Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Σφαγείο...Σφαγείο...Σφαγείο...


Γι  αυτό και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αναφώνησε:«Η διαπραγμάτευση πάει πολύ καλά. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο»!!!!
 
Χθες  «έκλεισε»   ένα σημαντικό  μέρος (λίγο πάνω από το 50%) των μέτρων ύψους 11,5 δισ. που θα επιβάλλουν στον ελληνικό λαό συγκυβέρνηση και τρόικα.

Όπως ανέφερε πηγή του Υπουργείου Οικονομικών: «Έχουμε κλείσει με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ και με το Εργασίας δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα» 


                      Σφαγείο στην Υγεία...

Οι περικοπές στον τομέα της υγείας θα πρέπει να φτάσουν τα 2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014. Από τον τομέα της υγείας το κονδύλι θα πρέπει να μειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ ώστε να φτάσει 2,03 δισ. από 2,83 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Με βάση αυτή την απαίτηση της τρόικας εξετάζεται να επιβληθεί συμμετοχή των ασφαλισμένων στη δαπάνη νοσηλείας σε αντικατάσταση της αρχικής σκέψης για επιβολή πλαφόν ώς τα 1.500 ευρώ στις ετήσιες δαπάνες υγείας κατ άτομο. 

Η συμμετοχή θα είναι κλιμακωτή με βάση εισοδηματικά κριτήρια και θα φτάνει το 50% στα συνολικά έξοδα νοσηλείας.!!!

Από το μέτρο αναμένεται να εξαιρεθούν (με βάση πάντα εισοδηματικά κριτήρια) οι χρόνια πάσχοντες.

Στον τομέα των δαπανών για φάρμακα, η μείωση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η δαπάνη για φάρμακα παρουσιάζει μια υπέρβαση ύψους 152 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου. Στην κατεύθυνση της περιστολής της δαπάνης θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αύξηση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων και φυσικά το rebate για τις φαρμακευτικές εταιρίες. Του μέτρου δηλαδή που ορίζει ότι από την ώρα που οι δαπάνες θα υπερβούν το μηναίο πλαφόν που θα υπάρχει, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να επιστέφουν το επιπλέον ποσό στο Δημόσιο, κάτι που ο κλάδος του φαρμάκου θεωρεί πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να φτάσει στο 100% και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη εξοικονόμηση στις δαπάνες του φαρμάκου.

Επίσης στο χώρο της υγείας έχει ληφθεί απόφαση για νέα συγχώνευση νοσοκομείων εκτός αυτών που έγιναν το 2011, καθώς και ανακατανομή του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.


                 Σφαγείο και για τα υπόλοιπα...

Διαβάστε τι γράφει  μεταξύ άλλων σήμερα η Ναυτεμπορική 

Το Σεπτέμβριο η οριστικοποίησή τους
Εκλεισε ένα «καλό ποσοστό» των δημοσιονομικών μέτρων
Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2012 07:00
URL: http://www.naftemporiki.gr/news/redirstory.asp?id=2219027

Οι εκπρόσωποι της τρόικας συμφώνησαν χθες στο πλαίσιο και θα ψάξουν μέχρι και το Σεπτέμβριο τα μέτρα και αποχώρησαν από την Ελλάδα αφήνοντας σαφείς εντολές για κοστολόγηση και εξειδίκευσή τους.

Μετά και την ευρεία σύσκεψη που έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών συμφωνήθηκαν ο «δεξαμενές» των δαπανών από όπου θα γίνουν περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ. Από το βράδυ, όμως, άρχισε και η αναλυτική κοστολόγηση μέτρων και δράσεων, ώστε να συμπληρώσουν με ρεαλιστικές προτάσεις το πρόγραμμα.

Μετά από δεκάδες ώρες συσκέψεων τα μέλη της τρόικας άφησαν ένα κατάλογο με τα μέτρα στα οποία συμφωνούν με την ελληνική πλευρά, αλλά θα πρέπει να εξειδικευτούν.  

Τα μέτρα στο σύνολο τους αφορούσαν στις δεσμεύσεις του πρώτου μνημονίου (περικοπές συντάξεων μισθολόγιο ΔΕΚΟ), αλλά δεν είχαν ακόμη εφαρμοστεί.

Η ειδίκευση και αναλυτική αποτύπωση των μέτρων αναμένεται να γίνει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης το Σεπτέμβριο. Στη διαδικασία αυτή μπαίνει από σήμερα και μέχρι και το τέλος του μήνα το υπουργείο Οικονομικών και όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Σήμερα θα σταλούν στη τρόικα στοιχεία δημοσιονομικά ισοδύναμα ώστε να να αποφευχθεί η μείωση των ειδικών μισθολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ η αντικατάσταση των 200 εκατ. ευρώ θα γίνει με την περικοπή κατά 0,5% ή 0,8% σε κάθε κωδικό που αναγράφει λειτουργικές δαπάνες.

Μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα σταλούν στην τρόικα πρόσθετα στοιχεία για τις περικοπές σε δημόσιους μισθούς και συντάξεις που είναι τα πιο περίπλοκα τεχνικά θέματα και χρειάζονται ακριβή κοστολόγηση. Πάντως τα μέτρα θα κλείσουν οριστικά μέχρι και το τέλος του μήνα.

Μάλιστα στελέχη του υπουργείου τόνιζαν ότι για πρώτη φόρα με τη συμμετοχή του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ που συμμετείχαν στη σύσκεψη εξετάστηκε και το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ελληνικής οικονομίας, τόσο για το 2012, όσο και για τα επόμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα έγινε αποδεκτό και από τους εκπροσώπους των δανειστών μας ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για φέτος θα είναι σημαντικά βαθύτερη από το 4,7% που υπολόγιζαν το περασμένο Μάρτιο, αφού πρόκειται να φτάσει και να ξεπεράσει το 7% του ΑΕΠ. Η εξέλιξη αυτή προμηνύει χειρότερες επιδόσεις και για το 2013, έτος στο οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση, όπως και για τα επόμενα χρόνια.

Οι επικεφαλής της τρόικας εμφανίστηκαν, μάλλον, ευχαριστημένοι από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.

«Η διαπραγμάτευση πάει πολύ καλά. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» είπε ο πάντα ολιγόλογος εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ερωτώμενος για την επιστροφή των ελεγκτών και το κλείσιμο του πακέτου αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα γίνει «μάλλον στις αρχές Σεπτεμβρίου».

Ο επίσης ολιγόλογος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, άφησε να εννοηθεί ότι η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του μνημονίου η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου.

Επί της ουσίας πηγή από το ΥΠΟΙΚ η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση τόνιζε χθες ότι έχει κλείσει ένα καλό μέρος (λίγο πάνω από το 50%) των μέτρων ύψους 11,5 δισ. που απαιτούνται από την Ελλάδα. «Έχουμε κλείσει με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ και με το Εργασίας δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να πετύχει περικοπές ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014 από τις δαπάνες υγείας και φαρμάκου και να συγχωνεύσει νοσοκομεία.

Αντίστοιχα το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να συγχωνεύσει περίπου 150 σχολές από ΑΕΙ και ΤΕΙ να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας στους μόνιμους εκπαιδευτικούς, ώστε να μην απαιτηθεί η πρόσληψη περισσότερων ωρομίσθιων, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε για τα ταμιακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου αρνήθηκε να πάρει θέση. Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε για το ομόλογο αξίας 3,2 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιο της και το οποίο λήγει στις 20 του μήνα. «Δεν μας αγχώνει το ομόλογο» είπε για να προσθέσει ότι εμπιστεύεται αυτό που είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι σε κάθε περίπτωση θα βρούμε μια λύση. Με τον τρόπο αυτό έδειχνε ότι έτρεφε προσδοκίες για την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ σε περίπου 20 ημέρες στην Αθήνα ο οποίος έρχεται για να συναντήσει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ. Γ. Στουρνάρα, με τα μέλη τρόικας στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός, Γ. Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ, στελέχη του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ και υπηρεσιακοί παράγοντες, τέθηκαν επί τάπητος τα μέτρα, τόσο για το κλείσιμο του 2012, όσο και την επόμενη διετία.

Δημόσιο

Στο Δημόσιο το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις περίπου 250 οργανισμών. Στον τομέα της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης σχεδιάζεται η αναστολή λειτουργίας, περίπου 150 σχολών, με χαμηλή ζήτηση μέσω του Προγράμματος με κωδική ονομασία «Αθηνά».

Σε ό,τι αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει καταργηθούν περίπου 3.000 αναπτυξιακές εταιρείες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης» δήμων, αλλά και οργανισμοί του ευρύτερου δημοσίου τομέα, οι οποίες δεν έχουν πια αντικείμενο. Αγνωστο παραμένει ακόμη το μέλλον όσων υπηρετούν σήμερα σε θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς που θα κλείσουν. Με βάση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όλοι τους θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου εκτός και αν δεν κλείνουν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Το ίδιο άγνωστο είναι και με το τι θα αντικατασταθεί το μέτρο των αποχωρήσεων 15.000 υπαλλήλων μέσα στο 2012. Η κυβέρνηση έχει αναφέρει ως ισοδύναμο την αύξηση του λόγου αποχωρήσεων προς προσλήψεις στο 10 προς 1 από 5 προς 1 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν εφαρμόστηκε.

Επίσης είναι άγνωστο αν και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο των 150.000 αποχωρήσεων από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2015.

Η μείωση των ειδικών μισθολογίων για τους περίπου 175.0000 στρατιωτικούς αστυνομικούς, γιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, μουσικούς και ανώτερο κλήρο είναι επίσης ερωτηματικό. Η κυβέρνηση ανέφερε σε όλους του τόνους ότι θέλει να μην μειώσει τους συγκεκριμένους μισθούς, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστεί επαρκή ισοδύναμα. Το ενδεχόμενο για μείωση των λειτουργικών δαπανών έχει ήδη απορριφθεί από την τρόικα μέτρο που θα πλήξει κατά κύριο λόγο τον ιδιωτικό τομέα.

Το ενιαίο μισθολόγιο για τις ΔΕΚΟ είναι ακόμη ένα μέτρο του μνημονίου που βρίσκεται στο τραπέζι. Σε μέσα επίπεδα αν εφαρμοστεί ένα μισθολόγιο ανάλογο αυτού της κεντρικής διοίκησης οι μειώσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 30%.
Στο στενό δημόσιο τομέα οι αλλαγές προς το χειρότερο θα συνεχιστούν.
Θα πρέπει επίσης να διορθωθεί, όπου έχει αποκλίνει, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων και να εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από πέρσι. Τα στελέχη της τρόικας γνωρίζουν ήδη ότι οι μειώσεις του μισθολογικού κόστους και στην κεντρική διοίκηση δεν είναι ανάλογες με τις μειώσεις μισθών, πράγμα που σημάνει ότι κάποιοι έμειναν έξω από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί. Επίσης θα ξεκινήσει από το 2013 μια αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να υπάρξει βάση δεδομένων για τις ικανότητες του καθένα, η οποία θα διευκολύνει την αναδιάταξη των επιχειρηματικών μονάδων του Δημοσίου.

Μέσω των δύο αυτών μέτρων θα πρέπει να αναμένει κανείς μια μείωση του μισθολογικού κόστους για το δημόσιο τομέα της τάξης του 1 δισ. ευρώ μέχρι και το 2014.

Στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αναμένονται και νέες περικοπές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι του σημείου του να φτάσει η περικοπή το 1 δισ. ευρώ, όπως ήταν από την αρχή προγραμματισμένο από το σχέδιο «Καλλικράτης».

