Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Καταγγελία του σωματείου εργαζομένων Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου για μετακίνηση νοσηλεύτριας.



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

KΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ  Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. ΓΙΑ ΔΙΩΞΗ  ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ  Γ.Ν.- ΚΥ  ΝΑΞΟΥ ΣΕ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ  ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ.

 Η  απαξίωση  και αποδόμηση του ΕΣΥ, είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κλείσιμο κλινικών, αλλά και ολόκληρων νοσοκομείων είναι πλέον γεγονός. Απλήρωτοι  γιατροί, εργαζόμενοι, προμηθευτές, περιμένουν κάποιο θαύμα. Τα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. της χώρας, υπολειτουργούν και η κοινωνία αυτό το γνωρίζει και το βιώνει  καθημερινά. Πλέον το ΕΣΥ, δεν είναι ανθρωποκεντρικό,  αλλά λειτουργεί με όρους και κανόνες επιχείρησης. Κεντρικός άξονας, δεν είναι πλέον ο άνθρωπος αλλά τα έσοδα και τα έξοδα με τη λογική του ισοσκελούς ισολογισμού. Σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο πολύπαθο Κ.Υ  Νάξου οι εξελίξεις είναι τραγικές.O οργανισμός του Κ-Υ δεν είναι πλέον ικανός να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι  ελλείψεις  σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, είναι μεγάλες με συνέπεια οι εφημερίες να μην είναι ασφαλείς για τους ασθενείς, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, ιατρούς και νοσηλευτές. Τα χειρουργεία ,ο τεχνητός νεφρός, η αιμοδοσία δεν λειτούργησαν ποτέ και πανάκριβα μηχανήματα σαπίζουν στις κούτες. Οι κάτοικοι  της Νάξου και όχι μόνο είναι ανάστατοι και έχουν βγει στους δρόμους να διεκδικήσουν το αυτονόητο :
Δωρεάν ποιοτική δημόσια υγεία, περίθαλψη και πρόνοια.
Καθώς λοιπόν το αίτημα όλης της κοινωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη με συλλαλητήρια, απεργίες, καταλήψεις, επαφές με θεσμικούς και μη παράγοντες στη Νάξο και στην Αθήνα έρχεται η διοίκηση και στέκεται απέναντι σε όλη αυτή την δυναμική και μας επιβεβαιώνει  για μια ακόμα φορά ότι το πρώτο μέλημα της είναι τα κέρδη και οι ζημιές του νοσοκομείου και όχι ο άνθρωπος.
 Όλη αυτήν την τακτική, την παγιώνει και να την ενισχύει με τις επιλογές που κάνει.
Την Πέμπτη 01/03/2013, δόθηκε εντολή από τη διοίκηση να μετακινηθεί μια μάχιμη νοσηλεύτρια τωνΤ.Ε.Π. (Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών)  με την αιτιολογία του άρθρου 30 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και ισχυρίζεται  ότι δήθεν είναι επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη να αναθέσει στην εργαζόμενη  καθήκοντα άλλου κλάδου και ειδικότητας.
Συγκεκριμένα την κάνει διοικητικό υπάλληλο ώστε να ενισχύσει τον εισπρακτικό μηχανισμό του νοσοκομείου.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε τα εξής σημαντικά:
1)Τα Τ.Ε.Π. είναι το πιο μάχιμο πόστο του Κ.Υ. Νάξου.
Εκεί θα αντιμετωπιστεί το επείγον περιστατικό και θα δοθεί η μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ένας άνθρωπος.
Αυτό που περιμένουν να βρουν οι ασθενείς που έρχονται στο Κ.Υ.,24 ώρες το 24ωρο , είναι γιατρούς και νοσηλευτές  και όχι κάποιο διοικητικό υπάλληλο που να τους ζητάει πεντάευρα στην είσοδο.
