Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΟΕΝΓΕ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΟΕΝΓΕ

Πολιτική συγκυρία
Οι εργαζόμενοι της χώρας και η πλειοψηφία της κοινωνίας ζουν καθημερινά το δράμα της ανεργίας, της απόλυσης, του «λουκέτου» της μικρομεσαίας επιχείρησης, της απόγνωσης των νέων ανθρώπων, της ανέχειας και της φτώχειας. Οι καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στην οικονομία, στην εργασία, στο εισόδημα, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στη λειτουργία του κράτους, στην εθνική κυριαρχία και στην αξιοπρέπεια των πολιτών, δεν μπορούν να κρυφτούν. Η καπιταλιστική κρίση παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αποκτώντας πλέον –ειδικά στη χώρα μας- χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Tα φαινόμενα απόλυτης ένδειας στέγης, τροφής, θέρμανσης, περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας, δεν είναι πια περιθωριακά ζητήματα, αλλά σκληρή πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους της «διπλανής πόρτας».
Οι πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, οι 20.000 άστεγοι, τα  ποσοστά φτώχειας ενηλίκων και παιδιών που είναι τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιστημονική μετανάστευση, τα αυξανόμενα φαινόμενα ασιτίας μαθητών, η ανάγκη συσσιτίων που πολλαπλασιάζεται σε όλη τη χώρα, η δραματική αύξηση της τοξικοεξάρτησης και των νέων κρουσμάτων HIV λοίμωξης, η έκρηξη των ψυχικών νοσημάτων, των καταθλίψεων και των αυτοκτονιών, συνιστούν μια πραγματικότητα κοινωνικής γενοκτονίας που οδηγεί σιγά-σιγά στην εξόντωση τα πιο αδύναμα και ευάλωτα στρώματα αυτής της κοινωνίας.
Παρά τα προφανή αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής και παρά την κοινωνική κατακραυγή, η «ελληνική τρόικα» ΠΑΣΟΚ –Ν.Δ.-ΛΑΟΣ επιμένει σε νέα «πακέτα» μέτρων σκληρής λιτότητας, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, φοροεπιδρομής στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη παράδοση των δημόσιων αγαθών (υγεία, παιδεία, πρόνοια κλπ) στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή την περίοδο ο νέος «εθνικός στόχος» είναι η υλοποίηση του PSI, η διάσωση των τραπεζών, η έγκριση της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση της 7ης δόσης! Το τρικομματικό μπλοκ της «συναίνεσης στο Μνημόνιο της υποτέλειας και της εθελοδουλίας» έχει μετατραπεί σε μηχανισμό διαρκούς εκβιασμού των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου «δημοσιονομική υποταγή ή έξοδος από την Ευρωζώνη», η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι καμιά θυσία για το εγχώριο και ευρωπαϊκό κεφάλαιο, καμιά θυσία για την «ανταγωνιστικότητα» της εθνικής οικονομίας, για τις τράπεζες και τις χρηματαγορές. Όπως δεν είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο η ΟΝΕ και το ευρώ, το ίδιο δεν μπορεί να είναι μονόδρομος και για τον κόσμο της εργασίας. Προτεραιότητα για τους εργαζόμενους δεν είναι οι εξυπηρέτηση των διεθνών τοκογλύφων αλλά οι κοινωνικές ανάγκες, η επιβίωση των ανθρώπων, τα συλλογικά αγαθά και το δημόσιο συμφέρον.
Απέναντι στη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή συνταγή της λιτότητας και του περιορισμού της δημοκρατίας, η απάντηση των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ευρώπη πρέπει να είναι ο κοινός αγώνας με κεντρικό αίτημα «να πληρώσουν οι πλούσιοι για την κρίση-διαγραφή των χρεών - πραγματική δημοκρατία με ισότητα και δικαιοσύνη».  Γι αυτό και η συγκλονιστική απεργία των 70 ημερών στη Χαλυβουργία αποτελεί αγώνα- υπόδειγμα ταξικής μαχητικότητας και αλληλεγγύης και αξίζει την ολόθερμη ηθική και υλική συμπαράσταση όλων μας.
