Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Αποσπασματική τροπολογία «πυροτέχνημα» για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων



Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr
Με μια αποσπασματική τροπολογία «πυροτέχνημα»  επιχειρεί η συγκυβέρνηση και το Υπ Υγείας να συγκαλύψει την πραγματικότητα σε σχέση με τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία.
 Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο Νομοσχέδιο του Υπ Οικονομικών είναι μια αποσπασματική παρέμβαση που επιχειρεί να «αντιμετωπίσει» απλώς την καταβολή των δεδουλευμένων από τον Οκτώβρη του 2012 έως σήμερα χωρίς να εγγυάται την απρόσκοπτη καταβολή στο μέλλον.
 Είναι φανερό από μια απλή ανάγνωση της ίδιας της τροπολογίας ότι δεν αντιμετωπίζει κομβικά ζητήματα, που είναι η ρίζα του προβλήματος και έχουν ανακύψει ιδιαίτερα αυτή την περίοδο σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων.

Συγκεκριμένα δεν αντιμετωπίζονται τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

  • Οι καρατομημένες πιστώσεις που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο για Νυκτερινά Κυριακές και εφημερίες παραμένουν αμετάβλητες, παρά το γεγονός ότι η κατάθεσή της τροπολογίας και μόνο αποδεικνύει ότι τα ποσά τόσο του 2012 πολύ περισσότερο του 2013 δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μόνο για τους 6 μήνες τα επιπρόσθετα ποσά που απαιτούνται σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου φτάνουν τα 109 εκατ ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το ίδιο ζήτημα θα προκύψει με την ίδια ένταση τους επόμενους μήνες 
  • Τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ανακύψει από τις εντολές του Γενικού Λογιστηρίου για δέσμευση των ποσών 15 μέρες πριν από το μήνα πραγματοποίησης των νυκτερινών Κυριακών και εφημεριών που έχουν μπλοκάρει πλήρως το σύστημα καταβολής τους. 
  • Το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα στις ΥΔΕ, παρότι έχει γίνει η κατανομή των πιστώσεων και η υπαγωγή τους σε κωδικούς για τα νοσοκομεία, δεν έχουν πιστωθεί ποσά για τους υπόλοιπους μήνες με εξαίρεση το Νοέμβρη του 2012.
Είναι προφανές ότι το υπουργείο Υγείας, με την τακτική αυτή εφαρμόζει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, με στόχο από τη μια να γλυτώσει ποσά, προωθώντας προτάσεις για «κούρεμα» των δεδουλευμένων, δια μέσω διοικητών Νοσοκομείων και από την άλλη, αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μεταθέσει σε βάθος χρόνου τις πληρωμές αυτές.
Η επιλογή αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την εκτίμηση ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι, η συγκυβέρνηση θα πάρει κάθε μέτρο για να είναι συνεπής σε αυτούς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν αυτά τα μέτρα στη λειτουργία των Νοσοκομείων αλλά και στην «τσέπη» των εργαζομένων.
Είναι επίσης προφανές ότι η αποσπασματική τροπολογία «πυροτέχνημα» που κατέθεσε του Υπ Υγείας έρχεται μετά τις μαζικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων.
Η προώθησή βεβαίως δεν μπορεί να μην συσχετιστεί με το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, που γίνεται αυτό το τριήμερο και την προσπάθεια στήριξης της νεοδημοκρατικής ΔΗΚΝΙ σε αυτό.
 Γι αυτό και ο αγώνας των Σωματείων και των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για πρόσθετη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι πραγματικές ανάγκες των Νοσοκομείων σε βάρδιες και εφημερίες καθώς και για την άμεση και απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων σε συνδυασμό με τη πάλη για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών τόσο στην υγεία όσο και γενικότερα θα συνεχιστεί, παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της πολιτικής ηγεσίας του Υπ Υγείας.