Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αναβάλλεται για λίγο... η άρση της συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
                                     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Στις 18 Φεβρουαρίου, το αρμόδιο όργανο του υπουργείου (ΚΕΣΥΠΕ) αποφάσιζε την άρση της συγχώνευσης του νοσοκομείου μας με αυτό της Σάμου (όπως και της Λήμνου με το νοσοκομείο της Μυτιλήνης). Με βάση μάλιστα τις προφορικές διαβεβαιώσεις που λάβαμε εκείνη την ημέρα από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας κο Ευδοκιμίδη, η απόφαση αυτή θα έπαιρνε νομική υπόσταση και θα δημοσιευόταν σε ΦΕΚ έως τα μέσα Μαρτίου.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ενημερωθήκαμε πως η δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ θα παγώσει για λίγο καιρό (άγνωστο πόσο). Η δικαιολογία που προβάλλεται για την καθυστέρηση στην έκδοση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών πανελλαδικά, οι οποίες με αφορμή την αποσύνδεση των νοσοκομείων Ικαρίας και Λήμνου διεκδικούν και αυτές αντίστοιχες ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία των περιοχών τους. Τα ίδια ανεπίσημα χείλη μας πληροφόρησαν πως η ανεξαρτησία του νοσοκομείου μας θα κατοχυρωθεί νομικά σε επόμενα νομοθετήματα που θα αφορούν την «νησιωτικότητα» και άλλες σχετικές διατάξεις.
Τόσο ο σύλλογός μας όσο και η επιτροπή αγώνα για την υγεία εξαρχής είχαν επισημάνει πως η απόφαση αυτή του ΚΕΣΥΠΕ στις 18/2, αν και αποτελεί θετική εξέλιξη, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση και εφησυχασμό. Ήμασταν και παραμένουμε δύσπιστοι απέναντι σε αυτούς που υπηρετούν με ευλάβεια τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ κλείνοντας νοσοκομεία και αφήνοντας τον κόσμο χωρίς γιατρούς και φάρμακα. Για αυτό το λόγο υλοποιήθηκε μετά τις 18/2 από την επιτροπή αγώνα, έστω και εν μέρει, ένα πρόγραμμα δράσης με ενημερώσεις στα χωριά της Ικαρίας και κατάληψη των ταμείων του νοσοκομείου κάθε Δευτέρα.
Αξιολογώντας τα νέα δεδομένα εκτιμούμε πως απέναντι στον εμπαιγμό του υπουργείου και στον επικίνδυνο εφησυχασμό πως ¨το νοσοκομείο σώθηκε¨ οφείλουμε να αντιπαρατάξουμε την ενωτική διάθεση, τον αγώνα και την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτά εκδηλώθηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις και καθόρισαν τις εξελίξεις.
Για το επόμενο διάστημα δεν περιμένουμε, δεν εφησυχάζουμε. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις μας συντονιζόμενοι τοπικά με συλλόγους και φορείς μέχρι την τελική νίκη. Συγχρονίζουμε τα βήματά μας με κάθε πανελλαδικό αγώνα που στοχεύει στην ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Αγωνιζόμαστε:
για ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ
για ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
για ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ
για ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
για ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Από την γενική συνέλευση του συλλόγου.