Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Δελτίο Τύπου των Υγειονομικών του Ν. Λακωνίας



ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ  ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΣΠΑΡΤΗΣ

                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Σπάρτη 22/3/2013
 
Το τραγικό  γεγονός που διαδραματίστηκε στο Γ.Ν.Σπάρτης  με την  επίθεση με πυροβόλο όπλο και τον τραυματισμό εργαζομένου,  καθώς και την αυτοχειρία του δράστη στο χώρο του νοσοκομείου αναδεικνύει τις πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι εργαζόμενοι αφ’ ενός μεν, είναι αντιμέτωποι με προβλήματα όπως η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των μονάδων υγείας αφ’ ετέρου δε, συχνά γίνονται αποδέκτες επιθετικής συμπεριφοράς  καθώς  η οικονομική  και ανθρωπιστική κρίση έχει πολλαπλασιάσει   το άγχος, τα περιστατικά κατάθλιψης και τα  ψυχολογικά προβλήματα

Το δυσάρεστο γεγονός, έγινε  αφορμή να υπάρξει ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για το νοσοκομείο Σπάρτης και να το επισκεφτούν ο Υπουργός Υγείας κος Λυκουρέντζος και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Κατσίβελας.
Στη συνάντηση  που έγινε οι εκπρόσωποι των γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων έθεσαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Λακωνία όπως:

  •   Έλλειψη ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα επισφαλή προγράμματα εφημέρευσης για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Επισημάνθηκε ότι σε 3 προκηρύξεις του Υπουργείου Υγείας η Λακωνία δεν έχει πάρει κανένα επικουρικό γιατρό παρά τις μεγάλες ανάγκες στο Ακτινολογικό τμήμα ,τη Χειρουργική κλινική κ.λ.π. Από το 2009 εκκρεμούν προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών των οποίων οι διαδικασίες αξιολόγησης έχουν τελειώσει. Επίσης παρατηρείται μεγάλη έλλειψη αγροτικών γιατρών.
  • Μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού, παραϊατρικού και διοικητικού  προσωπικού που έχει επιδεινωθεί από τις  αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις ελάχιστες προσλήψεις στο ΕΣΥ που ακολουθούν αναλογία 1:24. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται  δυσβάσταχτο το έργο των υπηρετούντων και να είναι      απαγορευτική σχεδόν η παραπέρα ανάπτυξη των ιατρικών τμημάτων.
  • Οι γιατροί ,με συνολική μείωση των αποδοχών τους 60% εργάζονται με απλήρωτες εφημερίες 4 μηνών ενώ τους οφείλονται  δεδουλευμένες εφημερίες του 1ου εξαμήνου 2012.Στους υπόλοιπους εργαζόμενους οφείλονται υπερωρίες από το 2011. 
  • Οι νέοι οργανισμοί για τις νοσηλευτικές μονάδες Σπάρτης και Μολάων  έχουν περιορίσει  κάθε δυνατότητα εξελικτικής ανάπτυξης, με μείωση θέσεων ειδικευμένων γιατρών, μείωση τμημάτων, απουσία προοπτικής ανάπτυξης ψυχιατρικού τμήματος παρά τις υφιστάμενες προεγκρίσεις κ.λ.π. 
  • Το νοσοκομείο Σπάρτης είναι μάλλον  το μοναδικό νοσοκομείο της Ελλάδας με κτιριακή υποδομή του 1940  με αποτέλεσμα μεγάλη ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα χώρων. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη λειτουργική ανάπτυξη των τμημάτων, στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών νοσηλείας ,στους χώρους αναμονής κ.λ.π.

Ελπίζουμε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας για τα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στη Λακωνία να μην ήταν ευκαιριακό και στα πλαίσια της τυπικής αντιμετώπισης ενός σοβαρού συμβάντος, αλλά να προωθηθούν λύσεις που θα ανακουφίσουν εργαζόμενους και ασθενείς.
Επίσης ως νοσοκομειακοί εργαζόμενοι καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν το ΕΣΥ που καταρρέει και να σεβαστούν τον αγώνα που δίνουμε προκειμένου να κρατήσουμε ανοικτές τις δομές υγείας στη Λακωνία.
 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ
ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΧΡΥΣΑ ΝΤΟΡΟΒΙΤΣΑ
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΣΥ Ν.ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.ΣΠΑΡΤΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗΣ