Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Από Δημόσιοι Υπάλληλοι,Κρατικοί Υπαλληλοι


Μπροστά στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων του πολυνομοσχεδίου  , χάθηκε στα "δευτερεύοντα" μια άλλη «καινοτομία» της κυβέρνησης , που μπορεί μεν  αρχικά να αφορά υπαλλήλους  που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και αυτή είναι μια «πιλοτική» εφαρμογή που αργότερα  είναι σίγουρο ότι  θα επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ.
Συγκεκριμένα,  στο πολυνομοσχέδιο  με το  άρθρο  5, (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  εισάγεται για πρώτη φορά η έννοια του κρατικού υπαλλήλου, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στην αιτιολογική του έκθεση, " να διασφαλιστεί αφενός η βέλτιστη δυνατή κατανομή προσωπικού και εργασίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και αφετέρου ο εξορθολογισμός των εσωτερικών, άκρως γραφειοκρατικών διαδικασιών της διοίκησης που αφορούν στην κινητικότητα του προσωπικού".

Οι υπάλληλοι πλέον  παύουν να ανήκουν αποκλειστικά στα οικεία υπουργεία και επόμένως χάνουν και τις οργανικές τους θέσεις.
Αυτό κρατείστε το για το σχετικά εγγύς μέλλον...

Ανήκουν στο Κράτος και διοικούνται από τον υπουργό  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής  Διακυβέρνησης και τον οικείο υπουργό.
Ο υπάλληλος δεν παραμένει για όλη του τη ζωή εκεί που έτυχε να προσληφθεί, αλλά υπηρετεί κάθε φορά στην υπηρεσία (υπουργείο ή αποκεντρωμένη υπηρεσία), όπου "υφίστανται ανάγκες" που πρέπει να εξυπηρετηθούν. 

Αυτή η κυβερνητική "καινοτομία" έχει πολλαπλές στοχεύσεις.
α.Ο υπαλληλος χωρίς τη συγκεκριμένη οργανική θέση δεν έχει καμία συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμόνητα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να βρεθεί με την απόλυση στο χέρι.
β.Με τις συνεχείς μετακινήσεις η κυβέρνηση θα προσπαθεί να "μπαλώνει" τα κενά στελέχωσης, χωρίς να προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό ή και συμβασιούχους.
γ.Οι ΄"άτακτοι" και μη συμβιβασμένοι υπάλληλοι θα παίρνουν μια "δυσμενή" μετακίνηση-μετάθεση (για "υπηρεσιακές" ανάγκες βεβαίως βεβαίως), για να..."στρώσουν". Η απειλή  "θα πιάσεις πινέζα"* , γνωστή στον κύκλο των στρατιωτικών, θα είναι στην ημερήσια  διάταξη.

*Για όσους δεν είναι μυημένοι στην φρασεολογία:
Παλαιότερα, οι  γεωγραφικοί χάρτες της χώρας μας  ήταν αναρτημένοι στους τοίχους σχολείων και υπηρεσιών (και στρατιωτικών υπηρεσιών) με πινέζες καρφιτσωμένες στα τέσσερα άκρα (γωνίες) του χάρτη.
Επομένως η φράση  "θα πιάσεις πινέζα" σήμαινε ότι "θα σε στείλω στα ... σύνορα". 
Τα σύνορα εθεωρούντο δυσμενής μετάθεση.