Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αποκριάτικη ρόμπα (ιατρική)



ΠΡΟΣ:

Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)
Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Κον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Κον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ)
Ένωση Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)
Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)
Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά (ΙΣΠ)
Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ)
Διοίκηση ΓΝΠ «Τζάνειο»
Διοίκηση ΓΝ Νίκαιας Πειραιά «Αγ.Παντελεήμων»
Διοίκηση ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»
Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΠ «Τζανείο»
Σωματείο Εργαζομένων ΓΝ Νίκαιας Πειραιά «Αγ. Παντελεήμων»
Συλλόγους Ειδικευομένων Ιατρών

 ΘΕΜΑ: «Υπονόμευση νομίμου δικαιώματος στην επίσχεση εργασίας από τον νομικό σύμβουλο κο Σημαντήρη»

 Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Μετά την πρόκληση του κου Σ. Σημαντήρη (ο οποίος, με έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι ακόμα μέχρι σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του νομικού συμβούλου της 2ης ΥΠΕ) σχετικά με την παροχή συσσιτίου στους Ιατρούς που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, επανέρχεται με νέα προσβολή με το κείμενό του με αρ. 2742/ 14.3.2013  ενάντια στον Ιατρικό κόσμο με αφορμή τις επισχέσεις εργασίας.
Ευθαρσώς έως θρασέως πίσω από τον τίτλο «γνωμοδότηση» κρύβει την προσωπική του διάθεση να μειώσει το κύρος του Ιατρικού Λειτουργού, να ασκήσει καθήκοντα δικαστή και νομοθέτη, και να υποστηρίξει το μεγαλοδιευθυντικό κατεστημένο εις βάρος του μισθοσυντήρητου Ιατρού, γεγονός που μας βάζει σε μεγάλη καχυποψία σχετικά με τις προθέσεις του.
Προφανώς ο κος Σημαντήρης έχει άγνοια για τα προβλήματα στην εκπαίδευση, τον τρόπο λειτουργίας και την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης στις υγειονομικές μονάδες της χώρας και της 2ης ΥΠΕ, καθώς περιγράφει ένα Ελληνικό υψηλότατο γνωστικό και ανθρωπιστικό υπόβαθρο στα νοσοκομεία των κατά τα άλλα «αγράμματων Ιατρών». Επίσης, δεν δείχνει να γνωρίζει καθόλου το γεγονός ότι, ενώ ο χρόνος εφημέρευσης ισοδυναμεί με χρόνο εκπαίδευσης, στα περισσότερα τμήματα ή κλινικές διεκπεραιώνουν όλο τον εργασιακό και επιστημονικό φόρτο εργασίας οι Ειδικευόμενοι Ιατροί, απουσία «τεχνίτη» Ειδικευμένου Ιατρού. Το τελευταίο, μάλιστα, γίνεται με την επίσημη ανοχή των διοικήσεων και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι οποίοι εγκρίνουν κατά κανόνα προγράμματα εφημεριών με απουσία ενεργής εφημερίας Ειδικευμένου προσωπικού.
 Παράλληλα, ο κος Σημαντήρης δείχνει αδιαφορία για το γεγονός ότι οι Ειδικευόμενοι Ιατροί παραμένουν σε όλα τα νοσοκομεία ανά την Ελλάδα απλήρωτοι για τις δεδουλευμένες εφημερίες μηνών, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το ένα έτος. Δεν φαίνεται να κατανοεί επίσης την δεινή οικονομική κατάσταση των νέων Ιατρών, που καλούνται μετά τη μείωση των απολαβών τους κατά 40% να αντεπεξέλθουν στις επιβαρημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Καλούμε τον κο Σημαντήρη να μελετήσει εκ νέου τις Ευρωπαϊκές Κοινοτικές οδηγίες σχετικά με την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας, την άμισθη υπερωριακή απασχόληση των Ιατρών, και την έντοκη καταβολή των παρανόμως καθυστερούμενων οφειλών από το Δημόσιο.
 Όσον αφορά την έλλειψη της εκπαίδευσης κατά τον χρόνο επίσχεσης εργασίας των Ειδικευομένων, παρακαλούμε τον κο Σημαντήρη να μας αναλύσει τον τρόπο ισοψηφισμού των ωρών αυτών με τις ώρες εφημερίας, οι οποίες αναλογούν σε χρόνο εκπαίδευσης, αλλά και με τις μη παρεχόμενες αντισταθμιστικές ημέρες ανάπαυσης μετά από ενεργή εφημερία (ρεπό).
 Δια δικής του ενημέρωσης, προσκαλούμε τον κο Σημαντήρη να παρευρεθεί σε εφημεριακό χρόνο Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΠ «Τζανείου» προκειμένου να διαπιστώσει όλα τα ανωτέρω σχετικά με τον τρόπο εξυπηρέτησης της υγείας του Πειραϊκού πληθυσμού, και μάλιστα δεδομένου των ημερών της αποκριάς, ευγενικά να του προσφέρουμε μια Ιατρική μπλούζα για την ενδυμασία του στην επίσκεψη αυτή ώστε να έχει πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες.
 Θεωρούμε ότι η προσωπική άποψη του κου Σημαντήρη εντάσσεται σε μια γενικευμένη προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων των Ειδικευομένων και Ειδικευμένων Ιατρών, ο οποίοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι για τον χρόνο εφημέρευσής τους. Δεδομένου του περιεχομένου και του ύφους της γνωμοδότησης αυτής του νομικού συμβούλου της 2ης ΥΠΕ, συμβουλεύουμε για τα εξής:
 1.Την δημόσια συγνώμη για την επίθεση στους Ιατρικούς Λειτουργούς και ταυτόχρονα  την παραίτηση του κου Σημαντήρη από τη συνεργασία του με την 2η ΥΠΕ, για λόγους ευθιξίας.
 2. Την παραπομπή του κου Σημαντήρη στα πειθαρχικά όργανα των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων για τις κατ’ εξακολούθηση απρεπείς ενέργειές του που θίγουν κύρος του Ιατρικού και του Δικηγορικού Σώματος.
 3.Την ανάληψη όλων των απαραίτητων νομικών ενεργειών από τα συλλογικά Ιατρικά όργανα απέναντι στην προσπάθεια αυτή υπονόμευσης της νόμιμης επίσχεσης εργασίας των Ιατρών.
 Δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξή μας στους Ειδικευόμενους και Ειδικευμένους Ιατρούς του ΓΝΠ «Τζάνειο» αλλά και όλων των νοσοκομείων που βρίσκονται σε νόμιμη επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την άμεση και έντοκη αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών. Θα κινηθούμε αποφασιστικά και σε συνεργασία με όλους τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των δικαιωμάτων μας.

 Για τον Σύλλογο Ειδικευομένων Ιατρών του ΓΝΑ «ο Ευαγγελισμός»,

 To Διοικητικό Συμβούλιο:
Δρίτσας Σπυρίδων
Νανίδης Νικήτας
Χατζηθεοδώρου Θεόδωρος
Μπεθάνης Σπυρίδων
Δουμουλάκης Αντώνιος