Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Λυκουρέντζος: Ρύθμιση για την αποπληρωμή εφημεριών και υπερωριών στα νοσοκομεία



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έδωσε σήμερα  ο υπουργός Υγείας για τα ζήτημα των απλήρωτων εφημεριών , νυχτερινών , αργιών και υπερωριών του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας  με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιά της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Γενικώς, τα έβαλε με τις διοικήσεις , "ορισμένους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που χάριν των δικών τους εμμονών  εμποδίζεται η ροή της χρηματοδότησης" και δήλωσε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλία "να καταθέσει διάταξη ούτως ώστε στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί, να διευκολυνθεί τελικώς η αποπληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριών".

Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:
"Δεν έχει επηρεαστεί, παρά τη δημοσιονομική στενότητα, η χρηματοδότηση των νοσοκομειακών μονάδων της χώρας σε ό,τι αφορά τους μισθούς και την υπερωριακή απασχόληση ή τις εφημερίες. Θα σας δώσω ορισμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για τις εφημερίες. Έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο 1.157.000 ευρώ. Για δε τα εξαιρέσιμα και τις υπερωρίες έχουν εγκριθεί περίπου 2.000.000 ευρώ.

Όμως, αυτό που με λυπεί ιδιαιτέρως είναι το γεγονός ότι δεν έχουν εξοφληθεί οι εφημερίες και οι υπερωρίες παρελθόντων μηνών του έτους 2012. Δεν οφείλεται στο Υπουργείο Υγείας. Οφείλεται αφενός σε παραλείψεις της διοικήσεως του νοσοκομείου. Και γι’ αυτό σας ενημερώνω ότι θα διαταχθεί έλεγχος σήμερα. Διότι δεν είναι δυνατόν από τις αρρυθμίες της διοικήσεως του νοσοκομείου και όποιων υπαλλήλων να μην πληρώνονται οι εφημερίες και να δημιουργείται η αιτία για να έχουμε κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία. Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβουν οι υπεύθυνοι τις ευθύνες τους.

Εγώ θα καταλογίσω ευθύνες. Το δηλώνω στη Βουλή διότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση.

Επίσης, αντιμετωπίζουμε ένα άλλο ζήτημα από ορισμένους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των οποίων δεν αμφισβητώ την εντιμότητα ούτε την υπηρεσιακή αφοσίωση. Δεν μπορεί όμως χάριν των δικών τους εμμονών να εμποδίζεται η ροή της χρηματοδότησης, αφού υπογράφει ο Υπουργός Υγείας, αφού υπογράφει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας για τη μεταβίβαση των πιστώσεων και να είμαστε υποχρεωμένοι να συγκρουστούμε με υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους.

Γι’ αυτό ενημερώνω τη Βουλή, κυρία Πρόεδρε, ότι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να καταθέσουμε διάταξη ούτως ώστε στο πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί, να διευκολυνθεί τελικώς η αποπληρωμή των οφειλόμενων εφημεριών και υπερωριών.

Όμως, αυτό, επίσης, δεν είναι μια ορθή πρακτική. Δεν μπορούν οι υπάλληλοι, με τις εμμονές τους, να αναγκάζουν κάθε φορά την πολιτική ηγεσία να προβαίνει σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Το θέμα, λοιπόν, του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν ευθύνες από εκείνους οι οποίοι δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους, ως όφειλαν".

 και στη δευτερολογία του:
"Όσον αφορά τις δεδουλευμένες εφημερίες και υπερωρίες, θα πληρωθούν όλες. Δεν μπορεί κανείς, όμως, να παραβαίνει τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι έχουν τεθεί. Η χώρα δεν αντέχει άλλα ελλείμματα. Τα ελλείμματα τα οποία παράγονται σε οποιαδήποτε μονάδα, υπηρεσία του δημοσίου, μεταφέρονται στο γενικό έλλειμμα, το οποίο καλούμεθα στο τέλος να καλύψουμε με δανεισμό, αφού δεν επαρκούν οι φόροι του ελληνικού λαού.

Αυτές είναι αλήθειες, τις οποίες κάποιοι τις βάζουν στην άκρη! Όταν θέλουν να έχουν την αρμοδιότητα των θέσεων ευθύνης, πρέπει να υπακούουν στις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική, συντεταγμένη πολιτεία. Αν κάποιος αυθαιρετεί –και επιμένει να αυθαιρετεί- η πολιτεία έχει τον τρόπο να αντιδράσει.

Θα προχωρήσω κι ένα βήμα ακόμα παραπέρα: Εάν δεν εφαρμόσουν τις οδηγίες που έχουν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα καταλογιστούν οι υπερβάσεις σε εκείνους που είναι αρμόδιοι να τηρήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και βεβαίως θα γίνει έλεγχος!

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, είμαστε σε συνεργασία οι συναρμόδιοι Υπουργοί για την έγκριση πρόσληψης τακτικού προσωπικού, λόγω των αποχωρήσεων. Είναι πράγματι μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί τα δύο τελευταία έτη, το 2011 και το 2012. Είμαστε ενώπιοι και άλλων συνταξιοδοτήσεων και εργαζόμαστε για να το αντιμετωπίσουμε αυτό.

Επίσης, δεν είναι όλα στο Νοσοκομείο Νίκαιας αρνητικά ούτε οι συνθήκες λειτουργίες των υπηρεσιών. Αυξήθηκαν τα χειρουργεία και από πέντε έγιναν επτά την τελευταία διετία. Γίνεται προσπάθεια να προσληφθεί προσωπικό.

ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ: Πώς μειώθηκε ο αριθμός;

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Σας είπα προηγουμένως.

Όσον αφορά το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, είναι ένα Νοσοκομείο, του οποίου η πληρότητα δεν υπερβαίνει ποτέ το 25% και εξακολουθούμε να συζητάμε για το Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, την ώρα που το Νοσοκομείο Νίκαιας έχει ανάγκες προσωπικού καθώς και το Νοσοκομείο Αττικόν δίπλα.

Καλούμαστε όλοι μας –και πρώτος εγώ- να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με το τι επιθυμεί ο κάθε δήμαρχος ούτε με το τι επιθυμεί ο κάθε εργαζόμενος, ο οποίος προσελήφθη για να προσφέρει υπηρεσίες στους πολίτες και να θεωρεί ότι εκείνος μπορεί να ορίζει πού θα εργάζεται. Αν δεν ξεπεράσουμε αυτές τις –εντός εισαγωγικών- «δεσμεύσεις», τότε δεν μπορούμε να δίνουμε εύκολα λύση στα προβλήματα του προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Αυτές είναι οι απαντήσεις μου.

Ευχαριστώ πολύ".