Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Σωματείο Νοσοκομείου "Πατησίων" : Μέτωπο για τη σωτηρία του Νοσοκομείου


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» πραγματοποιήθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων συνέντευξη τύπου με πρόσκληση φορέων της ευρύτερης περιοχής (Δήμων. Κομμάτων, Κινήσεις Πολιτών). Σκοπός ήταν η ενημέρωση για την σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα το Γενικό Νοσοκομείο «Πατησίων» που βρίσκεται στην περιοχή των Πατησίων σ΄ ένα νευραλγικό, κεντρικό, κομβικό σημείο, με αναφορά πληθυσμού 1.000.000 που αγγίζει τα όρια της φτώχειας, έχει τεθεί εδώ και ένα έτος εκτός Γενικής Εφημερίας λόγω ελλείψεως γιατρών. Ας σημειωθεί ότι στην περιοχή βγήκαν εκτός λειτουργίας 100 κλίνες του 7ου ΙΚΑ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου πληθυσμού και ταυτόχρονα την συμφόρηση των υπολοίπων νοσοκομείων. Είναι γνωστή η χαοτική εικόνα στα νοσοκομεία με τα ράντζα και είναι εύλογο το ερώτημα: γιατί π.χ. ράντζα στον «Ευαγγελισμό» και άδεια κρεβάτια στο «Πατησίων»;

Στην συνάντηση επίσης, ήταν κοινή η απαίτηση ότι το νοσοκομείο πρέπει να ενισχυθεί επιτέλους με γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσει το Παθολογικό Τμήμα (λειτουργεί με Διευθυντή ιατρό από το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας του οποίου η μετακίνηση λήγει τέλος Μαρτίου), το Ουρολογικό Τμήμα (παραμένει κλειστό λόγω συνταξιοδότησης του μοναδικού ιατρού από 1/1/13), ο Αξονικός Τομογράφος που παραμένει κλειστός από τον Δεκέμβριο του 2012, και τα υπόλοιπα τμήματα (Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Αναισθησιολογικό, Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό, Αιμοδοσία) που βρίσκονται σε οριακό επίπεδο λειτουργίας.

Το 2013 βρίσκει το Νοσοκομείο σε κοινή λειτουργία με το Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο» (τελευταίο ΦΕΚ 31/12/12 όπου δημιουργείται ενιαίο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Γ.Ν.Ν.Ι. «Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων»). Από τότε, εδώ και 2 μήνες δεν έχει γίνει καμία κίνηση ενδιαφέροντος από την νέα Διοίκηση ώστε να λειτουργήσουν τα Τμήματα του Γ.Ν.Α. «Πατησίων» και ούτε έχει δοθεί κάποια λύση από την κεντρική πολιτική ηγεσία στην υποστελέχωση του νοσοκομείου (παρόλο που μας κάλεσε και ο Υποδιοικητής της 1ης Υ.ΠΕ. για να καταθέσουμε προτάσεις).

Άμεση απαίτηση των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων είναι η επανένταξη του Νοσοκομείου στην Γενική Εφημερία (η οποία ανεστάλη με ευθύνη της Διοίκησης από 1/4/12) και η αξιοποίηση και χρήση όλων των κλινών του.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και τις Διοικήσεις των νοσοκομείων να σκύψουν στο τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην περιοχή και να σταματήσουν την απαξίωση του Γ.Ν.Α. «Πατησίων».