Στον τομέα της Εθνικής Αμυνας ο οποίος θα πρέπει επίσης να συμβάλει στο συνολικό πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ ο υπουργός, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη τόνισε ότι στο υπουργείο του έχει γίνει ήδη περικοπή ύψους 1,62 δισ. ευρώ και ο ίδιος προτίθεται να κάνει και νέα περικοπή ύψους 1 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες δύο ημέρες όμως η αναμενόμενη νέα περικοπή περιορίστηκε στα 450 - 500 εκατ. ευρώ και αυτό από νέες περικοπές λειτουργικών δαπανών και κλείσιμο στρατοπέδων τα οποία σε κάποιες περιοχές θα μετατραπούν σε κέντρα κράτησης μεταναστών.



                                  Αγορά εργασίας

Στους μισθούς και τις συντάξεις τα μέτρα για το 2013 -2014 διαμορφώνουν κατ΄ αρχήν ένα νέο ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση ενός μεγάλου μέρους των συντάξεων. Το πακέτο του υπουργείου Εργασίας είναι επιφορτισμένο με σχεδόν τα μισά μέτρα του μνημονίου δηλαδή 5,1 δισ. ευρώ και περιέχει και ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με στόχο την εξοικονόμηση μόνο από την πλευρά των συντάξεων ποσού 2,6 δισ. ευρώ.

Λόγω της κακής κατάστασης των ασφαλιστικών Ταμείων και της δέσμευσης να μην ξεπεράσει η αύξηση των δαπανών ασφάλισης το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060, εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 66 ή και τα 67 χρόνια. Το ζητούμενο, πάντως, είναι το μέτρο να μη δημιουργήσει με την ανακοίνωσή του ένα νέο κύμα φυγής το οποίο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά Ταμεία και να επιτύχει την προσδοκώμενη εξοικονόμηση δαπάνης κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Στο επίπεδο των συντάξεων στο στόχαστρο μπαίνουν οι συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ οι οποίες θα μειωθούν κατά 10% με στόχο την εξοικονόμηση ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται και το πλαφόν στις «διπλές» συντάξεις έως και 2.700 ευρώ οι οποίες θα μειωθούν για τρίτη φορά από το 2010 στα 2.500 ευρώ

Μαζί σχεδιάζεται η μείωση κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ από τα 360 ευρώ στα 330 ευρώ, με στόχο εξοικονόμηση περίπου 480 εκατ. ευρώ.

Στο εφάπαξ σχεδιάζεται μείωση κατά 22,6% στο Δημόσιο, ενώ στα Ταμεία στα οποία θα αποδειχθεί ότι έδιναν εφάπαξ σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις εισφορές των εργαζομένων συγκεκριμένων κλάδων, οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στο 50%. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Στα οικογενειακά επιδόματα η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων αναμένεται να εξοικονομήσει άλλα 400 εκατ. ευρώ. Από τα επιδόματα αναμένεται να απομείνουν μόνο αυτό της ανεργίας και το οικογενειακό

Τα επιδόματα αυτά σε νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ θα δίνεται στο σύνολό τους. Στα εισοδήματα ώς τα 30.000 ευρώ θα καταβάλλεται στο 50%, ενώ για εισοδήματα πάνω από αυτό το εισοδηματικό όριο τα επιδόματα θα περικοπούν τελείως. Ο περιορισμός των επιδομάτων ανεργίας με βάση εισοδηματικά κριτήρια αναμένεται επίσης να έχει μια εξοικονόμηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα εξετάζεται ο επανέλεγχος των συντάξεων «μαϊμού» το ξεκαθάρισμα των οποίων αναμένεται να φέρει εξοικονόμηση ύψους 200-220 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους μισθούς ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει στείλει ήδη στους κοινωνικούς εταίρους πρόσκληση για κοινωνικό διάλογο σχετικά με τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ότι θα πρέπει το μοναδιαίο κόστος εργασίας να μειωθεί κατά 15% μέχρι και το 2014.