Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δελτιο τύπου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"



ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟΥ  ΤΥΠΟΥ

        Δυναμική και μαζική παρέμβαση έκαναν σήμερα, 27 Μαρτίου 2013, οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού στη διοίκηση του νοσοκομείου στα πλαίσια των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει το σωματείο από τις αρχές του Μάρτη και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.
Κανένα από τα βασικά αιτήματα δεν προτίθεται να επιλύσει το υπουργείο, η Υ.ΠΕ. και η Διοίκηση.

  •   Στη τρομακτική έλλειψη προσωπικού (πάνω από 1.500 αναγκαίες θέσεις μόνιμων υπαλλήλων – βάσει των παλιών οργανογραμμάτων - είναι κενές) απαντά με κοροϊδία: 40 περίπου προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, με μπλοκάκι, κλπ. 
  • Στη πληρωμή των δεδουλευμένων μας υπερωριών – εφημεριών από Νοέμβρη και Δεκέμβρη αντίστοιχα, απάντησε με την αόριστη υπόσχεση του υπουργείου περί «ανάγκης νομοθετικής ρύθμισης». Αυτό στην πράξη σημαίνει ….ζήσε Μάη μου
  •  Στο θέμα των συγχωνεύσεων: προχωρούν ταχύτατα στο οριστικό κλείσιμο του πρώην 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στερώντας 40 κλίνες από τον λαό της Αθήνας και μειώνει αισθητά τα κρεββάτια της Πολυκλινικής. Έτσι αφήνει το κέντρο της Αθήνας, το πιο πολυσύχναστο μέρος της Ελλάδας, χωρίς την στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη, Επιπλέον μεταφέροντας την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του πρώην 3ου Θερ. στον Ευαγγελισμό δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους αφού ούτε οι χώροι επαρκούν ούτε το προσωπικό για 1.200 αιμοκαθάρσεις τον μήνα!!! Στις 31 Μάρτη (όπως έχει ήδη εξαγγελθεί) με την δημοσίευση των νέων οργανισμών και την αποδυνάμωση ή το κλείσιμο μικρού και μεσαίου μεγέθους νοσοκομείων και πολύ-ιατρείων του ΙΚΑ, ο ήδη αυξημένος όγκος εργασίας στον Ευαγγελισμό θα κάνει αφόρητες έως και επικίνδυνες τις συνθήκες εργασίας, αλλά και νοσηλείας. Το φωνάζουμε ακόμη μια φορά: οι συγχωνεύσεις τμημάτων κι οι καταργήσεις κλινών σημαίνουν: ακόμη πιο δύσκολη πρόσβαση των αρρώστων σε υπηρεσίες υγείας και παράλληλα, προδιαγράφουν τις απολύσεις των υγειονομικών 
  • Σ’όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η προκλητική παρουσία ιδιωτικού συνεργείου ελεγκτών που έχει ορίσει το υπουργείο και η Διοίκηση, που στο όνομα δήθεν ελέγχου των υπηρεσιών του νοσοκομείου έλεγξε το ωράριο νοσηλευτών την ώρα της αλλαγής της βάρδιας.Προφανώς, τέτοιες ενέργειες ΔΕΝ στοχεύουν στην πιστή εφαρμογή του νόμου ως προς την τήρηση του ωραρίου και των λοιπών κανονισμών. Εξάλλου είναι πασίγνωστο ότι η υπηρεσία μας χρωστάει δεκάδες χιλιάδες ρεπό & κανονικές άδειες παρελθόντων ετών, ενώ δίνουν και παίρνουν τα προγράμματα τύπου «απόγευμα – πρωί – νύχτα» λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό. Η εντατικοποίηση αυξάνεται κατακόρυφα, καθημερινά συμβαίνουν δεκάδες εργατικά ατυχήματα (που δεν καταγράφονται), οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν και δεν εφαρμόζεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας εργαζόμενων και ασθενών! Δεν ήρθαν να βρουν λύσεις στις ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, δεν θέλουν να βοηθήσουν να σωθούν αυτοί που δεν έχουν ν’αφήσουν έσοδα στο νοσοκομείο-επιχείρηση. Ο σκοπός τους είναι αφενός να εγκαθιδρύσουν κλίμα τρομοκρατίας ώστε αγόγγυστα να δουλεύουμε νύχτα με νύχτα σαν σύγχρονοι σκλάβοι χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς να διεκδικούμε κι αφετέρου να χρησιμοποιήσουν τα «ευρήματά τους» για να κάνουν απολύσεις, μετακινήσεις ή να θέσουν προσωπικό σε διαθεσιμότητα.
  •  Καταγγέλλουμε τις παραπάνω μεθοδεύσεις. 
  •  Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε 

Με νέα Γενική Συνέλευση και μαζικές διαδικασίες θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση που θα σέβεται τον υγειονομικό και τον ασθενή.