Σε τελική ανάλυση  τα έχουν ήδη πληρώσει  με το παραπάνω, με τις υπέρογκες κρατήσεις που γίνονται σε όλους τους εργαζόμενους για ιατρική και ασφαλιστική κάλυψη .
 Αντί λοιπόν να ενισχύσει τα Τ.Ε.Π., με έμψυχο δυναμικό, η διοίκηση τι κάνει? τα αποδυναμώνει, λες και περισσεύει νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει  επίσης εδώ να αναφέρουμε ότι ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού των Τ.Ε.Π. είναι περιορισμένος αφού μόλις και μετά βίας βγαίνει πρόγραμμα για την κάλυψη της 24ωρης βάρδιας  στα Τ.Ε.Π αλλά και στους θαλάμους ασθενών.
Άρα, πράγματι υπάρχει επιτακτική υπηρεσιακή ανάγκη στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Μόνο, που η ανάγκη αυτή είναι η ενίσχυση των Τ.Ε.Π και όχι η αποδυνάμωσή τους.
Το να μετακινούμε από τα Τ.Ε.Π  την πιο μάχιμη θέση του Κ.Υ. Νάξου, νοσηλεύτριες και να τις μετατρέπουμε σε διοικητικούς υπαλλήλους,από όποια πλευρά και να το δεις είναι επιεικώς απαράδεκτο και  το λιγότερο που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τέτοιες αποφάσεις  είναι, τουλάχιστον επικίνδυνες για το κοινό συμφέρον.
2)Η συγκεκριμένη αυθαίρετη και απαράδεκτη μετακίνηση της νοσηλεύτριας έχει και μια άλλη πτυχή:
Τη συνδικαλιστική δίωξη.
Η διοίκηση έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό επίθεση στα μέλη των σωματείου βάσης εργαζομένων του Κ.Υ. Νάξου.
Πριν από την εν λόγω νοσηλεύτρια που τυγχάνει να είναι και μέλος του Δ.Σ  του σωματείου μας, μια άλλη εργαζόμενη μέλος και αυτή του δικού μας  σωματείου, δέχθηκε την ίδια επίθεση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Χωρίς την σύμφωνη γνώμη της και αυτή ,με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο, μετακινήθηκε από το  φαρμακείο , στον εισπρακτικό μηχανισμό αφήνοντας κενό στο πολύ σημαντικό πόστο που υπηρετούσε. Και στην μία περίπτωση και στην άλλη θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί διοικητικοί υπάλληλοι και όχι να αποδυναμώνει τομείς του Κ-Υ που είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες.
3) Οι επιπτώσεις  αυτής της απόφασης βέβαια, εκτός από αυτές που αναφέραμε, είναι και οικονομικές για την συνάδελφο, που θα δει το μισθό της να μειώνεται από 150 έως  200 Ευρώ το μήνα, διότι χάνει  το επίδομα και κάποια υπερωριακά. Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μπορούμε όλοι να φανταστούμε τι σημαίνει αυτό για μια τετραμελή οικογένεια που ο ένας από τους δύο ενήλικες δουλεύει  και ο άλλος είναι άνεργος. Επίσης υπάρχουν και δύο παιδιά που πρέπει να επιβιώσουν κάτω από  αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
Καταγγέλλουμε λοιπόν την εν λόγω διοίκηση γι’ αυτές  τις αυθαίρετες , αυταρχικές και παράνομες ενέργειες.
Ζητάμε την άμεση άρση της απόφασης  και επιστροφή της  νοσηλεύτριας  συναδέλφου στην ειδικότητά  και στο τμήμα που την έχει τόσο πολύ ανάγκη.
Για το σωματείο μας  τέτοιες αποφάσεις  είναι κόκκινες γραμμές και δεν θα τις ανεχτούμε πλέον.
Διεκδικούμε δωρεάν δημόσια ποιοτική υγεία, περίθαλψη και πρόνοια για όλους.
Ο αγώνας θα είναι διαρκής και προς όλες τις κατευθύνσεις.
Δεν θα υποχωρήσουμε  αν δεν νικήσουμε.

                                05-03-2013

 Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.