Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ

ΕΟΠΥΥ: Πως διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ημαθία σήμερα, 5/1/2012

Η παρούσα ανάρτηση είναι αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα του "Ανεξάρτητου Συνδυασμού-Εκπαιδευτική Παρέμβαση", που είναι μια ιστοσελίδα εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της Ημαθίας.

Την  αναδημοσιεύουμε γιατί  τα αναφερόμενα ισχύουν, λίγο ως πολύ, για όλες σχεδόν  της πόλεις της Ελλάδας


 Μαζί με το νέο χρόνο μας ήρθαν και τα κακά μαντάτα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Βέβαια είχαμε πάρει μια ιδέα από τα προεόρτια (κανονισμός και διατάξεις για τον ΕΟΠΠΥ, άμεση καταβολή επίσκεψης στους γιατρούς και αναμονή για επιστροφή των όποιων χρημάτων σε άγνωστο χρονικό διάστημα), όμως σχεδόν κανείς δεν περίμενε αυτή την πλήρη διάλυση! Ακόμη και όταν εκφράζαμε τους φόβους μας για το συγκεκριμένο θέμα, πολλοί μας κοιτούσαν δύσπιστα θεωρώντας ότι υπερβάλουμε και περιμένοντας τις εξελίξεις να μας διαψεύσουν.

Δυστυχώς, για όλους μας, συνέβη το αντίθετο.
Που βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα;
α) Από την αρχή του χρόνου έπαυσαν να υφίστανται (ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ο ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και ενσωματώθηκαν σε ένα φορέα, τον ΕΟΠΥΥ.  Στη συνέχεια και άλλα ταμεία θα προσχωρήσουν στον νέο φορέα.
β) Οι υφιστάμενες, μέχρι 31/12/11, συμβάσεις των επιμέρους ταμείων με τους γιατρούς έχουν λήξει και ξεκίνησαν νέες, με τον καινούργιο φορέα. Ο αριθμός των συμβεβλημένων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, πανελλαδικά είναι 4.389 μέχρι στιγμής και έχει εξαγγελθεί η σύναψη σύμβασης με 5.000 ακόμη στο μέλλον (κυρίως νέοι γιατροί).
γ) Οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να επισκέπτονται τους συμβεβλημένους γιατρούς,  αλλά και τους γιατρούς  στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας τις πρωινές ώρες, μετά από ραντεβού, είτε για εξέταση είτε για συνταγογράφηση.  Επίσκεψη σε μη συμβεβλημένο  γιατρό, όχι μόνο δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά δεν καλύπτεται ούτε η πιθανή συνταγογράφηση. Καιρό τώρα ο Υπουργός “Υγείας” έχει διακηρύξει  πως θα αλλάξει την παραπάνω διάταξη, ώστε να καλύπτονται συνταγογραφήσεις και από μη συμβεβλημένους γιατρούς, όμως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σχετική διάταξη.
δ) Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και πενήντα την εβδομάδα .Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δε μπορεί να «μπει» στο σύστημα! Ο φορέας δεν καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων.
ε) Εγκρίνονται παρακλινικές εξετάσεις, αλλά σε όλο και μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν π.χ. μια εξέταση αίματος γινόταν κάθε χρόνο, τώρα επιτρέπεται κάθε δυο χρόνια!
στ) Οι συμβεβλημένοι γιατροί στην Ημαθία μέχρι αυτή τη στιγμή είναι οι παρακάτω
Εμείς αρχικά επισκεφτήκαμε το νοσοκομείο Βέροιας και ζητήσαμε απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που θέσαμε. Μετά τη σχετική συζήτηση προέκυψαν τα ακόλουθα:
1.    Για επισκέψεις σε ειδικότητες που δεν υπάρχουν στον παραπάνω πίνακα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο.
2.    Στο νοσοκομείο επίσης θα γίνονται και οι όποιες παρακλινικές εξετάσεις (δεν υπάρχει σχετική σύμβαση, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τον πίνακα).
3.    Αν κάποιες εξετάσεις δεν μπορούν να γίνουν στο νοσοκομείο (π.χ. της Βέροιας), οι ασφαλισμένοι θα προωθούνται σε συγκεκριμένα δημόσια νοσοκομεία γειτονικής πόλης (πιθανά στη Θεσσαλονίκη).
4.      Οι επισκέψεις θα γίνονται με “ραντεβού”, οι δε λίστες αναμονής, μέχρι στιγμής, είναι οι παρακάτω:

5. Ακόμη και για απλή συνταγογράφηση θα πρέπει να κλείνεται “ραντεβού”.
6. Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο θα γίνονται πάντα μόνο πρωινές ώρες, με την καταβολή 5€. Τα απογεύματα οι γιατροί πραγματοποιούν ιδιωτικά ιατρεία και επομένως πρέπει να πληρώνονται απ’ τον ασθενή.
7. Χρόνια ασθενείς (π.χ. διαβητικοί) θα πρέπει να προβλέπουν και να κλείνουν ραντεβού μήνες πριν, προκειμένου να έχουν έγκαιρη συνταγογράφηση.

Στη συνέχεια τηλεφωνήσαμε σε συμβεβλημένο ιατρό και του ζητήσαμε ραντεβού για άμεση συνταγογράφηση σε χρόνια ασθενή. Μας έκλεισε ραντεβού για επτά μέρες αργότερα!!
Όταν ζητήσαμε το λόγο, πήραμε την αποστομωτική απάντηση: “ Ο μέγιστος αριθμός επισκέψεων, που μου επιτρέπουν, είναι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα! Με βάση αυτά δεν μπορώ να σας δεχθώ, παρά μια βδομάδα μετά”.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: 
Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι αθροιστικά πολύ, μα πάρα πολύ, λιγότεροι  από τους γιατρούς των ενσωματωμένων ταμείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Επίσης οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, που μέχρι τώρα κατέφευγαν σε συμβεβλημένο του ταμείου τους γιατρό, ο οποίος γνώριζε το ιστορικό τους και είχε αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους (σημαντικό στην περίθαλψη), πιθανά τώρα να πρέπει να αλλάξουν γιατρό!
Θα υπάρξει ροή ασφαλισμένων προς τα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο λόγω του μικρού αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, όσο και του ορίου στον αριθμό επισκέψεων,  της έλλειψης συμβεβλημένων γιατρών ειδικοτήτων, αλλά και μη συμβεβλημένων εργαστηρίων.
Καμία ιδιαίτερη φροντίδα για τους χρόνια ασθενείς. Ταλαιπωρία και για μια απλή συνταγογράφηση.  Ασφαλισμένοι θα αναγκάζονται να μετακινούνται από πόλη σε πόλη για να τύχουν περίθαλψης.
Αν κάποιος συνάδελφος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άδεια, αφού οι επισκέψεις στο νοσοκομείο γίνονται μόνο πρωί.
Αν όλα τα παραπάνω γίνονταν για την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα επικροτούσαμε. Όμως πουθενά δε βλέπει κανείς αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων. Αντίθετα το μόνο που βλέπει είναι εγκατάλειψη. Νοσοκομεία με ελλείψεις σε προσωπικό, σε εργαστήρια, σε αναλώσιμα. Κέντρα υγείας και τμήματα νοσοκομείων, καταργούνται ή συγχωνεύονται. Ουρές έξω από κάθε εξωτερικό ιατρείο. Ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν αναλώσιμα μόνοι τους.
Πρακτικά θα είναι πολλοί αυτοί που θα αναγκαστούν, σε κάποια έκτακτη περίπτωση, να καταφύγουν σε ιδιώτη, μη συμβεβλημένο γιατρό, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα, «βάζοντας ταυτόχρονα αναγκαστικά πλάτη στη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης», που τόσο ευαγγελίζεται ο υπουργός “υγείας”.
Μα μήπως αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Οι εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που τόσα χρόνια καταβάλλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλλουμε αδιάλειπτα, έχουν κάνει φτερά, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας και η κυβέρνηση, στην πολιτική μείωσης δαπανών που επιτάσσει η τρόικα και τα μνημόνια, μεταφέρει απευθείας το βάρος της περίθαλψης στον κάθε ασθενή. Και κρατήσεις και πληρωμές δηλαδή. Η καταλήστευση του Ελληνικού λαού δεν έχει τελειωμό.