Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Έρχεται το μεγάλο χαράτσι στα φάρμακα!



Πόσο θα πληρώνουμε συμμετοχή από την επόμενη εβδομάδα
  
Δεν φθάνουν όλα τα άλλα, από την επόμενη εβδομάδα οι Έλληνες ασθενείς θα πληρώνουν και νέες συμμετοχές στα φάρμακα καθώς θα εφαρμοσθεί η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στα σκευάσματα. Τι επιβαρύνσεις θα υπάρχουν.


Για λίγες ημέρες ακόμη οι Έλληνες ασθενείς μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους με τις ισχύουσες συμμετοχές και τιμές καθώς στις 26 Μαρτίου αναμένεται να ισχύσει η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι οι συμμετοχές των ασθενών θα προσαρμοστούν στις νέες τιμές των φαρμάκων ενώ θα πρέπει πλέον να πληρώνουν και τη διαφορά εάν το φάρμακο που θα προμηθεύονται θα είναι ακριβότερο από το ποσό που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα ο Οργανισμός θα αποζημιώνει μόνο την ασφαλιστική τιμή ενός σκευάσματος (ανώτατη τιμή που έχει δοθεί) και αν το φάρμακο είναι ακριβότερο τότε ο ασφαλισμένος θα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και το 50% της διαφοράς.
 Για παράδειγμα εάν ένα σκευάσματα έχει ασφαλιστική τιμή 5 ευρώ ενώ στο ράφι πωλείται έναντι 10 ευρώ, τότε ο ασθενής θα πρέπει να καταβάλει το 25% της γνωστής συμμετοχής αλλά και το 50% από τα 5 ευρώ της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των 5 ευρώ και των 10 που είναι η λιανική.

Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους για τη διαφορά της τιμής υποστηρίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς χωρίς ωστόσο να υπολογίζει ότι το ιατρικό σώμα έχει δηλώσει ότι θα χορηγεί ένα σκεύασμα με βάση την αποτελεσματικότητά του και όχι την τιμή.

Μπορεί το συγκεκριμένο μέτρο να απαλύνει λίγο τα οικονομικά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, θα επιβαρύνει όμως για άλλη μια φορά τις τσέπες των ασφαλισμένων που θα πρέπει πλέον να πληρώνουν πολύ περισσότερα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους.