Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Σε εκτροχιασμό οδηγούν πάλι το δημόσιο χρέος



Αυξήθηκε ελέω διάσωσης κατά 8% μέσα σε τρεις μήνες φθάνοντας τα 304 δισ. ευρώ!

Ανεπαρκή θα αποδειχθούν σύντομα ακόμη κι αυτά τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ

Μόνο γέλια μπορεί να προκαλεί η επίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, με αφορμή σχόλιο του σε ραδιοφωνική εκπομπή όπου τόνισε ότι «η χρεοκοπία είναι όπλο των αδυνάτων όταν φτάνουν σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους». Παρότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να θέσει ευθέως θέμα παύσης πληρωμών του δημόσιου χρέους ή εξόδου από ευρώ και ΕΕ, η στάση της ΝΔ ξεχείλιζε υποκρισία λόγω του ότι μόλις πριν πέντε μήνες η κυβέρνηση Παπαδήμου, που είχε τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, οδήγησε τη χώρα στην επίσημη, πέμπτη από ιδρύσεως ελληνικού κράτους, χρεοκοπία. Πιο επίσημη δεν γινόταν, πέθαινε… 

Κι έρχεται τώρα και κατηγορεί τον Π. Λαφαζάνη ότι εκθέτει τη χώρα διεθνώς όταν θίγει το θέμα της χρεοκοπίας δείχνοντας έτσι πως αυτό που την ενοχλεί δεν είναι τίποτε άλλο από τους όρους. Γιατί, η διαφορά έγκειται στο ποιος τελικά αποφασίζει. Για την κυβέρνηση αν αποφασίζουν Γερμανοί και τραπεζίτες υπό ποιους όρους θα μειωθεί το δημόσιο χρέος, τότε δεν υφίσταται θέμα για το διεθνές προφίλ της χώρας. Αντίθετα, σε «κράτος παρία» κινδυνεύουμε να υποβιβαστούμε αν η χρεοκοπία, δηλαδή η παύση πληρωμών, αποτελέσει συνειδητή επιλογή των αδυνάτων.

Η αντίδραση της ΝΔ ήταν εξοργιστική και για έναν επιπλέον λόγο: Επειδή ήδη, πέντε μήνες μετά την προηγούμενη επίσημη χρεοκοπία, διαμορφώνονται εκ νέου οι όροι και για την επόμενη χρεοκοπία. Για το όργιο των συζητήσεων στο εξωτερικό, βλέπε στην διπλανή σελίδα το άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ. Με βάση επίσημα στοιχεία όμως που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών προχθές Παρασκευή, φαίνεται κι απ’ το εσωτερικό ότι πάλι το δημόσιο χρέος είναι εκτός ελέγχου. Ειδικότερα, φαίνεται πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους, στο τέλος Ιουνίου, το δημόσιο χρέος έφθασε τα 304 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 24 δισ. ευρώ σε σχέση με το επίπεδο που βρισκόταν τον Μάρτιο του 2012. Σε τρεις μήνες δηλαδή αυξήθηκε παραπάνω από 8%! Βασική αιτία μάλιστα γι’ αυτή την εκρηκτική άνοδο ήταν τα δάνεια, αξίας 37 δισ. ευρώ, που πήραμε αυτό το διάστημα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΔΝΤ, στο πλαίσιο της δεύτερης δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ. Από αυτό μάλιστα το ποσό, η μερίδα του λέοντος, τα 25 δισ. στράφηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με λίγα λόγια, βουλιάζουμε λόγω διάσωσης! Το σωσίβιο της αναδιάρθρωσης όπως υλοποιήθηκε με το PSI, πριν καν κλείσει μισός χρόνος, αποδεικνύεται διπλής όψης: Μολύβι για τα δημόσια οικονομικά και τους φορολογούμενους και λύτρωση για τους πιστωτές και τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες!

Παρόλα αυτά, παρά δηλαδή την αποδεδειγμένη επικινδυνότητα και δηλωμένη αποτυχία τους να διαχειριστούν την ωρολογιακή βόμβα του δημόσιου χρέους, κυβέρνηση και Τρόικα ζητούν τώρα νέες θυσίες για να επιτευχθούν μέσα στην επόμενη διετία εξοικονομήσεις ύψους 11,6 δισ. ευρώ, ενός ποσού που ισούται με το 5% περίπου του ΑΕΠ, της αξίας με άλλα λόγια των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει η χώρα ετησίως. Για να βρεθεί αυτό το ποσό θα χυθεί αίμα. 

Μέχρι στιγμής, που ακόμη δεν έχουν βρεθεί με σίγουρο τρόπο τα κονδύλια τα οποία θα περικοπούν για να φτάσουν στον μαγικό αριθμό, η πύρινη λαίλαπα παρασέρνει: συνταξιούχους ανεξαρτήτως ύψους σύνταξης μια και οι περικοπές θα ξεκινούν απ’ όσους παίρνουν σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή διπλή αλλά θα φτάσει ακόμη και στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΕΚΑΣ. Είναι αυτοί που με την εκλογή Σαμαρά θα έβλεπαν τις εις βάρος τους αδικίες να διορθώνονται… Θα παρασύρει επίσης μισθούς δημοσίων υπαλλήλων κι εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, υπηρεσίες του δημοσίου, ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα βάζουν λουκέτα κατά δεκάδες για χάρη των πιστωτών και το επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης καθώς αναμένεται να αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κι επίσης να αυξηθεί η συνταγογράφηση των πλασέμπο και μαϊμού (κατά κόσμο, γενόσημων) φαρμάκων.

Το έγκλημα που εξελίσσεται είναι πολλαπλό, μιας και, πρώτο, τα μέτρα αυτά θα γενικεύσουν τη φτώχεια και την απόγνωση ωθώντας κι άλλους ανθρώπους στην ανεργία, την εξαθλίωση, την αυτοκτονία. Δεύτερο, σύντομα, όταν θα αρχίσει να αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό η υστέρηση που δημιουργεί στα δημόσια έσοδα η φετινή ύφεση του 7%, ακόμη κι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν λίγα και ανεπαρκή για να «σώσουν την χώρα» και να «διασφαλίσουν την παραμονή μας στο ευρώ» με αποτέλεσμα, ακόμη κι αν επιβληθούν, μετά από λίγους μήνες όπως συνέβη με τα μέτρα του δεύτερου Μνημονίου, να οδηγηθούμε σε νέες «δραματικές» ανακοινώσεις για την ανάγκη εφαρμογής επιπλέον, ακόμη πιο αιματηρών μέτρων

Κι εδώ βρισκόμαστε σε μια διαδικασία χωρίς τέλος, λόγω του ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση πειθήνιων υπηρετών των τραπεζιτών και των τοκογλύφων που δεν πρόκειται να πουν όχι ποτέ. Είτε 11 δισ. ζητήσουν οι πιστωτές, είτε 30 και 50 δισ. ευρώ, δεξιοί, ΠΑΣΟΚοι κι από κοντά οι μαϊντανοί της ΔΗΜΑΡ θα ψάξουν να τα βρουν, αδιαφορώντας για το δράμα χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου!
Η κομπίνα που έκαναν για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με τις χρεοκοπημένες ελληνικές τράπεζες να δανείζουν το χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο ώστε να αποπληρωθούν οι νταβατζήδες της ΕΚΤ στο ακέραιο για ομόλογα που είχαν αγοράσει στο μισό της αξίας τους, κι όλοι μαζί να επιβάλουν στον ελληνικό λαό να πληρώσει επιτόκιο ύψους 4,3% που σημαίνει νέα επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, δείχνει με τι απατεώνες έχουμε μπλέξει…

Σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη ανατροπής της κυβέρνησης αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα!