Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» 40 θέσεις στο Νοσοκομείο Πρέβεζας

Τι είναι αυτά  τα περίφημα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας;
Είναι προγράμματα που απευθύνονται σε   μακροχρόνια ανέργους και κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, σε μονογονεϊκές οικογένειες και ανθρώπους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, στους οποίους η κυβέρνηση λέει εκβιαστικά: Δουλειά για 5 μήνες με 625 ευρώ μισθό και  ασφαλιστική-συνταξιοδοτική κάλυψη μέσω του Αλληλόχρεου Λογαριασμού ΙΚΑ-ΟΑΕΔ.
 Όποιος θέλει...
Ενεργό ρόλο σε αυτόν το μηχανισμό εκβιασμού και εκμετάλλευσης των ανέργων θα έχουν και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως και άλλοι φορείς «Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα» (Σωματεία, Ιδρύματα, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις κ.λπ.), μέσω των οποίων θα γίνονται οι προσλήψεις. Μάλιστα, για τον «κόπο τους» θα λαμβάνουν 5% επί του μισθολογικού κόστους, 5% επί των   625 ευρώ, δηλαδή περίπου 31 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο!!!  
Οι άνεργοι που θα προσληφθούν όπως είπαμε θα αμείβονται με  625 ευρώ μικτά  το μήνα (για 5 μήνες, συνολικά 3.125 ευρώ).  Όμως, με αυτά τα 3.125 ευρώ, οι εργαζόμενοι  καλούνται να ζήσουν για 12 μήνες, αφού μετά την πάροδο των 5 μηνών λήγει το πρόγραμμα, και για τους υπόλοιπους 7 μήνες δεν έχουν δικαίωμα ένταξης σε άλλο πρόγραμμα. Μάλιστα, εάν κάποιος άνεργος δουλέψει και κολλήσει κάποια ένσημα μέσα στο επόμενο 7μηνο, δε θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα του επόμενου έτους, γιατί δε θα θεωρείται μακροχρόνια άνεργος!
Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόγραμμα αποτελεί ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, που εμπορεύεται την ανάγκη των ανέργων για μεροκάματο, ενώ πλασάρεται ως μέτρο που θα αντιμετωπίσει την ανεργία. Λες και αντίστοιχα άθλια μέτρα που έχουν παρθεί στο παρελθόν (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, το απαράδεκτο καθεστώς των συμβασιούχων, η μερική απασχόληση κ.λπ.) μείωσαν την ανεργία. Το αντίθετο, η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται, αλλά επειδή σχετίζεται άμεσα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, γεννιέται και γιγαντώνεται από αυτόν. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα ΜΜΕ επιμένουν να επικεντρώνουν την κουβέντα γι' αυτά τα «σκλαβοπάζαρα» στη «διαφάνεια» και στη «ρουσφετολογία» και όχι στην εκβιαστική και αντεργατική ουσία του προγράμματος.

Για τη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας υπήρχαν αιτήματα φορέων για 1100 θέσεις, προαναγγέλθηκαν ότι θα δοθούν 550 θέσεις και τελικά εγκρίθηκαν 457 θέσεις   σε  9 φορείς και δημόσιες αρχές της περιφερειακής ενότητας
Οι θέσεις που έχουν εγκριθεί είναι:
για το δήμο Πρέβεζας 120,
για την περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας 110,
για το Δήμο Ζηρού 110,
για το Δήμο Πάργας 60,
για το νοσοκομείο Πρέβεζας 40
για το κέντρο έρευνας και κακοποίησης 6,
για την χορωδία Αρμονία 5 θέσεις.
για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ 4,
για το λιμενικό ταμείο 2.
Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας θα έλθουν σε δυο δόσεις.  Δηλαδή πρώτα θα ελθουν  οι 20 για ένα πεντάμηνο  και μόλις αυτοί απολυθούν θα αντικατασταθούν από αλλους 20 για αλλο ένα πεντάμηνο.