Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Το «Κέντρο Αριστείας» για τις εργαστηριακές εξετάσεις των νοσοκομείων μπορεί να είναι και…ιδιωτικό!


Πριν μια βδομάδα διέρρευσε μια  πρόταση  της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας      ( ΚΛΙΚ ΕΔΩ) , η οποία ήταν στην ουσία  η πιλοτική έναρξη  την εφαρμογής την εφημέρευσης κατά τομέα στα νοσοκομεία  αλλά ταυτόχρονα και συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων των εργαστηρίων των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα για τη τελευταία περίπτωση αναφερόταν:
Κατάργηση των εργαστηρίων
Παράλληλα προτείνεται η κατάργηση των εργαστηριακών τμημάτων, των νοσοκομείων και η δημιουργία Κεντρικού εργαστηρίου για την πραγματοποίηση επιλεγμένων εξετάσεων, το οποίο θα ονομάζεται «Κέντρο Αριστείας».
Το εργαστήριο θα συγκεντρώνει και θα πραγματοποιεί το σύνολο αυτών των εξετάσεων από όλα τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας.
Στα νοσοκομεία το προσωπικό θα πραγματοποιεί μόνο τις επείγουσες εξετάσεις και τις εξετάσεις ρουτίνας.
Εκτιμάται ότι η δαπάνη για τα αναλώσιμα του κεντρικού εργαστηρίου δεν θα υπερβαίνει το 10% της σημερινής δαπάνης και ότι από τα 60 εκατομμύρια ευρώ του ετήσιου κύκλου εργασιών των αντιδραστηρίων, για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ, το κόστος θα πέσει στα 4 εκατομμύρια ευρώ!

Η υπόθεση φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ένα ιδιότυπο bras de fer, με έτερο «ανταγωνιστή» τους ιδιώτες επιχειρηματίες του κλάδου.
Και φαίνεται ότι και εκδοτικά επιχειρηματικά  συμφέροντα στο χώρο των ΜΜΕ προωθούν  μια τέτοια ιδέα ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Επίσης  η ιδέα αυτή  βρίσκει σύμφωνο και το κόμμα της ΝΔ !
Να και η πολυπόθητη... συναίνεση!

Την Τετάρτη λοιπόν όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος του ομίλου «Βιοϊατρική» Σπανός, μιλώντας σε εγκαίνια νέου κέντρου του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νέο κέντρο του ομίλου του έχει «τέτοια οργάνωση και εξοπλισμό», που του επιτρέπει να παρέχει όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις των κρατικών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στο 1/5 του κόστους!

Λέτε τελικά ο Μουσιώνης ,ο διοικητής της 1ης ΥΠε, να παίζει το ρόλο του λαγού;