Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αντίσταση ,εξέγερση και ανατροπή ή υποταγή και ανθρωποφαγία;



Όσο η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει..
Όσο θα συνεχίζεται  και θα εντείνεται η γιγαντιαία αναδιανομή εισοδήματος που επιχειρείται στη χώρα μας  προς όφελος του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας και σε βάρος των μισθωτών και των μεσαίων  στρωμάτων..
Όσο τα φτωχά αλλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας θα συνθλίβονται οικονομικά και θα καταβαραθρώνονται στη ζώνη της επίσημης φτώχειας..
Όσο τα εισοδήματα θα μειώνονται και χιλιάδες και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα αναγκαία και απαραίτητα προς το ζην . .
Όσο θα γιγαντώνεται η στρατιά εκατομμυρίων ανέργων..
Όσο οι περιπλανώμενοι άστεγοι και εξαθλιωμένοι  συνάνθρωποι μας  θα  μετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες και σε λίγο σε εκατοντάδες χιλιάδες..

Τόσο μέσα στη συλλογική συνείδηση του  λαού μας αλλά και  στον  κάθε πολίτη ξεχωριστά  θα εντείνεται η διαμάχη ανάμεσα στην τάση στράτευσης στην υπόθεση αντίστασης, εξέγερσης και ανατροπής από την μια μεριά και στην τάση υποταγής, περιθωριοποίησης και κοινωνικού κανιβαλισμού από την άλλη. 

Ήδη υπάρχουν σημάδια εμφάνισης και ανάπτυξης και των δυο αυτών τάσεων .

Από αυτή τη διαδικασία  βέβαια  δεν μπορούσε να μείνει ανέπαφος και ο χώρος της Υγείας και ιδιαίτερα  των εργαζομένων και  των λειτουργών της.

Η τεράστια περικοπή κονδυλίων που καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες των μονάδων υγείας και πρόνοιας..
Η καταβαράθρωση των μισθών και εισοδημάτων των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας..
Οι  μειώσεις των κονδυλίων για εφημερίες των γιατρών και άλλων επιστημόνων υγείας. .
Οι  τεράστιες περικοπές κονδυλίων για κάλυψη της εργασίας  κατά τη νύχτα, τις αργίες και για υπερωρίες στο νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολόγους εργαστηρίων, τεχνικό προσωπικό και άλλους εργαζόμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα..
Η δραματική μείωση του προσωπικού σε όλους τους προαναφερόμενους χώρους (νοσοκομεία, κέντρα υγείας , μονάδες πρόνοιας) και η συνακόλουθη εξοντωτική επιβάρυνση των συνθηκών εργασίας όλου αυτού τού προσωπικού..

Οδηγεί τους υγειονομικούς σε άλλα νοσοκομεία  σε μια διαδικασία κινητοποιήσεων με σωστό περιεχόμενο και στόχευση και σε άλλα σε τάσεις ενδοϋγειονομικού εμφυλίου! .

Χαρακτηριστικά  περιστατικά της δεύτερης τάσης έχουμε αναφέρει και από αυτό το ιστολόγιο.
Γιατροί εναντίων γιατρών για τις εφημερίες.
Γιατροί εναντίων  γιατρών για το ποιος θα αναλάβει το περιστατικό.
Νοσηλευτές εναντίων νοσηλευτών για τις πρόσθετες αμοιβές (νυχτερινά, αργίες, υπερωρίες).
Νοσηλευτές εναντίων εργαστηριακών ή άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο.
Εργαζόμενοι νοσοκομείων εναντίων εργαζομένων Κέντρων  Υγείας, για τις πρόσθετες αμοιβές ή για τη στελέχωση τμημάτων και τις ελλείψεις προσωπικού.
κλπ  κλπ

