Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η Ευρωπαϊκή καπιταλιστική κρίση κοστίζει ζωές σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού "Τhe Lancet"



Αποσπάματα από σημερινό δημοσίευμα του  Reuters (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) σχετικά με μια μεγάλη ανάλυση του περιοδικού  The Lancet.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

 H οικονομική κρίση της Ευρώπης κοστίζει ζωές, με τις  αυτοκτονίες και τις μολυσματικές ασθένειες  να είναι σε άνοδο, αλλά οι πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δήλωσαν την Τετάρτη ειδικοί σε θέματα υγείας,
 Οι βαθιές περικοπές του προϋπολογισμού και η αυξανόμενη ανεργία  οδηγούν περισσότερους ανθρώπους σε κατάθλιψη, και η μείωση των εισοδημάτων σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν τον γιατρό τους ή να αγοράσουν φάρμακα.
Το αποτέλεσμα είναι  μια αντιστροφή από το 2007,  από μια μακροπρόθεσμη μείωση στα ποσοστά αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με ανησυχητικά κρούσματα των μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV - ακόμη και ελονοσία - στην Ελλάδα, σύμφωνα με μια μεγάλη  ανάλυση για την Υγεία στην Ευρώπη του περιοδικού  The Lancet.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν  ότι η αντιμετώπιση αυτών των απειλών απαιτεί ισχυρά συστήματα κοινωνικής προστασίας,. Όμως, τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται μετά από μια σειρά κρίσεων στη νότια Ευρώπη - πιο πρόσφατα στη Κύπρο - έχουν συρρικνώσει  τα δίχτυα ασφαλείας.
«Υπάρχει ένα σαφές πρόβλημα άρνησης των επιπτώσεων στην υγεία από την κρίση, ακόμα κι αν είναι πολύ εμφανής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Martin McKee από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα συστήματα και τις πολιτικές υγείας, μια ομάδα που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των πολιτικών τους στην υγεία, θυμίζει  τη "συσκότιση" της βιομηχανίας καπνού πάνω στις συνέπειες  του καπνίσματος.
Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι τώρα υπό πίεση  και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, υπάρχουν  μια σειρά από αρνητικές συνέπειες.
Ειδικότερα, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τους ασθενείς να αναζητήσουν περίθαλψη σε μεταγενέστερο στάδιο, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει χειρότερα αποτελέσματα για τα άτομα και υψηλότερο κόστος για το σύστημα υγείας σε μακροπρόθεσμη βάση.
Στην Ελλάδα, εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία αγωνίζονται για τη διατήρηση των βασικών κανόνων, με αποτέλεσμα την αύξηση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά λοιμώξεων, και οι ασθενείς υφίστανται  ελλείψεις ορισμένων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των  θεραπειών  για επιληψία