Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μονές βάρδιες στα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου -ΚΥ Νάξου




Δημόσια καταγγελία του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Νοσοκομείου Νάξου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΒΑΡΔΙΕΣ

Δεν προλάβαμε καλά-καλά να βγούμε από το γραφείο της εισαγγελίας Νάξου, ούτε καν να στεγνώσει το μελάνι  από την καταγγελία για την αυθαίρετη  δίωξη  της διοίκησης του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου, της συναδέλφου και συνδικαλίστριας του σωματείου μας και ένα άλλο έγγραφο-απόφαση  έρχεται να   επιβεβαιώσει τις αυθαίρετες επικίνδυνες επιλογές και αποφάσεις που παίρνονται από το Δ.Σ. του νοσοκομείου Σύρου και Νάξου. Αυτή την φορά  έχει να κάνει με τις βάρδιες των ασθενοφόρων.
Λόγω της έλλειψης προσωπικού σε πληρώματα δόθηκε  η εντολή για μονές βάρδιες όσο παράδοξο και παράλογο αυτό να ακούγεται,καθώς επίσης έρχεται και σε αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας  των ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β.(ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ υπ'αριθμ. 376/17-08-1988/ άρθρο 18).
Δηλαδή με απλά λόγια ,τι μας λέει η απόφαση της διοίκησης:
Ο-η συνάδελφος που θα έχει βάρδια, πρέπει να ανεβάσει είτε να κατεβάσει ένα φορείο η μια καρέκλα, μαζί με τον ασθενή βέβαια, από σκάλες, από τα χωριά, από το πλοίο, να διανύσει αποστάσεις, για εξιτήρια, διακομιδές, και  εν πάση περιπτώσει όπου αλλού χρειαστεί, αλλά όλα αυτά μόνος του. Εκτός και αν είναι τυχερός και βρεθεί ένας καλός Σαμαρείτης στον δρόμο του για να τον βοηθήσει.
Αν τώρα πρόκειται για επείγον περιστατικό, γράφει η εν λόγω απόφαση, να χρησιμοποιείται σαν πλήρωμα ασθενοφόρου ο εκάστοτε αγροτικός γιατρός ή νοσηλεύτρια των Τ.Ε.Π.(Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών).
Δηλαδή με απλά λόγια πάλι, να πάρουμε την μοναδική ή τον μοναδικό αγροτικό γιατρό ή την μοναδική νοσηλεύτρια  των επειγόντων, αδιαφορώντας αν αποδυναμώνουμε τα Τ.Ε.Π από γιατρό ή  νοσηλεύτρια. Και βέβαια  για όση ώρα  χρειαστεί, που μπορεί να είναι και κάνα δυο ώρες, ανάλογα την απόσταση που θα βρίσκεται το επείγον. Όλη αυτή την ώρα τα αποδυναμωμένα Τ.Ε.Π. θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όποιο περιστατικό προκύψει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των ασθενών.
Η λογική του αποδυναμώνω ένα τομέα για να ενισχύσω έναν άλλο, χωρίς να ζυγίσω τις συνέπειες που θα παρουσιαστούν, μόνο και μόνο για να καλύπτονται νομικά οι διοικήσεις και  να μεταβιβάζουν  τις ενδεχόμενες  ευθύνες που προκύψουν στους εργαζόμενους, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν είναι μόνο επικίνδυνη αλλά είναι και ανήθικη.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να αναπαράγουμε τον λόγο του παραιτηθέντος διοικητή του νοσοκομείου Σύρου και Νάξου Κου Τσιργή ο οποίος απαλλαγμένος από τα βαρίδια της εξουσίας πλέον , έρχεται να ενισχύσει τις καταγγελίες μας  με τα λεγόμενά του. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την συνέντευξη τύπου που έδωσε στα Μ.Μ.Ε.:
«Παραιτήθηκα, πρώτιστα, γιατί ένοιωσα να παραβιάζονται τα όρια ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν για συνεχίσουμε να ζούμε. Είχαμε θέσει κι εμείς κάποιες “κόκκινες γραμμές”, οι οποίες ξεπεράστηκαν. Δε μπορώ να συμμετέχω σε μια δέσμευση που οδηγεί σε εφαρμογή σκληρών και βίαιων μέτρων και απαιτήσεων, τις οποίες δεν έχω επιλέξει εγώ να υπηρετώ» .
(Να θυμίσουμε βέβαια ότι τόσα χρόνια υπηρέτησε τις μνημονιακές πολιτικές και  ότι αυτή την απόφαση του Δ.Σ.(2/32/30.11.2011) για την οποία γίνετε αυτή η καταγγελία έχει την υπογραφή του ίδιου του κου Τσιργή ! Εμείς πάντως λέμε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ειπωθεί  η αλήθεια  από οποιονδήποτε  και με κάθε τρόπο.)
Πάντως τέτοιου είδους αποφάσεις μας γυρνάνε τουλάχιστον 15 με 20 χρόνια πίσω.Για όλους εμάς που δουλεύουμε στον ευαίσθητο αυτό χώρο της υγείας ξέρουμε ότι όλα αυτά που αναφέρουμε δεν είναι ούτε υπερβολές ούτε κινδυνολογούμε. Η δουλειά μας  για να έχει θετικό αποτέλεσμα πρέπει  να είναι συλλογική .Η παροχή υπηρεσιών που δίδουμε  δεν είναι αποτέλεσμα  του ενός αλλά των πολλών. Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μαζί με την κοινωνία , θα αντισταθούν σε αυτές τις αυθαίρετες  αποφάσεις με κάθε τρόπο έως ότου πετύχουν το αυτονόητο.

ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.       ---