Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Λείπει ο Μάρτης απ' τη Σαρακοστή;


Δεν θα κάνουμε και μείς μια  αναλυτική αντιαποτίμηση της δράσης ενός χρόνου του Α. Λοβέρδου στο Υπουργείο Υγείας (ΥΥΚΑ).

Όμως συνοπτικά μπορούμε να αναφέρουμε τούτα.
Ο Α. Λοβέρδος δεν επιλέχθηκε τυχαία για να αντικαταστήσει την Μ. Ξενογιαννακοπούλου στη θέση του επικεφαλής του ΥΥΚΑ.
Το κεφάλαιο επιζητούσε   και σχεδίαζε  εδώ και χρόνια τώρα στην Ελλάδα (ας μη ξεχνάμε τις απόπειρες του Α. Παπαδόπουλου)  ριζικές   αναδιαρθρώσεις  στο σύστημα Υγείας με συγκεκριμένους στόχους:
1.Τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων για  να μπορέσουν να επενδυθούν  στο χώρο της Υγείας  τεράστια "στάσιμα" κεφάλαια επιχειρηματικών  ομίλων, που δεν είχαν αλλού επικερδή επενδυτική διέξοδο, με  άκρως   ικανοποιητικά ποσοστά κέρδους.
2.Τη μεταβίβαση του μεγαλύτερου μέρους   του κόστους υγείας από το κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία  και ιδιαίτερα απευθείας  στους ίδιους τους εργαζόμενους και πολίτες.
3.Τη δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών και κυρίως των κονδυλίων του  κρατικού προϋπολογισμού που κατευθύνονται στο ΕΣΥ ( τα οποία ως γνωστόν προέρχονται από την υπερφορολόγηση των  Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων), τα οποία θα στραφούν για «ενίσχυση» (!) των… αναξιοπαθούντων τραπεζιτών και ως επιδοτήσεις «αναπτυξιακών επενδύσεων» των κεφαλαιοκρατών.Βεβαίως και για τα τοκοχρεολύσια του «Δημοσίου» χρέους  στους επονομαζόμενους δανειστές- τοκογλύφους.

Εμείς λοιπόν θα πούμε ότι ο Α. Λοβέρδος  …πέτυχε!

Μέσα σε ένα χρόνο και με το πρόσχημα της αντιμετώπισης υπαρκτών ζητημάτων διαφθοράς, της αντιμετώπισης της σπατάλης, της αντιμετώπισης «χρονίων αγκυλώσεων», κατάφερε κυριολεκτικά να αποδιαρθρώσει το όποιο ακόμη υπάρχον  Δημόσιο  Σύστημα Υγείας υπήρχε στην χώρα μας και είναι ζήτημα χρόνου, αν αφήσουμε να συνεχίζεται αυτή η πολιτική και να στέκεται στα πόδια της αυτή  η κυβέρνηση, να εκφωνήσουμε ...και τον επικήδειο.

Κατά τα  άλλα στην παρούσα ανάρτηση θα σχολιάσουμε ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ.

1.Κατά αρχάς φαίνεται ότι βρίσκεται  σε εξέλιξη η διαδικασία παραπέρα συρρίκνωσης των δομών του ΕΣΥ .
Γι αυτό ξέθαψαν πάλι το ...Λιαρόπουλο!!

Προς το παρόν θα αξιοποιηθεί αρχικά  το ΠΔ 87 του 1986  (και όχι όπως έγραφαν  η εφημερίδες το ΠΔ του Γεννηματά του ΄87).

Τι λέει αυτό το ΠΔ για την εσωτερική διάρθρωση των νοσοκομείων;

Διαβάστε ΕΔΩ στα άρθρα 2 ,3 και 4 και θα καταλάβετε.
Βασικός στόχος τους τώρα είναι σε όλα τα νοσοκομεία να έχουν ένα τμήμα, μια κλινική ανά ειδικότητα.
 Άσχετα αν αυτή θα έχει 20 ή … 120 κρεβάτια.
Το δεύτερο είναι ότι θα συρρικνώσουν στο ελάχιστο τους τομείς  .
Η κατεύθυνση είναι 2-3 τομείς ανά νοσοκομείο
Το τρίτο  είναι η επιστημονική διεύθυνση   να γίνεται σε επίπεδο τομέα.
Και στο τέλος θα έλθει το κερασάκι στην  τούρτα που είναι η…  ενεργός εφημερία ανά τομέα!

Παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά σχετικά αποσπάσματα από την ομιλία του Λοβέρδου:

«Έχουμε, όπως σας έχω προειδοποιήσει την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του ΕΣΥ. Εδώ ο κ. Λιαρόπουλος μου ετοιμάζει ένα σχέδιο που δεν θα αφορά όλο το ΕΣΥ, θα αφορά όμως ορισμένα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα ιδιόρρυθμα αυτά νοσοκομεία του μεσαίου χώρου και το μικρό νοσοκομείο του Ολυμπιακού Χωριού, ενιαίος τρόπος για όλους αυτούς προμηθειών, διοικήσεως, αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού κλπ., που αν πετύχει θα σας τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα, δεν είμαστε ακόμα, ακόμα μελετάμε. Έχουμε ιδέες, απορρίπτουμε ιδέες, δεχόμαστε ιδέες».

«Αυτό, έχω ενημερώσει και το Υπουργικό Συμβούλιο ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο, αλλά θα συνδυαστεί απαραιτήτως, δεν πάει μόνο του, με μια προσπάθεια που σας είπα, ότι κάνει για μας επιστημονικά ο κ. Λιαρόπουλος για να δούμε το πώς θα συγχωνεύσουμε τις μονάδες μέσα στα νοσοκομεία, αφού συγχωνεύσαμε τα 131 νοσοκομεία σε 82, δεν τα εγκαταλείπουμε, δεν βγάλαμε τις διοικήσεις για να τους πούμε κάντε τώρα δουλειά»

« Και έπεται τώρα το ζήτημα των εσωτερικών διαρθρώσεων των νοσοκομείων, όπου είμαι σε διαρκή διάλογο με τον κ. Λιαρόπουλο, κάνω εγώ τη συζήτηση αυτή, όπως σας είχα είπα, δεν δέχτηκα τις εισηγήσεις που μου κατατέθηκαν για τις 300 μόνον μονάδες υπό συγχώνευση, ήθελα κάτι πολύ περισσότερο».

 «Κυρίες και κύριοι, αρκεί να σας πω, ότι μου είπε ο κ. Πολύζος και η κα Τσαγδή χθες στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μουσιώνη, ότι και μόνο η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ το 87, χωρίς να κάνουμε τίποτα εμείς …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που αφορά τι αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Την εσωτερική διάρθρωση Γιώργο μου, πάμε σε 1.000 κλινικές, σε 1.000 τμήματα δηλαδή όπως τα λέει ο νόμος και 250 τομείς»

«Αυτός ο δρόμος περπατιέται και θα συνεχιστεί τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για να δώσω και  μια ενημέρωση. Χθες κάναμε με τον κ. Μουσιώνη μία συζήτηση στο επιτελικό όργανο για την νέα δομή των κλινικών μέσα στα Νοσοκομεία και έχω αύριο συνάντηση με τον Καθηγητή τον κ. Λυκούργο Λιαρόπουλο, ο οποίος ετοιμάζει σχετική πρόταση για το Υπουργείο, μια πρόταση από την οποία έχει διδαχθεί και ο Άρης, αλλά και όλοι μας και όπως έχω πει στο Υπουργικό Συμβούλιο το ζήτημα αυτό θα παρουσιαστεί στους συναδέλφους μου Υπουργούς στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου»

«Λοιπόν, είμαστε σ’ αυτή τη λογική και αυτός είναι ο δεύτερος πολύ μεγάλος στόχος, δεν είναι στόχος μακρινός, είναι στόχος για να έρθει για διαβούλευση και εφαρμογή το Νοέμβριο και φυσικά και κλείνω μ’ αυτό, το απόλυτα συναφές θέμα της λειτουργίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και της λειτουργίας των εφημεριών».

2. Ανοίγει και επισήμως το θέμα της απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας
Τις απόψεις μας τις έχουμε δημοσιεύσει εδώ.

Παραθέτουμε ορισμένα ενδεικτικά σχετικά αποσπάσματα των σημερινών απόψεων του Λοβέρδου

«Αύριο, πότε έχουμε Υπουργικό, συζητείται σε πρώτη ανάγνωση η μελέτη του ΚΕΣΥ για την ένταξη των νέων γιατρών στις ειδικότητες, έτσι; Είχαμε πει τον Οκτώβριο, τον Οκτώβριο το κάνουμε».

« Αυτό μετά θα μπει σε διαβούλευση περίπου ενός μηνός με τα πανεπιστήμια, με τις εταιρείες, αναφέρομαι στις επιστημονικές εταιρείες, θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο νόμου και θα πάει το Νοέμβριο στη Βουλή για ψήφο».

3. Λείπει ο Μάρτης απ’ τη Σαρακοστή;

Ε, δεν έλειψε και το παραμύθιασμα από το Λοβέρδο στους  δημοσιογράφους…
Προσέξτε τον παρακάτω διάλογο

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ συζητήθηκε και η επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε γιατρούς και νοσηλευτές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι – όχι. Καμία συζήτηση δεν κάναμε με αναφορά σε δημοσιονομικό μέγεθος. Ήθελε τις πολιτικές του Υπουργείου αυτού για Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο και μου ζήτησε και σημείωμα από χθες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ισχύει αυτό που μας έχετε πει, η δέσμευσή σας ότι δεν θα ενταχθούν γιατροί και νοσηλευτές, δεν θα υποστούν καμία μείωση στο μισθό τους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα αυτά τα έχουμε πει, δεν έχω κάτι καινούργιο να σας πω. Δεν έχω τίποτα καινούργιο να προσθέσω κα Ευθυμιάδου τίποτα μα τίποτα καινούργιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η είδηση από το πρωί, ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στα ειδικά μισθολόγια. Αυτό είναι το ρεπορτάζ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το έχω εγώ. Εμείς συναντηθήκαμε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Τιμοσίδη με άλλους συναδέλφους την προηγούμενη Τρίτη για ’13-’14.Εγώ δεν το ξέρω τι να σας πω τώρα".

Πρώτο.
Να  ενημερώσουμε το Λοβέρδο ... ότι το  «ενιαίο Μισθολόγιο» περιλαμβάνει και τους νοσηλευτές, όπως και όλους (πλην ιατρών ΕΣΥ ) στα νοσοκομεία.
Δεν χρειάζεται ούτε ερώτημα  ούτε απάντηση...

Δεύτερο.  
Να πληροφορήσουμε  τη δημοσιογράφο κ. Ευθυμιάδου,  ότι νέο μισθολόγιο κατακρεουργεί τους ήδη μισθούς πείνας των νοσηλευτών και μάλιστα επειδή το έχουμε ψάξει, αφαιρεί πέρα από  τις περικοπές του περιβοητου Μεσοπρόθεσμου, άλλα  200-300 ευρώ μηνιαίως  από κάθε νοσηλευτή στέλνοντάς τους να συναγωνιστούν μισθολογικά  τους …Βούλγαρους συναδέλφους τους!
 
Όσο για τους μισθούς των γιατρών
Να σας δώσουμε μια συμβουλή…
Όταν ακούτε το Λοβέρδο να διαψεύδει ή να κάνει την πάπια..
Όπου να ‘ναι έρχεται αυτό που διαψεύδει…