Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Μισές παροχές, μισή ζωή


Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Τα μισά χρήματα καταβάλλει πλέον το ελληνικό Δημόσιο για την υγεία των Ελλήνων από την ημέρα που μπήκε στη ζωή μας το Μνημόνιο.

Και οι κοινωνικές παροχές αναμένεται να μειωθούν κι άλλο έως το 2014! Οσο για τα ποσά που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση και τον ΕΟΠΥΥ, τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι Ελληνες ασθενείς.

Από το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε κοντά στο 50%. Ενώ το 2009 είχαν διατεθεί για φάρμακα από την κοινωνική ασφάλιση (χωρίς τα νοσοκομεία) 5,28 δισ. ευρώ, το 2012 το ποσό αυτό καθηλώθηκε στα 2,88 δισ. ευρώ. Και το μέλλον μοιάζει ακόμη πιο δυσοίωνο καθώς φέτος η δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ του χρόνου, το 2014, θα πρέπει να περιορισθεί στα 2 δισ. ευρώ για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισμένους.

Από το 2010 και μετά, οι ασθενείς βλέπουν την κάλυψη από τα Ταμεία τους να βαίνει συνεχώς μειούμενη. Μέσα σε τρία χρόνια οι βαριά πάσχοντες που δεν πλήρωναν συμμετοχή για τα φάρμακα και τις θεραπείες τους, άρχισαν να πληρώνουν προσωπική συμμετοχή. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί χρονίως πάσχοντες, που έως πρόσφατα έπαιρναν δωρεάν τα φάρμακα ή τα απαραίτητα συμπληρωματικά σκευάσματα, τώρα αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους.

Ομως και τα χρήματα που καταβάλλονται από το Δημόσιο για την υγειονομική κάλυψη των ασφαλισμένων παρουσιάζουν συνεχή πτωτική πορεία από το 2010. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κονδύλι της κοινωνικής ασφάλισης που το 2010 πλησίαζε τα 9 δισ. ευρώ, το 2011 έπεσε στα 7,8 δισ. ενώ το 2012 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ (όπου συνενώθηκαν οι υγειονομικοί κλάδοι των Ταμείων) δεν ξεπέρασε τα 5,8 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή για όλους

Ασφαλισμένοι, που πριν από το Μνημόνιο, λόγω υψηλών εισφορών, δεν πλήρωναν τίποτε για νοσηλείες σε ιδιωτικές κλινικές, ξαφνικά άρχισαν να πληρώνουν. Αρχικά κατέβαλλαν συμμετοχή 15% ενώ σήμερα το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 30% για όλους, πλην του ΟΓΑ που είναι στο 50%.

Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ενώ οι ασφαλισμένοι των περισσότερων Ταμείων δεν κατέβαλλαν καμία συμμετοχή, τώρα το ποσοστό έχει διαμορφωθεί στο 15% για όλους. Χιλιάδες ασθενείς κόβουν φάρμακα, εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι οι δείκτες της υγείας των Ελλήνων να φθίνουν μέρα με τη μέρα. Αλλά, προφανώς, αυτό δεν ενδιαφέρει την τρόικα.