Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ σε ΙΚΑΡΙΑ και ΦΟΥΡΝΟΥΣ

                                           ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
                                                                                                                                                       
Την Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 στην αίθουσα του Γλαρέδου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία με πολύ μεγάλη συμμετοχή για άλλη μια φορά. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η απουσία εξελίξεων σε σχέση με την άρση της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Ικαρίας με το Νοσοκομείο Σάμου, αφού δεν δημοσιεύτηκε η σχετική νομοθετική ρύθμιση μέσα στον χρόνο που μας είχαν υποσχεθεί (δηλαδή μέχρι 10-15 Μάρτη.)
Για άλλη μια φορά αποδείχτηκαν εντελώς ανίκανοι να διαψεύσουν έστω στο ελάχιστο την δυσπιστία του κόσμου και την αναξιοπιστία που τους χαρακτηρίζει.
Αποδείχτηκε ότι πολύ σωστά αντιμετωπίσαμε εξ αρχής με επιφύλαξη τις προθέσεις και τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, παρά την θετική και ομόφωνη απόφαση στις 18/02 του αρμόδιου συμβουλίου (ΚΕΣΥΠΕ) στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο Υπουργός. Αυτός ήταν ο λόγος που καλούσαμε σε επαγρύπνηση τους κατοίκους των νησιών μας και την παροικία και σε συνέχιση των κινητοποιήσεων, έστω και με την μορφή των καταλήψεων των ταμείων του Νοσοκομείου γι’ αυτό το σύντομο διάστημα αναμονής για την υλοποίηση της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ. 
 Ιδιαίτερα λάβαμε υπόψη τόσο τις πληροφορίες για τις προσχηματικές απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας σε ανεπίσημες επαφές για το ζήτημα, όσο και για τη ρητή δήλωση του ίδιου του Υπουργού Υγείας Λυκουρέντζου στην αντιπροσωπεία της Νάξου ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο μνημονιακό πρόγραμμα συγχωνεύσεων, ακόμα και για τα Νοσοκομεία Ικαρίας και Λήμνου για τα οποία προϋπάρχει η θετική απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ.
Όσο έχουμε την διάθεση να παλεύουμε παραμένουμε αισιόδοξοι. Δεν έγινε κάτι που δεν περιμέναμε και δεν θεωρούμε ότι αυτή η μάχη έχει χαθεί. Απεναντίας, θεωρούμε ότι έχει καταφέρει ήδη κάποιες επιτυχίες (π.χ. η έγκριση αυξημένης επιχορήγησης, η προκήρυξη 7 θέσεων γιατρών και λοιπού προσωπικού έστω και επικουρικού, η πλατιά δημοσιοποίηση του ζητήματος, η συζήτηση και θετική απόφαση στο ΚΕΣΥΠΕ κλπ). Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι η μεγάλη συμμετοχή και η διάθεση του κόσμου που καθρεφτίζεται και στην μαζικότητα των συνεδριάσεων της Επιτροπής.
 Αυτό είναι το καθοριστικό στοιχείο στην προσπάθεια όχι μόνο για την αυτονομία του νοσοκομείου (που ξέρουμε ότι από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα) αλλά και για δωρεάν, επαρκείς ,σύγχρονες παροχές υγείας για όλους. Στεκόμαστε ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές υποβάθμισης της περίθαλψης τονίζοντας τις, διπλά εγκληματικές, συνέπειες για τα νησιά.
 Συνεχίζουμε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων όπως αυτό είχε συμφωνηθεί και πριν τις 18/02 εμπλουτίζοντάς το και με νέες δράσεις - Πρώτο βήμα οι ενημερωτικές παρεμβάσεις στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου. Συνεχίζουμε τις ενημερώσεις στα χωριά. Συνεχίζουμε να απευθύνουμε το ανοιχτό κάλεσμα σε όλους για να πετύχουμε την όσο μεγαλύτερη συμμετοχή και μαζικότητα.
Συντονιζόμαστε με ανάλογες προσπάθειες άλλων περιοχών, ιδίως νησιωτικών, που όλο και πληθαίνουν. Αυξάνουμε τις προσπάθειες για ακόμα πιο ευρεία δημοσιοποίηση του ζητήματος. Δίνουμε βάρος στην αξιοποίηση των πολλών διάσημων Καριωτών και των πολυπληθών φίλων των νησιών μας.

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ !
 
       κάτω τα χέρια απ' το Νοσοκομείο
       όχι στην υποβάθμιση της περίθαλψης
       δημόσια δωρεάν υγεία