Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

«Καταφύγιο» δεκάδων ανασφάλιστων το Κοινωνικό ιατρείο Πρέβεζας

Ένα πείραμα κοινωνικής αλληλεγγύης στήθηκε τους τελευταίους μήνες και πέτυχε στην Πρέβεζα με πρωτοβουλία υγειονομικών, που, εντελώς εθελοντικά, με συνέπεια και σταθερότητα, παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, οι οποίοι σήμερα, δεν έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς δεν έχουν να πληρώσουν το σύνολο του κόστους της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.
Την Τετάρτη το βράδυ στο χώρο του κοινωνικού ιατρείου βρέθηκαν γιατροί αλλά και πολίτες, μέλη σωματείων, άνθρωποι των κινημάτων και της Αριστεράς που δρουν στην πόλη και στηρίζουν το εγχείρημα και παραχώρησαν συνέντευξη τύπου και μίλησαν για την προσπάθεια.
Το Κοινωνικό Ιατρείο βρίσκεται στην Οδό Χρήστου Κοντού 29, σε χώρο που παραχωρήθηκε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης δημόσιος χώρος Πρέβεζα Λούρος Ζαλόγγου κ Γιάννη Ρέντζο, άλλωστε ήταν μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες της παράταξης.

Καθημερινή εξυπηρέτηση
Στην συνέντευξη τονίστηκε ότι μπορεί στην αρχή τα βήματα να ήταν δειλά αλλά πλέον εξελίσσεται σε μια δομή που εξυπηρετεί καθημερινά...πολλούς ασθενείς και υποστηρίζεται από δεκάδες άλλους.
Το κοινωνικό ιατρείο αποτελεί ουσιαστικά «καταφύγιο» όσων αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από κάποιον ασφαλιστικό φορέα υγείας. Το πόσο μεγάλη ανάγκη ήρθε να καλύψει το εγχείρημα αποτυπώνεται στη διαπίστωση ότι ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που το επισκέπτονται δυστυχώς αυξάνεται συνεχώς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 70% που επισκέπτονται το ιατρείο είναι μετανάστες και το 30% Έλληνες που έχασαν τελευταία τις δουλειές και την ασφαλιστική τους κάλυψη, άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ένα από τα πιο θετικά μηνύματα από την αρχή της λειτουργίας της δομής ήταν οι πολλαπλασιαστικοί ρυθμοί αύξηση της προσφοράς, χάρη στην υποστήριξη του εγχειρήματος από την κοινωνία της πόλης. Σωματεία, συνδικάτα, συλλογικότητες και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι καλύπτουν τις ανάγκες σε εξοπλισμό, αναλώσιμα κ.α.
Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.α. προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ υπάρχουν και συνεργαζόμενοι ιδιώτες γιατροί που δέχονται, επίσης χωρίς αμοιβή, περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει το Ιατρείο.

Δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Είμαστε αλληλέγγυοι
«Δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Είμαστε αλληλέγγυοι. Δεχόμαστε ανασφάλιστους και αυτούς θέλουμε να βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τα κενά του εθνικού συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν μπορούμε να καλύψουμε την απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση να παρέχει την υγεία στους πολίτες» τόνισε χαρακτηριστικά η ιατρός κ. Καλλιόπη Μιχελάκου καλώντας οποιονδήποτε πολίτη μπορεί να συμμετάσχει και να προσφέρει στο Κοινωνικό Ιατρείο με το δικό του τρόπο. Να διαδώσει τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη μας, να ενημερώσει για τη λειτουργία του τυχόν συμπολίτες μας, που έχουν ανάγκη υπηρεσιών υγείας, είναι ανασφάλιστοι και βιώνουν οικονομικό αποκλεισμό από τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, να ενισχύσει οικονομικά τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου ή να φέρει στο κοινωνικό ιατρείο φάρμακα που έχει στο σπίτι του τα οποία δεν τα χρειάζεται πλέον και δεν έχουν λήξει.

«Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα είχαμε χρέος να αντιδράσουμε και να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη» τόνισε ο ιατρός κ. Λιβιεράτος υπογραμμίζοντας ότι το εγχείρημα αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο και σήμερα ανήκει σε όλους αυτούς που συμμετέχουν, συλλόγους, κινήματα και απλούς πολίτες.
«Πρόταση δική μου είναι όπως στο Ρέθυμνο, έτσι και στην Πρέβεζα το Κοινωνικό Ιατρείο να μπει κάτω από την αιγίδα του Δήμου χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να βοηθήσουμε αυτό τον πληθυσμό που δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας» είπε ο κ. Λιβιεράτος σημειώνοντας ωστόσο ότι η περίθαλψη και η ασπίδα που παρέχει το Κοινωνικό Ιατρείο δεν φτάνει αν δεν συνδέεται αυτός ο αγώνας με ένα πραγματικό δημόσιο σύστημα υγείας.

«Η λειτουργία του Κοινωνικού ιατρείου ήταν ένα βήμα και ορθό και πρωτοποριακό στην Πρέβεζα και νομίζω προείδε καταστάσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή τις βιώνει ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στη χώρα μας αλλά και στο Νομό και στην πόλη μας. Νομίζω ότι η αξία αυτού του ιατρείου και σαν ενέργεια και σαν ιδέα και σαν σκοπός θα φανεί ακόμη περισσότερο το προσεχές διάστημα, γιατί γίνεται φανερό σε κάθε καλοπροαίρετο πολίτη, ανεξάρτητα το τι πιστεύει προσωπικά ή ιδεολογικά, ότι αυτή τη στιγμή έχει εξαπολυθεί μια φοβερή επίθεση στη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα» τόνισε ο κ. Στρατής Βουγέλλης επισημαίνοντας ότι ο χώρος της υγείας δυστυχώς καθημερινά υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο και εμπορευματοποιείται.
«Θέλουμε να εμπνεύσουμε, να δώσουμε ένα παράδειγμα, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ, να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη προοπτική, ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει αλληλεγγύη και σε αυτή την κρίση εμείς θα είμαστε εδώ και θα τους δείχνουμε ότι υπάρχει και ένας άλλος δρόμος» υπογράμμισε ο κ. Βουγέλλης σημειώνοντας ότι το Κοινωνικό Ιατρείο απευθύνεται σε όλους ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, το χρώμα τους και τα πιστεύω τους.

Ώρες λειτουργίας
Το Κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί κάθε απόγευμα και συγκεκριμένα Δευτέρα 6-8 μ.μ. Παιδιατρικό, Τρίτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών-Εφήβων-Γονέων, Τετάρτη 6-8 μ.μ. Παθολογικό, Πέμπτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων και Παρασκευή 7-9 μ.μ. Καρδιολογικό.
Κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12 λειτουργεί γραμματεία στο χώρο του ιατρείου για πληροφορίες, ραντεβού και συλλογή φαρμάκων, ενώ όποιος θέλει να επικοινωνήσει με το κοινωνικό ιατρείο μπορεί να το κάνει στο τηλέφωνο 2682089805 από τις 10 έως τις 12 το πρωί και στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων.