Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν γενόσημα φάρμακα

Από την ομιλία του Α. Λοβέρδου προς  τους ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών
(παρουσία των media παρακαλώ!  ) ΚΛΙΚ ΕΔΩ

"Τι ζητάμε: Ζητάμε την προώθηση γενοσήμων. 
Η επισήμανση και η σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους λοιπούς, ήταν ότι πράγματι με διαδικασίες αλμάτων μήκους, πρέπει να φτάσουμε στο 50% κατανάλωσης γενοσήμων μέσα στο 2012, στα πρώτα του τρίμηνα
Είμαστε 18,5%. 
Αυτό είναι για τους Έλληνες που υποφέρουν οικονομικά; Όχι. 
Τόσο είναι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξαιρώ τη Μεγάλη Βρετανία που άκουσα τον συνάδελφό μου Υπουργό της Κυβέρνησης Κάμερον, να επαναλαμβάνει τον Υπουργό του Εργατικού Κόμματος που και οι δυο είπαν 80% γενόσημα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο που παράγει, που είναι χώρα παραγωγός και από την οποία εισάγουμε εμείς.

Άρα, ένας στόχος κοινός της βιομηχανίας που έχει στην Ελλάδα τις υποδομές της, αλλά του Υπουργείου,  των Ταμείων όλων μας, είναι η προώθηση του γενοσήμου. 

Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός συνταγογραφεί γενόσημα. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός θα πάρει αυτή την εντολή την επόμενη εβδομάδα, κ. Βουδούρη πότε θα το στείλετε αυτό για το γενόσημο; Μετά το φως της νέας συζήτησής σας με τη Τρόικα; Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του ΕΟΠΥΥ θα την έχουμε στείλει.
Γιατροί που δεν συμβιβάζονται με αυτό θα τίθενται εκτός γιατρών ΕΟΠΥΥ και θα τους αφαιρείται και το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, γιατί εμείς θέλουμε μια συμπαράταξη εταιρειών, γιατρών, φαρμακοποιών που είναι πιο πρόθυμοι απ' όλους σας, Υπουργείων, πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να ευθυγραμμιστούμε, να λειτουργήσουμε με αυτούς τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Ο Πρωθυπουργός με ρώτησε «με ποιο τρόπο θα φτάσεις εκεί;» του είπα ότι «υπάρχει το άλφα σενάριο», το οποίο θα ακολουθήσουμε πιστά και παρακάλεσα να μην μελετάτε το βήτα ακόμη. Η ίδια ερώτηση μου έγινε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πως θα φτάσεις;», τους είπα ότι «είναι στο χέρι μας, μπορούμε». Όπως πήγαμε 1.650 και είναι και παραπάνω, γιατί δεν υπολογίζουμε μια κατανάλωση του ΙΚΑ. Όπως πήγαμε κατ’ ελάχιστο 1.650 αρχή 2010-2011 έτσι θα πέσουμε κάτω κοντά 1 δισ. και το 2012.

Ναι αλλά πως. Του είπα, δίνοντας το παράγγελμα πρώτα απ' όλα γενόσημο στις βιομηχανίες, στους γιατρούς, στη Διοίκηση.
Δεύτερον με τον κυρωτικό μηχανισμό που εισήγαγα στη Βουλή, ο κ. Βενιζέλος με βοήθησε εδώ και μπήκε στο πολυνομοσχέδιο μια ρύθμιση ώστε τίθεται εκποδών ο ιατρός που δεν ακολουθεί τους κανόνες συνταγογράφησης με απόφαση του κ. Βουδούρη, χωρίς να μπορεί να ζητήσει την αναστολή της απόφασης. Άρα, είναι προς το παρόν εκτός 9.200.000 ασφαλισμένων ο γιατρός αυτός.
Σε λίγο, γιατί θέλουμε να αγκαλιάσουμε με τον ΕΟΠΥΥ όλα τα Ταμεία, θα είναι εκτός όλων των Ταμείων σιγά - σιγά, όχι τώρα. Πάντως αυτή τη στιγμή θα τίθεται εκτός 9.200.000 ασφαλισμένων, οι πρώτες τέτοιες κυρώσεις μόλις δημοσιευτεί ο νόμος από εμένα θα ενημερωθείτε, θα επιβληθούν γιατί τους ξέρουμε, έχουμε ήδη αρχίσει να εντοπίζουμε.
Πέρα από αυτό ο ΕΟΦ - κ. Δημόπουλε πείτε πότε γιατί δεν το θυμάμαι - θα συστηματοποιήσει ορισμένες ασθένειες πολύ πολύ συγκεκριμένες για τις οποίες η ομάδα των φαρμάκων (θεραπευτικές κατηγορίες) είναι ευρύτατες σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα υιοθετήσει μόνο χρήση γενοσήμων".