Σήμερα, την ώρα που  ο κοινωνικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη, την ώρα που το σύστημα προσπαθεί να εδραιώσει το φόβο, την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συλλογικότητα, την κοινή δράση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Σε συνθήκες κατάλυσης κάθε εργασιακού δικαιώματος και κάθε κοινωνικής προστασίας, δεν υπάρχει «κλαδική σωτηρία», δεν υπάρχει καν η δυνατότητα αποτελεσματικής άσκησης της ιατρικής με όρους επιστημονικής δεοντολογίας και επαγγελματικής αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα από  τον συνεχή κοινωνικό και πολιτικό αγώνα για να ανατραπεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση και να ακυρωθούν όλες οι συμφωνίες που εξαθλιώνουν το λαό, για να βγουν οι εργαζόμενοι και η χώρα από το «δημοσιονομικό πειθαρχείο» της τρόικας και του ΔΝΤ, για να προστατευτεί η εργασία, να στηριχθούν οι άνεργοι, τα δημόσια σχολεία, τα νοσοκομεία, η κοινωνική ασφάλιση. Γι’ αυτό και  η συγκλονιστική απεργία στη Χαλυβουργία είναι αγώνας-υπόδειγμα ταξικής αλληλεγγύης και αξίζει την ολόθερμη συμπαράσταση όλων μας .

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας  
 Η δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία αποτελεί προτεραιότητα του νέου «μνημονίου.

Την ίδια στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θριαμβολογεί για τις δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας, αδιαφορώντας προκλητικά  για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία των νοσοκομείων και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος έχει το θράσος να δηλώνει  ότι «στόχος του είναι να κρατήσει το ΕΣΥ όρθιο και ανοικτό»! 
Αυτή την περίοδο τα προβλήματα της Υγείας έχουν κυριαρχήσει στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και της ΟΕΝΓΕ για τον ΕΟΠΥΥ και την καθολική αντίδραση των γιατρών στα σχέδια διάλυσης της νοσοκομειακής και  εξωνοσοκομειακής περίθαλψης των ασφαλισμένων και της πλήρους απαξίωσης του ιατρικού έργου.
Οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με εγκληματικές ελλείψεις υλικών, φαρμάκων και μέσων που εμποδίζουν ή καθιστούν επικίνδυνη πολλές φορές ακόμα και τη στοιχειώδη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των αρρώστων.
Είναι σίγουρο πως αν το ΕΣΥ ήταν τράπεζα θα είχε από καιρό σωθεί ! Επειδή όμως δεν είναι, αντιμετωπίζεται σαν «περιττό δημοσιονομικό βάρος», εγκαταλείπεται από κάθε δημόσια στήριξη και ιδιωτικοποιείται όλο και πιο πολύ. Τα δημόσια νοσοκομεία «μεταλλάσσονται» με γοργά βήματα σε κλασσικού τύπου επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικό management και κεντρική επιδίωξη τα αυξημένα έσοδα από τους «πελάτες», δηλαδή τους ασθενείς, μιας και είναι γνωστή η οικτρή οικονομική κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο ληστρικό «κούρεμα» των ομολόγων τους. Όλο το ενδιαφέρον των «εμπειρογνωμόνων» και των «σοφών» του Υπουργείου εστιάζεται στον περιορισμό της ζήτησης, αγνοώντας τα επιδημιολογικά και νοσολογικά δεδομένα της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ολική ανατροπή της φιλοσοφίας για την Υγεία: από τη δημόσια και καθολική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών με όρους ισότητας και αποτελεσματικότητας, στην ελεύθερη αγορά υπηρεσιών υγείας με όρους απόδοσης επενδυμένων κεφαλαίων. Ο γιατρός του ΕΣΥ μετατρέπεται σε «πράκτορα» του Συστήματος Υγείας που εξασφαλίζει «πελατεία» κι ο άρρωστος σε καταναλωτή που κινδυνεύει να βρεθεί την ώρα της ανάγκης μπροστά στο τραγικό δίλημμα «ή πληρώνεις ή πεθαίνεις». 
Οφείλουμε ν΄ αντισταθούμε  σ’ αυτή τη βαρβαρότητα. Δεν πρόκειται να μετατραπούμε  σε κυβερνητικούς εισπράκτορες, δεν είμαστε διατεθειμένοι να εκβιάσουμε ανήμπορους και φτωχούς ανθρώπους, δεν υπάρχει περίπτωση να αναλάβουμε τη βαρύτατη  και ενδεχομένως εγκληματική ευθύνη της αποπομπής από το δημόσιο νοσοκομείο ενός ασθενούς λόγω έλλειψης ασφάλισης ή λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πρέπει κι εμείς, αλλά και οι πολίτες, να συνειδητοποιήσουμε ότι στις συνθήκες αυτές συμβαίνει μια βίαιη επιστημονική απαξίωση του ιατρικού έργου και δεν μπορούμε, όσο σωστά και έντιμα και αν κάνουμε τη δουλεία μας, να προσφέρουμε ουσιαστική ιατρική φροντίδα σε ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, στέγη, θέρμανση, επαρκή τροφή, που δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα τους, που βρέθηκαν ξαφνικά στο περιθώριο της ζωής χωρίς την παραμικρή στήριξη. Για να επιτελέσουμε τον κοινωνικό μας ρόλο έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά και να απομονώσουμε κάθε φαινόμενο εκμετάλλευσης αρρώστων και χρηματισμού. Οφείλουμε ταυτόχρονα να ενισχύσουμε κάθε πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικά ιατρεία-φαρμακεία, ανταλλακτικά δίκτυα, συλλογικές κουζίνες, οργανωμένα συσσίτια κλπ) που υπάρχει, αλλά να πρωτοστατήσουμε στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της «ανθυγιεινής» πολιτικής.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα βρεθούν την επόμενη περίοδο μαζί με τους εργαζόμενους, τους κοινωνικά αδύναμους, τις συλλογικές αντιστάσεις.


ΕΟΠΥΥ
Ο αγώνας για την ΕΟΠΥΥ πρέπει να γίνει κοινωνικό μέτωπο για το δικαίωμα στη δημόσια περίθαλψη ποιότητας.
Μετά την επιτυχία της πανιατρικής απεργίας 2-12 Γενάρη και την πρώτη μικρή κυβερνητική υπαναχώρηση, το στοίχημα για τους γιατρούς όλων των κατηγοριών είναι να συνεχίσουν αταλάντευτα τον κοινό αγώνα για αξιόπιστη δημόσια περίθαλψη και αξιοπρέπεια των λειτουργών της Υγείας. Η σταθερή αντίθεση μας σε έναν ΕΟΠΥΥ που προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας, που οδηγεί στον αποκλεισμό γιατρών και εκμηδενίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, παραμένει. Είναι πλέον φανερό πως η κατάκτηση και κατοχύρωση των δίκαιων αιτημάτων του ιατρικού κόσμου με διασφάλιση της δωρεάν ευχερούς πρόσβασης όλων των πολιτών σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, απαιτεί να ηττηθεί η αντικοινωνική μνημονιακή πολιτική που ασκείται από την συγκυβέρνηση και που αποσκοπεί στην πλήρη διάλυση ΕΣΥ και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και στην παράδοση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης στα μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους υγείας.
Αν τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου περιοριστούν απλώς στη διαχείριση των ανεπαρκών κονδυλίων για την υγεία τότε υπάρχει ο κίνδυνος οποιαδήποτε κατάκτηση του κλάδου να μεταφέρει το κόστος στις άδειες τσέπες των ασθενών. Η αμφισβήτηση της ασφυκτικά περιοριστικής πολιτικής των μνημονίων στην υγεία είναι υποχρεωτική, καθώς και οι απτές αποδείξεις κοινωνικής υπευθυνότητας και αλληλεγγύης εκ μέρους του ιατρικού σώματος.
Διεκδικούμε :
1.    Δημόσιο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με ελεύθερη πρόσβαση όλων των αυτοαπασχολουμένων γιατρών, με αξιοπρεπείς αποδοχές μετά από συλλογική σύμβαση εργασίας και χωρίς καμιά συμμετοχή των ασφαλισμένων.
2.    Αποπληρωμή, χωρίς «κούρεμα», όλων των οφειλών προς τους συμβεβλημένους γιατρούς από τα Ταμεία.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφασίζει:
1.    Ανακίνηση τυχόν περικοπής στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο αποτελεί αιτία πολέμου για τους γιατρούς ΕΣΥ όλης της χώρας. Έχοντας ήδη υποστεί περικοπές της τάξης του 35% έχουμε φτάσει σε όρια αποδοχών πολύ κατώτερα εκείνων που θεσπίστηκαν το 1983. Η πίεση που ασκήθηκε από την επιτυχημένη κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ ανάγκασε του υπουργό Υγείας να δηλώσει πως δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ. Καλούμε την κυβέρνηση να δηλώσει ρητά πως, ανεξάρτητα από τις όποιες εντολές της τρόικας, δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου θέμα Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου, περίπτωση κατά την οποία είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε συνεχείς και έντονες κινητοποιήσεις.
2.    Στο θέμα της αποχής από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, η οποία χαρακτηρίστηκε από μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει τη διακοπή της από την προσεχή Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, οι οποίοι παρ΄ ότι ταλαιπωρήθηκαν, έδειξαν με πολλούς τρόπους συμπαράσταση στον αγώνα μας. Ήδη πριν τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου δόθηκε συνέντευξη τύπου και παρουσιάστηκαν τεκμηριωμένα στοιχεία από δεκάδες Νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.
3.    Το κλείσιμο Τμημάτων, καθώς και ολόκληρων Νοσοκομείων οδηγεί σε υγειονομική εξαθλίωση μεγάλες ομάδες πληθυσμού. Οι Ενώσεις Γιατρών θα επιδιώξουν να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν την κοινωνία, ενώ η ΟΕΝΓΕ θα συμπαρασταθεί ενεργά σε κάθε πρωτοβουλία, ώστε να τεθεί ανασχετικός φραγμός στη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης και των επιτηρητών της.
4.    Η συνθήκες εξέτασης και νοσηλείας των ασθενών επιδεινώνονται ραγδαία και το τραγικό εγχείρημα του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να μετατοπίσει βίαια 9,5 εκατ. ασφαλισμένων στα Νοσοκομεία, τα οποία εκ των πραγμάτων θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την αρχή της χρονιάς σηματοδότησαν την κατηγορηματική άρνηση των γιατρών του ΕΣΥ να μετατραπούν αυτεπάγγελτα σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και να επωμιστούν μία μη διαχειρίσιμη κατάσταση.
5.    Η απόπειρα νόθευσης της Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ), βασικού θεσμού του ΕΣΥ, μέσω της εισροής γιατρών από τα τ. Νοσοκομεία ΙΚΑ, οι οποίοι διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία και 5.30 ώρες απασχόλησης, κρίνεται ως απαράδεκτη και απορριπτέα. Μάλιστα η απονομή βαθμών αντίστοιχων του ΕΣΥ προοιωνίζεται σχέδιο εξομοίωσης προς τα κάτω και κατάργησης των ελάχιστων ψηγμάτων της κλαδικής συμφωνίας και του νόμου 3754/2009. Η ΟΕΝΓΕ αναλαμβάνει να προσφύγει άμεσα προκειμένου να ακυρωθούν αυτές οι απόπειρες του υπουργείου Υγείας. Επίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτοί ως μέλη των Ενώσεων Γιατρών συνάδελφοι που διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή άλλες εργασιακές σχέσεις πλην αυτής της ΠΑΑ.
6.    Η καταβολή εφημεριών επανέρχεται στον παλιό χρονοβόρο τρόπο, ενώ το κονδύλιο αποζημίωσης εφημεριών για το 2012 περικόπηκε στα 370 εκατ., όταν το προηγούμενο μόλις έτος δαπανήθηκαν 385 εκατ. ευρώ εν μέσω περικοπών και αλόγιστων μετατροπών εφημεριών. Ζητάμε α) ν΄ ανασταλεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών και οι εφημερίες να αποζημιώνονται όπως προέβλεπε ο νόμος 3868/10 και β) ν΄ αυξηθεί το κονδύλιο εφημεριών κατ΄ ελάχιστον στα 450 εκατ. ευρώ, ώστε να επαρκεί για κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης. Αρνούμαστε κατηγορηματικά την παρανοϊκή εφημερία τομέα, καθώς και την παράνομη μετατροπή ενεργών εφημερίων σε εφημερίες ετοιμότητας, προκειμένου οι ανάγκες εφημέρευσης να χωρέσουν στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που τίθενται στα Νοσοκομεία. Απαιτούμε στις αρχές Μαρτίου να έχουν καταβληθεί οι εφημερίες Δεκεμβρίου 2011 και Ιανουαρίου 2012.
7.    Η ΟΕΝΓΕ προτείνει στις Ενώσεις και τις γενικές συνελεύσεις των Νοσοκομείων να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων διαρκείας, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, με στόχο τη συστράτευση των πολιτών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην υγεία. Στα πλαίσια αυτά θα επιδιώξουμε με ανοιχτά Νοσοκομεία να αναδείξουμε την εγκληματική πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ, διασφαλίζοντας μαζί με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες τη δωρεάν πρόσβαση των ασθενών στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας.
