Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Το χαράτσι


                 Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
    ο φέρων το παρόν έχει την άδειαν να φέρη επί έν έτος την κεφαλήν επί των ώμων του    (απόδειξη για το χαράτσι)
Ήταν o ατιμωτικός κεφαλικός φόρος που είχε επιβληθεί από τους πρώτους χρόνους του Ισλαμισμού. Ήταν η αποζημίωση για την παραχώρηση του δικαιώματος να ζει κανείς και να λατρεύει τον θεό του. Κάθε χριστιανός από το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και μέχρι τον θάνατό του όφειλε να εξαγοράζει κάθε χρόνο την άδεια αυτή.
Η γιαγιά άπλωσε, πάνω στο τραπέζι της κουζίνας, όλα τα χαρτιά με τους λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες της. Πρέπει να πάρει σοβαρές αποφάσεις σχετικά με τα οικονομικά της. Η πενιχρή σύνταξη της απειλείται από πολλές μεριές και πρέπει να αποφασίσει πως θα  ζήσει. Δεν θέλει να μιζεριάσει και να βουτηχτεί στην κακομοιριά αλλά πρέπει να επιβιώσει στην οικονομική τρικυμία. Δυσφορεί  και αγανακτεί αλλά θα αντέξει!
Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αυτά που είναι απαραίτητα, για την ποιότητα ζωής της και τα ασήμαντα είναι δυσδιάκριτη. Το φαί  και οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού είναι στην πρώτη σειρά στα σημαντικά. Επίσης πρέπει να έχει υπόψη της τις επισκευές του σπιτιού της που λόγω παλαιότητας παρουσιάζει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορες βλάβες. Εχθές έδωσε 100 ευρώ για την επισκευή στην διαρροή από τους παλιούς σκουριασμένους σωλήνες που σπάσανε. Στα σημαντικά είναι και τα μικροποσά που δίνει, ως δώρο στα εγγόνια της και στις κόρες της, όταν γιορτάζουν. Τα ασήμαντα είναι τα κεράσματα, τα ταξίδια, τα ρούχα, τα παπούτσια και οι κοινωνικές επαφές. Πού και πώς να πάει όταν έχει άδεια χέρια; Κομμένα και τα κεράσματα των φιλενάδων της στην πιτσαρία στο κέντρο. Είναι 83 ετών, δεν υπάρχει λόγος για ανανέωση της γκαρνταρόμπας της. Παραμένει, στα ίδια κιλά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οπότε δεν θα κάνει καμία αγορά. Το πετρέλαιο ακρίβυνε και εχθές στην γενική συνέλευση της πολυκατοικίας  αποφασίσανε το καλοριφέρ να ανάβει μόνο τρείς ώρες την ημέρα, το βράδυ 7 με δέκα η ώρα. Στο ενδιάμεσο θα ανάψει το καλοριφέρ λαδιού που αγόρασε πρόσφατα. Αυτό θα διπλασιάσει την κατανάλωση ρεύματος αλλά δεν έχει άλλη λύση.
Ο λογαριασμός της ΔΕΗ πού ήρθε εχθές της προκάλεσε μεγάλο πονοκέφαλο.
217 η πρώτη δόση και η δεύτερη θα είναι 200.
550 ευρώ είναι η σύνταξή της, πού θα πρωτοφύγει; Η κατανάλωση ρεύματος της είναι,για 85 τ.μ., 40 ευρώ με οικονομία. Βάζει μια φορά στις 10 ημέρες πλυντήριο, τα περισσότερα ρούχα τα πλένει στο χέρι. Το σίδερο παίζει κάθε εβδομάδα και ο θερμοσίφωνας ανάβει μέχρι τους 40 βαθμούς όποτε χρειαστεί. Τι άλλο να κάνει; Την τηλεόραση και το ραδιοφωνάκι που έχει στο προσκέφαλό της δεν θα τα κόψει. Της κρατάνε συντροφιά και είναι τα φιλαράκια της. Ενημερώνεται για τα νέα καθημερινά. Ξέρει  ότι υπάρχει προσφυγή των δικηγόρων της Αθήνας ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ. Άκουσε ότι για την αίτηση ακυρώσεως του, για το τέλος επιτηδεύματος, ορίστηκε ήδη δικάσιμος ενώπιον του ΣτΕ στις 4 Νοεμβρίου 2011 αλλά τώρα τι να κάνει. Εδώ είναι Αλεξανδρούπολη και όχι Αθήνα. Και αν της κόψουν το ρεύμα τι θα κάνει; Μέσα στον κρύο χειμώνα πως θα αντέξει;