετικής ανάλυσης του το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ  στο τεύχος αυτής της εβδομάδας. Το ίδιο περιοδικό άλλωστε , και μάλιστα αυτή την εβδομάδα , πάλι έκανε το αίμα να παγώσει στις φλέβες των ελλήνων αστών με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής του έκδοσης το οποίο είχε τίτλο «Ελληνική κρίση: Τώρα βοηθάει ακόμη μόνο η χρεοκοπία»! Η ετυμηγορία του είναι κατηγορηματική «Στην περίπτωση που η πολιτική της Μέρκελ και της παρέας της απέναντι στην Ελλάδα είχε ποτέ στόχο να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία, τότε αυτή η πολιτική απέτυχε. Τα δραστικά μέτρα περικοπών το μόνο που έκαναν ήταν να επιδεινώνουν την οικονομική κρίση και να αυξάνουν διαρκώς τα χρέη".
Παρ΄ όλα αυτά οι δανειστές επέμεναν να συνεχιστεί αυτή η πορεία –αν και ήταν  εδώ και πολύ καιρό  σαφές που θα οδηγούσε» γράφει το Σπίγκελ και συνεχίζει: «Τώρα ‘ήρθε  εμφανώς το τέλος αυτής της πολιτικής . Ούτε οι χώρες της ευρωζώνης ούτε το ΔΝΤ μπορούν να παράσχουν στην Ελλάδα νέα βοήθεια χωρίς να χάσουν την αξιοπιστία τους . Συνεπώς τα πράγματα είναι καθαρά: Η Ελλάδα πρέπει  να χρεοκοπήσει»! Το γερμανικό περιοδικό δεν αμφιταλαντεύεται: « όσο απρόβλεπτες και αν μπορεί να είναι οι συνέπειες , μια χρεοκοπία φαίνεται ως η μοναδική ευκαιρία να λυθεί κατά κάποιον τρόπο η εκτραπείσα κατάσταση».Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίκαελ Σπίντελεγκερ ομοϊδεάτης και αυτός του Αντώνη Σαμαρά ως αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της χώρας του , δεν  παρέλειψε να παρέμβει: «Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα  να πετάμε έξω από τη νομισματική ένωση χώρες που δε τηρούν τις δεσμεύσεις τους» δήλωσε προχθές στην εφημερίδα Κουριρ της Βιέννης , εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα γίνει σύντομα μέσω της αλλαγής των συνθηκών ίδρυσης ευρωζώνης.

Οι διαγραφόμενες εξελίξεις ανατρέπουν μια σειρά κρισιμότητα πολιτικά δεδομένα.

Όλα δείχνουν ότι ό στόχος που είχε η αντικαπιταλιστική Αριστερά και το ΚΚΕ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ , ένας στόχο που ουδέποτε κατόρθωσε να επιβάλλει στην πολιτική ατζέντα , είναι πλέον πολύ πιθανό να επιτευχθεί αλλά μέσω της επιβολής του από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές πάνω στους έλληνες αστούς!

Αυτό κατά κανόνα δεν ισοδυναμεί με αυτό που επεδίωκε η ελληνική Αριστερά.  

Αν όντως αποβληθεί τελικά η Ελλάδα από το ευρώ πριν αυτό διαλυθεί συνολικά και διαχειριστεί την εκδίωξη από το ευρώ μια κυβέρνηση του τύπου Σαμαρά , Βενιζέλου, Γιωργάκη, Παπαδήμου κλπ., οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας.

Αν κατά τη χρεοκοπία και την επανεισαγωγή του εθνικού νομίσματος  η κυβέρνηση αφήσει πχ  ελεύθερη  τη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό και δεν θωρακίσει τη νέα δραχμή με προσωρινή άρση επ’  αόριστον της μετατρεψιμότητας της και της «ελεύθερης» διακύμανσης   της ισοτιμίας της στα διεθνή χρηματιστήρια καθιστώντας τη μη διαπραγματεύσιμο νόμισμα , ζοφερές μέρες κατοχικής πείνας ενδέχεται να περιμένουν τον ελληνικό πληθυσμό.

Έχει τώρα πλέον τεράστια σημασία , με την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ να διαγράφεται ως πιθανή, η Αριστερά να δώσει αποφασιστική μάχη η έξοδος από το κοινό  νόμισμα να γίνει με δικούς της , φιλολαϊκούς όρους  και όχι με τους όρους των ευρωπαίων και ελλήνων αστών.

Αν η χρεοκοπία όπου οδηγεί την Ελλάδα η συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου –Κουβέλη δε συνοδευτεί αμέσως με την ανατροπή τους και την ανάληψη της εξουσίας από αριστερή, αντι-ΕΕ κυβέρνηση που θα προτάξει την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού μας , θα ζήσουμε μαύρες εποχές με εντελώς άγνωστη πολιτική κατάληξη.

Το μέλλον του λαού μας θα κριθεί από το αν η Αριστερά ή οι αστοί θα βάλουν τη δική τους σφραγίδα στους όρους εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Αυτό διαγράφεται ως το νέο δίλλημα της άμεσης πολιτικής δράσης.