Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Αριστερή Συσπείρωση Υγειονομικών Νοσοκομείου Μεσολογγίου:Για τις μέρες που θα έρθουν



ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ

Τον Νοέμβρη που μας πέρασε ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου σε συνέχεια των κινητοποιήσεων του απέναντι στο νόμο έκτρωμα για την υγεία , κάλεσε τους πολίτες και τους φορείς τις περιοχής σε παράσταση στο Υπουργείο Υγείας ,με σκοπό να δηλώσουμε την αντίθεση μας στη κατάργηση της ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ του Νοσοκομείου με τη συγχώνευση του με το νοσοκομείο Αγρινίου  και στα σχέδια κατάργησης ουσιαστικά του δικαιώματος για ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ  ΥΓΕΙΑ με τις περικοπές που γίνονται . Ζητήθηκε και η συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων από το Νοσοκομείο Αγρινίου αφού τα προβλήματα της υγείας  στο νομό (και όχι μόνο) είναι κοινά.

Στη συγκεκριμένη κινητοποίηση συμμετείχαν με τον ίδιο στόχο και σύλλογοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως από Ικαρία, Πρέβεζα, Λήμνο,  Νάξο ,κ.α. Επίσης λόγω της συμμετοχής  η ΠΟΕΔΗΝ όπως και η ΟΕΝΓΕ  κάλυψαν την κινητοποίηση με στάση εργασίας και απεργία.

Οι περισσότεροι φορείς της περιοχής έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης αλλά έλαμψαν δια της απουσίας τους από την παράσταση στο Υπουργείο. Μόνο λίγοι πολίτες συμμετείχαν ενεργά!

Η ίδια πρόσκληση απευθύνθηκε  πάλι ,για την κινητοποίηση που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ στις 31/01/13 ενάντια στην υποβάθμιση του  ΕΣΥ.Η συμμετοχή στη πρόσκληση  ήταν δυστυχώς η ίδια.

Σε όλο αυτό το διάστημα :
-Oι Ικαριώτες συνάδελφοι μαζί με τους κατοίκους του νήσου και την παροικία της Αθήνας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα να τους δοθεί η διαβεβαίωση μέσα στο Φεβρουάριο  ότι θα παραμείνει  αυτόνομο το νοσοκομείο τους.

-Αντίστοιχη διαβεβαίωση πήραν και οι  συνάδελφοι –κάτοικοι της Λήμνου.

- Οι κάτοικοι του Λασιθίου  έκαναν κατάληψη στα  γραφεία της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης  με στόχο την αυτοτέλεια του νοσοκομείου  Ιεράπετρας . Μετά από  3 μέρες και αφού  ανάγκασαν τον διευθυντή της ΥΠΕ ,με υπόμνημα του προς το Υπουργείο , να ταυτιστεί με τα δίκαια αιτήματα τους σταμάτησαν την κατάληψη.

-Οι συνάδελφοι και οι πολίτες στην Πρέβεζα συνεχίζουν τον αγώνα τους για την αναβάθμιση του νοσοκομείου μέσα από τη συλλογή υπογραφών και την λειτουργία επιτροπής. Αποτέλεσμα  αυτών των δράσεων  η  διοίκηση  να κάνει  δεκτή την πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων  για το οργανόγραμμα του ιδρύματος και να την στείλει στο Υπουργείο.

Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα, όπως και αντίστοιχες ανακοινώσεις  των σωματείων που τονίζουν  ότι αυτό είναι τα πρώτα από τα βήματα που χρειάζονται στο συνεχή αγώνα για να έχεις το αυτονόητο:
ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ-ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Όλα τα παραπάνω καταρρίπτουν το επιχείρημα κάποιων παραγοντίσκων που κρίνοντας από τη δική τους στάση ζωής παπαγαλίζουν συνεχώς ότι «δεν αλλάζουν οι αποφάσεις και δεν κερδίζεις τίποτε με τις φωνές και τους αγώνες αλλά μόνο με το φίλημα παπουτσιών  τοπικών αρχόντων και βουλευτάδων».                                                                 
 Παράλληλα όμως αναδεικνύει και τις δικές μας ευθύνες που λειτουργούμε ακόμη με τη λογική της ανάθεσης(«ωχ μωρέ ,ας λύσει άλλος το πρόβλημα ,εγώ θα ασχοληθώ;») και αφήνουμε την ζωή μας παιχνίδι στα χέρια αυτών που μας έφεραν σε αυτή τη κατάσταση και τώρα παρουσιάζονται  στο ρόλο του σωτήρα, κάτω από τις οδηγίες των αφεντικών τους (ντόπιων και ξένων).

Επειδή μπροστά μας έχουμε, όσο ακολουθείται αυτή η πολιτική ,το γκρέμισμα της ζωής και της αξιοπρέπειας μας πρέπει να αντιδράσουμε ΤΩΡΑ.

Με πρόσκληση του ο Σύλλογος Εργαζομένων καλεί όλους τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής σε συνάντηση στο νοσοκομείο με σκοπό να δούμε τις επόμενες κινήσεις   μας. Πρέπει αυτή η συνάντηση να είναι η απαρχή μιας νέας προσπάθειας για την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων μας. Γι αυτό  είναι επιτακτική ανάγκη  όλοι μας στα : σωματεία ,τους φορείς ,τη γειτονιά μας να πιέσουμε για να γίνει αυτό το μέτωπο. Αν σηκωθούμε και διεκδικήσουμε τη ζωή μας σε όλες τις εκφράσεις της μπορούμε να τα καταφέρουμε.
 Όπως έλεγε  και ο Κ. Βάρναλης:

ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΕΙΣ ΑΠ’TA TΣΑΚΑΛΙΑ
ΜΕ ΕΥΧΕΣ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ

   Μένει να αποδείξουμε ότι θέλουμε να γλυτώσουμε!!!
                                    
                                    ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                                      ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Πηγή:Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου