Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η δημοτική κίνηση ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ δήμου Πρέβεζας για το κοινωνικό ιατρείο


Διανύουμε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές από τις οποίες έχει περάσει ποτέ αυτή η χώρα.
Το καρτέλ Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ με την ένθερμη στήριξη  της ντόπιας μεγαλοεργοδοσίας  αλλά και όλου του πολιτικού προσωπικού που την υπηρετεί, έχουν περάσει σε  μια γενικευμένη επίθεση, με χαρακτηριστικά «σοκ και δέους», απέναντι  στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, στην προσπάθεια τους να αναδιατάξουν όλο το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο .
Στόχος τους: -αξιοποιώντας την καπιταλιστική οικονομική  κρίση και την κρίση χρέους  της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας- να βγάλουν στο τέλος κερδισμένους από αυτή τη κρίση τη μεγαλοεργοδοσία  και το  κεφάλαιο.
Στόχος τους: να  πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και να διαμορφωθεί στη χώρα μας ένα εργασιακό τοπίο  τύπου Κίνας, για να μπορέσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι,  απρόσκοπτα και κερδοφόρα, να επενδύσουν  τα κεφάλαιά τους.
Η πολιτική αυτή καθώς ήδη εφαρμόζεται  για περίπου ένα έτος, με τη μορφή των επικαιροποιημένων μνημονίων οδηγεί τη χώρα μας σε μια  οξεία ανθρωπιστική κρίση.
Τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας σπρώχνονται στο χείλος της αβύσσου, ενώ ακόμα και στρώματα που μέχρι πριν λίγο καιρό διήγαν βίο με σχετική αξιοπρέπεια, έχουν αρχίσει να νιώθουν την  καυτή ανάσα της φτώχειας στο σβέρκο τους.
Ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας  εξωθείται στον κοινωνικό καιάδα , στο απόλυτο περιθώριο.
Μεγαλώνει με εκθετικό ρυθμό ο αριθμός των συνανθρώπων μας, που η επιβίωσή τους εξαρτάται κυριολεκτικά  από τα εκκλησιαστικά και δημοτικά συσσίτια- όπου αυτά υπάρχουν- και τις ελεημοσύνες.
Πολλαπλασιάζεται  ταχύτατα ο αριθμός των αστέγων, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις.
Άνεργοι, ανασφάλιστοι, χωρίς τα απαραίτητα ένσημα, νέοι, μεγαλύτεροι γηραιότεροι και μετανάστες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση και στα στοιχειώδη απαραίτητα  κοινωνικά αγαθά.
Πρόσφατη μελέτη αναφέρει, ότι το 17,5% των πολιτών δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο για οικονομικούς λόγους!
Απέναντι σε αυτόν τον Αρμαγεδδώνα, είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι αυτοί που δέχονται αυτή την επίθεση, να αντιτάξουν ένα ευρύ λαϊκό, αγωνιστικό  μέτωπο με σαφή ταξικό προσανατολισμό, με στόχους, αιτήματα και συγκεκριμένη δράση που όχι μόνο θα στοχεύουν στην απόκρουση  αυτής της επίθεσης, αλλά που θα  δημιουργούν ρωγμές στο κυρίαρχο σκηνικό και  θα ανοίγουν δρόμο για να οδηγήσουν τη χώρα και το λαό σε μια άλλη κοινωνία, έξω από την  κυριαρχία των δυνάμεων της αγοράς και του κεφαλαίου.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο  του κινήματος μπορούν να βρίσκουν γόνιμο έδαφος και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την δωρεάν άμεση και έμπρακτη στήριξη τμημάτων της κοινωνίας μας που βιώνουν πλήρη αποκλεισμό από κοινωνικά αγαθά.
Μια τέτοια πρωτοβουλία θέλουμε να είναι και η λειτουργία του  ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην Πρέβεζα
Διότι υπάρχουν και ανθρώπινες ανάγκες-σε τμήματα του πληθυσμού που βιώνουν οικονομικό αποκλεισμό- όπως  η ιατρική φροντίδα και περίθαλψη  ή η φαρμακευτική περίθαλψη οι οποίες βέβαια δεν μπορούν να περιμένουν πότε το κίνημα σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο θα επιβάλει την « πλήρη δωρεάν δημόσια περίθαλψη σε όλους» , ούτε βέβαια μπορεί να περιμένουν την εγκαθίδρυση της κοινωνίας εκείνης που θα θεσμοθετήσει την πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους, διακρίσεις  και προϋποθέσεις.
Το ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης  πρέπει  παράλληλα να αποτελέσει ένα εργαστήρι  που θα παρεμβαίνει αγωνιστικά  στα ζητήματα της  πρόληψης, προάσπισης της Δημόσιας Υγείας παντού όπου ζει, εργάζεται , σπουδάζει και ψυχαγωγείται ο λαός της πόλης και της περιοχής μας.  Το κοινωνικό ιατρείο πρέπει να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός κέντρου αγώνα για μια πραγματική δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.
Μια συλλογικότητα ανοικτή σε όλους,  που θα δίνει μάχες στο πλευρό του εργατικού κινήματος  για να ανοίξει το σύστημα υγείας  στην παροχή υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσιών σε όλους χωρίς κανέναν αποκλεισμό.
Που εν τέλει, με την καθημερινή της δράση, θα κερδίζει και αυτούς που προστρέχουν στις υπηρεσίες της ως ενεργούς μαχητές  στον  αγώνα για την κατάργηση όλων των αποκλεισμών .
Μέσα από μια τέτοια θεώρηση στηρίζουμε την πρωτοβουλία εργαζομένων στο χώρο της υγείας για τη λειτουργία του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης στην πόλη μας.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2011
Η γραμματεία της ΑΡ.ΠΑ δήμου Πρέβεζας