Αναπτύσσονται επικίνδυνα φαινόμενα όπως:
  • εργαζόμενοι σε νοσοκομεία να προτείνουν ανασφαλή προγράμματα εργασίας με το πρόσχημα … «αφού δεν φτάνουν τα λεφτά»!!!
  • εργαζόμενοι σε νοσοκομεία να ζητούν στην ουσία αποδιοργάνωση Κέντρων Υγείας ή άλλων μονάδων υγείας και μεταφορά-μετακίνηση  προσωπικού στα νοσοκομεία για κάλυψη αναγκών τους , με επιχειρήματα του επιπέδου… «αφού αυτοί κάθονται και δεν κάνουν τίποτα»!!!
  • εργαζόμενοι του ενός κλάδου να επιτίθενται σε εργαζόμενους άλλου κλάδου κατηγορώντας τους… «εσείς μας τρώτε  τα λεφτά»!!!
  • εργαζόμενοι του ενός κλάδου να  “ρίχνουν  μπαλάκι”  εργασίες που εμπλέκονται στο καθηκοντολόγιό τους σε εργαζόμενους άλλου κλάδου, με το επιχείρημα …« εμείς δεν έχουμε προσωπικό»!!!

και ο εμφύλιος καλά κρατεί!!!

Έχουμε δε διασταυρωμένες πληροφορίες, ότι αυτού του είδους τον εμφύλιο τον καλλιεργούν και τον υποθάλπουν στις μονάδες υγείας  οι παρατάξεις του εργοδοτικού –κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)   και συνδικαλιστές από το χώρο του μαύρου συγκυβερνητικού μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.   Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους , να βγάλουν λάδι τη κυβέρνηση του Παπαδήμου,  να θολώσουν τα νερά, να αποκρύψουν τα πραγματικά αίτια αυτής της «κακοδαιμονίας» που έχει χτυπήσει και το χώρο της υγείας και τους ίδιους τους λειτουργούς της.
Αίτια  που δεν είναι άλλα, παρά η εδώ και χρόνια  εφαρμοζόμενη ταξική   πολιτική των  εκάστοτε κυβερνώντων, που τα  συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου προωθούν και η οποία εφαρμοζόμενη πολιτική στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης  έχει πάρει  βίαια χαρακτηριστικά  

Παρά τις εστίες  μαχητικής αντίστασης που υπάρχουν στο χώρο  και στις μονάδες της υγείας, οι οποίες και δυναμώνουν-πληθαίνουν , αυξάνονται όμως και τα περιστατικά  ανάπτυξης τάσεων υποταγής στα δεδομένα που δημιουργεί η συγκυβερνητική χούντα και τα επεισόδια ενδοϋγειονομικού κανιβαλισμού.

Είναι άμεσης προτεραιότητας καθήκον οι δυνάμεις ειδικά της αριστεράς, αλλά και  κάθε καλοπροαίρετος αγωνιστής, εργαζόμενος στο χώρο της υγείας, να βρουν κοινό σημείο συμπαράταξης –κοινής δράσης και να παρέμβουν ώστε να αναπτυχθεί ένα καθαρό ταξικό μέτωπο απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και στις ντιρεκτίβες του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που υποβαθμίζουν το επίπεδο υγείας του λαού μας, που εμπορευματοποιούν και ιδιωτικοποιούν τα απομεινάρια του ΕΣΥ, που αποδιοργανώνουν  και διαλύουν τα νοσοκομεία ,τα κέντρα υγείας, τις μονάδες πρόνοιας, που εξαθλιώνουν τους υγειονομικούς, που υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας τους.
Όποιος σηκώσει τείχη περιχαράκωσης ,  κομματικής απομόνωσης , κομματικής ιδιοτέλειας ή συμβιβασμού σ’ αυτή την  προσπάθεια, ιδιαίτερα στην παρούσα  συγκυρία παίζει, ανεξάρτητα με τις προθέσεις του, το παιχνίδι του κεφαλαίου ,  της τρόικας, του μαύρου συγκυβερνητικού μετώπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ , των κάθε λογής Λοβέρδων και Παπαδήμων.

Η κατάσταση είναι περισσότερο σοβαρή απ’ αυτό που  φαίνεται...