8.    Παράλληλα η ΟΕΝΓΕ, σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις άλλες ομοσπονδίες του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα,  θα προωθήσει την προοπτική ενός πολιτικού απεργιακού αγώνα διαρκείας για την ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης, για την ακύρωση όλων των αντιλαϊκών μέτρων και συμφωνιών και την οριστική απαλλαγή της χώρας από τα δεσμά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, της νέας δανειακής συμφωνίας και της τρόικας ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.
9.    Η ΟΕΝΓΕ στηρίζει και συμμετέχει στην παναττική απεργία της 17/1/12.
10.    Θα προβούμε στη  χρήση κάθε νόμιμου μέσου για τη διασφάλιση των αποθεματικών του Τομέα Υγειονομικών ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) και για την υπεύθυνη ενημέρωση του ιατρικού κόσμου  ως προς την πραγματική κατάσταση του Ταμείου. Καλούμε το νέο Πρόεδρο του ΤΣΑΥ να ενημερώσει την ΟΕΝΓΕ και τους άλλους ιατρικούς φορείς το συντομότερο δυνατόν.
11.    Διαφωνούμε ριζικά με την περικοπή θέσεων ειδικότητας και τη θεσμοθέτηση εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας. Θεωρούμε ως μόνο προαπαιτούμενο για την άσκηση της ιατρικής το πτυχίο ιατρικής, το οποίο μέσω των ρυθμίσεων του ΚΕΣΥ και του υπουργείου Υγείας επιχειρείται να απαξιωθεί. Στηρίζουμε τους αγώνες των νέων γιατρών για το μέλλον τους. Καλούμε τις Ενώσεις Γιατρών να εγγράψουν τους αγροτικούς γιατρούς στη δύναμή τους και δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην ένταξη αυτών των νέων συναδέλφων μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο με μισθούς των 700 ευρώ μηνιαίως.
12.    Εξειδικεύουμε τις ανάγκες κάθε Νοσοκομείου σε προσλήψεις γιατρών και διεκδικούμε την πραγματοποίησή τους. Απαιτούμε να ολοκληρωθούν οι κρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και να γίνουν άμεσα οι διορισμοί των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους. Οι μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο, πολλές φορές σε μεγάλη απόσταση, θεωρούνται εμβαλωματικές λύσεις μεγάλης προχειρότητας και προκαλούν δεκάδες προβλήματα. Για τούτο και καλούμε τις Ενώσεις να αντιταχθούν σθεναρά, έχοντας δεδομένη της στήριξη της ΟΕΝΓΕ. 
13.    Οι ελλείψεις ή η χαμηλή ποιότητα υγειονομικού και εμφυτεύσιμου υλικού θέτουν σε κίνδυνο τη νοσηλεία και την υγεία των ασθενών μας και πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα στην ΟΕΝΓΕ και να δημοσιοποιούνται στο κοινωνικό σύνολο. Οι Ενώσεις καθώς και κάθε συνάδελφος μεμονωμένα οφείλουν να μην ενδώσουν στις πιέσεις των Διοικήσεων προκειμένου να επικρατήσει ο νόμος της σιωπής και της συνευθύνης σε ζήτημα τέτοιας σπουδαιότητας.  Παραμένει σε ισχύ η πρότασή μας για επιτροπή εργαζομένων κάθε νοσοκομείου εγνωσμένου κύρους και μη διαπλοκής τους σε παιχνίδια εταιρειών για τις ελλείψεις, τις προτεραιότητες προμήθειας και ελέγχου της ποιότητας των υλικών.
14.    Προωθούμε δράσεις στα νοσοκομεία για την ολοκληρωμένη και επιστημονικά ορθή διάγνωση και θεραπεία όσων ανασφάλιστων αδυνατούν να πληρώσουν, για τη τήρηση της λίστας τακτικών εισαγωγών και τακτικών χειρουργείων με την αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία, παρεμβαίνοντας έμπρακτα ενάντια στη θεσμική και μη ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων.
15.    Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ένα ποιοτικό, αποτελεσματικό, καθολικό ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καλούμε τις Ενώσεις Γιατρών να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και να συζητήσουν όλα τα παραπάνω ζητήματα, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα αποστείλουν στην ΟΕΝΓΕ. Μέλη του Γενικού Συμβουλίου θα συμμετάσχουν στις συνελεύσεις των Ενώσεων. Παράκληση λοιπόν οι Πρόεδροι Ενώσεων να έρθουν σε επαφή με την ΟΕΝΓΕ, ώστε να οριστεί ημέρα και μέλος του Γενικού Συμβουλίου που θα συμμετάσχει στη συνέλευση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ


Πηγή:Ygeianet