Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Σημαντική πρωτοβουλία Αλληλεγγύης


Σημαντική πρωτοβουλία Αλληλεγγύης
Για τους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας
Από γιατρούς και απλούς πολίτες.
Μια σημαντική πρωτοβουλία συντελείται στην Πρέβεζα από γιατρούς και απλούς πολίτες ι οποίοι στέκονται αλληλέγγυοι στους ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη και καμία πρόσβαση σε δωρεάν υγεία , φάρμακα και εμβόλια.
 Το κοινωνικό ιατρείο ή Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκεται στην οδό Χρήστου Κοντού 29 , απέναντι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο.
Την Τετάρτη το απόγευμα τα μέλη του Ιατρείου  παρέθεσαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά ΜΜΕ ως προς την ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για την δράση και τη λειτουργία του ιατρείου.
Όπως ενημέρωσαν , οι Έλληνες ανασφάλιστοι στο ιατρείο αυξάνουν συνεχώς και προέρχονται από όλες τις ηλικίες. Όπως τόνισε η κα Μιχελάκου, μέλος του κοινωνικού ιατρείου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία περίπου 20 ιατρών και συμπολιτών , μια αυτόνομη συλλογικότητα η οποία στηρίζεται από δυο δημοτικές παρατάξεις , το Δημόσιο Χώρο και την Αριστερή Παρέμβαση και στηρίζεται επίσης από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία , την Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό,, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, το Χαμόγελο του Παιδιου, , τον Σύλλογο Ανθρώπολις, τον Σύλλογο Επί Σκηνής, το Δικηγορικό Σύλλογο και από πολλούς πολίτες.
Τόνισε ότι το ιατρείο στήθηκε χωρίς να δαπανηθεί ούτε ένα ευρώ , παρά μόνο από προσφορές ανθρώπων σε φάρμακα.
Χαρακτήρισε συγκινητική την προσφορά ανθρώπων οι οποίοι προσφέρουν φάρμακα διότι άλλαξε η θεραπεία τους είτε για άλλους λόγους και έτσι δημιουργήθηκε ένα πλήρες φαρμακείο.
Στο κοινωνικό ιατρείο αυτή τη στιγμή υπάρχει ακτινολόγος, μικροβιολόγος, παιδίατρος , παιδοψυχίατρος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, καρδιολόγος, γυναικολόγος, πνευμονολόγος, ΩΡΛ ενώ υπάρχει συνεργασία με ψυχολόγο, λογοθεραπευτή και φυσιοθεραπευτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί ιατροί οι οποίοι δεν μπορούν να εξετάσουν ασθενείς στο Κοινωνικό Ιατρείο λόγω έλλειψης εξοπλισμού, εξετάζουν τους ασθενείς τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία δωρεάν ενώ οφείλουμε να αναφέρουμε την προσφορά του χώρου απολύτως δωρεάν από το Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Ρέντζο.

Τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου τόνισαν πως δεν υπάρχει καμία συνδρομή της Δημοτικής Αρχής  καθώς όπως τους ενημέρωσε δεν υπάρχουν χρήματα. Επισήμαναν πως το κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί αυτόνομα χωρίς καμία απολύτως κομματική ή όποια άλλη κάλυψη και θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο.

Οι ώρες λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου είναι ο εξής:
Δευτέρα  6-8 μμ Παιδιατρικό
Τρίτη 6-8 μμ     Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών –Εφήβων-Γονέων
Τετάρτη 6-8 μμ Παθολογικό
Πέμπτη 6-8 μμ Ψυχολογική Υποστήριξη Ενηλίκων
Παρασκευή 8-9 μμ Καρδιολογικό.

Πηγή: Εφημερίδα "Τοπική Φωνή"


Δικαίωμα στην  περίθαλψη έχουν αποκτήσει δεκάδες ανασφάλιστοι πολίτες  έλληνες και αλλοδαποί  οι οποίοι προσέρχονται στο Κοινωνικό Ιατρείο  που λειτουργεί στην Πρέβεζα. 
Το Κοινωνικό Ιατρείο ξεκίνησε πριν ένα περίπου χρόνο από τον επικεφαλής  της Δημοτικής Παράταξης «Δημόσιος Χώρος Πρέβεζα-Λούρος-Ζάλογγο» κ. Γιάννη Ρέντζο και μια ομάδα εθελοντών . Τα στοιχεία δείχνουν ότι ανάγκη δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχουν   πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες. Συγκεκριμένα, το 70% που επισκέπτονται το ιατρείο είναι  μετανάστες και το 30% Έλληνες που έχασαν τελευταία τις δουλειές και την ασφαλιστική τους κάλυψη, άνθρωποι όλων των ηλικιών.  Αυτή τη στιγμή πάνω από 20 γιατροί, οδοντίατροι, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές, ψυχολόγοι κ.α. προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Ιατρείο, ενώ υπάρχουν και  συνεργαζόμενοι ιδιώτες γιατροί που δέχονται, επίσης χωρίς αμοιβή, περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένες διαγνώσεις και θεραπείες, τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει το Ιατρείο. Για το Κοινωνικό Ιατρείο μίλησαν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου  οι  άνθρωποι που το πλαισίωσαν από την πρώτη στιγμή. «Δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Είμαστε αλληλέγγυοι. Δεχόμαστε ανασφάλιστους και αυτούς θέλουμε να βοηθήσουμε» τόνισε  η  παιδοψυχολόγος Καλλιόπη Μιχελάκου, ενώ ο καρδιολόγος Νίκος Λιβιεράτος  πρότεινε την υπαγωγή του Κοινωνικού Ιατρείου στο Δήμο. Τέλος, ο εργαζόμενος στο Νοσοκομείο Πρέβεζας Στρατής Βουγέλλης επεσήμανε ότι σε μια εποχή, όπου ο χώρος της υγείας υποβαθμίζεται και εμπορευματοποιείται η ομάδα του Κοινωνικού Ιατρείου, δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και ανοίγει την πόρτα του σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το χρώμα την εθνικότητα και τα πιστεύω τους. Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό ιατρείο λειτουργεί κάθε απόγευμα  και συγκεκριμένα: Δευτέρα 6-8 μ.μ. Παιδιατρικό, Τρίτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική Υποστήριξη Παιδιών-Εφήβων-Γονέων, Τετάρτη 6-8 μ.μ. Παθολογικό, Πέμπτη 6-8 μ.μ. Ψυχολογική υποστήριξη ενηλίκων και Παρασκευή 7-9 μ.μ. Καρδιολογικό. Κάθε πρωί από τις 10 έως τις 12 λειτουργεί γραμματεία στο χώρο του ιατρείου για πληροφορίες, ραντεβού και συλλογή φαρμάκων, ενώ όποιος θέλει να επικοινωνήσει με το κοινωνικό ιατρείο μπορεί να το κάνει στο τηλέφωνο 2682089805 από τις 10 έως τις 12 το πρωί και στις ώρες λειτουργίας των ιατρείων.

Πηγή: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας