Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Προσεχώς ..




Η προώθηση  της συντεταγμένης χρεοκοπίας του ελληνικού καπιταλισμού μέσω του περίφημου hair cut, η προώθηση του νέου Μνημονίου που θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στον Ελληνικό λαό και η επιβολή της  μόνιμης επιτροπείας της τρόικα στη χώρα θα σημάνει εκτός των άλλων και το οριστικό τέλος και τον ενταφιασμό του ΕΣΥ
Του ΕΣΥ που ήδη έχει δεχτεί και δέχεται απανωτά και σοβαρά πλήγματα .

Η σάρωση του ελληνικού Δημοσίου, με «κούρεμα» φορέων, οργανισμών, υπουργείων, ανεξάρτητων αρχών και όλων των δομών του κράτους, που θα ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις και το 60%, και ένα δεύτερο «τσουνάμι» εφεδρείας, που θα συμπαρασύρει  κοντα στο 50% των υπαλλήλων, θα έχει άμεση έκφραση και στις δομές , υπηρεσίες και στο προσωπικό του ΕΣΥ. Ξεκινώντας από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες (Διοικητικοί υπάλληλοι, τεχνικοί,  βοηθητικό προσωπικό) είναι σίγουρο-παρά τις παραπλανητικές διαψεύσεις των κυβερνώντων- ότι θα επεκταθεί και στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του υγειονομικών, δηλαδή στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και στο παραϊατρικό προσωπικό.

Η μηδενική πλέον χρηματοδότηση του ΕΣΥ και των νοσοκομείων, από το δημόσιο κορβανά, τα οδηγεί αφενός στη λειτουργία με όρους καθαρά ιδιωτικής επιχείρησης,  αφετέρου στην λογική  της αυτοχρηματοδότησης για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.
Μόνη όμως πηγή  αυτής της χρηματοδότησης  θα είναι το  άγριο  απευθείας χαράτσωμα των ασθενών και των ταμείων τους.
Τα ταμεία όμως οδηγούνται  ταχύτατα στην οικονομική κατάρρευση για δυο σοβαρούς λόγους
1.Η δραστική μείωση υπαλλήλων και εργαζομένων -ασφαλισμένων  μέσω απολύσεων και λόγω της τεράστιας οικονομικής ύφεσης που διογκώνει την ανεργία, καθώς και η κατάρρευση των μισθών  τα στερεί από τις ανάλογες εισφορές
2.Η επιβολή του περιβόητου κουρέματος του χρέους κατά 50% θα τα οδηγήσει σε απώλειες περίπου 11, 5 δις ευρώ, καθώς αυτά έχουν στα χαρτοφυλάκια τους, κατόπιν κυβερνητικών εντολών, ομόλογα αξίας 22 περίπου δις ευρώ.
Εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να  επιχειρήσουν να  μπουν σε μια διαδικασία δανεισμού από τράπεζες κλπ (ποιος όμως σήμερα δανείζει ένα χρεοκοπημένο ταμείο ; )  και να μειώσουν κάθετα τις συντάξεις και τις παροχές υγείας (αυτό  είναι τελικά που  θα μείνει).
Οι δε ασθενείς στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν το τμήμα εκείνο του λαού μας που το εισόδημά  του λεηλατείται από το καπιταλιστικό κράτος για να σωθεί το κεφάλαιο και οι τραπεζίτες και ως εκ τούτου θα αδυνατούν να αντέξουν την απ' ευθείας αρπαγή από τη τσέπη τους της  δαπάνης για υπηρεσίες υγείας..

Τελικό αποτέλεσμα μια πλειάδα νοσοκομείων, δομών και υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται σήμερα  υπό τη σκέπη του Δημοσίου, αδυνατώντας να αυτοχρηματοδοτηθούν, θα καταρρεύσουν , θα κλείσουν και ένα επίσης μέρος τους (αυτό που οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκτιμούν ότι θα αποδίδει μεγάλα κέρδη)  θα περάσει απευθείας στον  ιδιωτικό τομέα.
Τα πειράματα που κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  με την περιβόητη δοκιμαστική εφαρμογή νέου Διοικητικού Προτύπου υπό την διεύθυνση του Λ. Λιαρόπουλου  με την ομάδα ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων, προετοιμάζουν το έδαφος προς αυτή τη κατεύθυνση.


Δυο δεδομένα να έχουμε σίγουρα για το επόμενο διάστημα  αν δεν τους ανατρέψουμε:
Πρώτον, πολύ σύντομα και πιθανά στις αρχές του 2012 θα επιχειρηθεί ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων –καταργήσεων  δημόσιων  μονάδων υγείας που ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία θα έχει διανοηθεί.
Δεύτερον, η αξία της εργατικής δύναμης στο χώρο υγείας (μισθοί  όλων των υγειονομικών, εργασιακές σχέσεις, συνθήκες εργασίας,  ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων  κλπ)  θα υποβαθμιστεί έτι περισσότερο , ώστε να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες για κερδοφόρες επενδύσεις από τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους  .

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας είναι  ο συντονισμός του υγειονομικού κινήματος με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων  με στόχο την  άμεση  ανατροπή της κυβέρνησης του κοινωνικού πολέμου, τη συντριβή του μαύρου μετώπου του αστικού συνασπισμού εξουσίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια άλλη  πορεία  της χώρας .
Όσο τους αφήνουμε περιθώρια για ανάσες, ο χρόνος δουλεύει γι αυτούς.