Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Τα αποτελέσματα του «επιχειρείν» το χώρο της Υγείας



Όταν μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια την πληρώνουν….τα βατράχια.
Είναι γνωστή η διαμάχη γύρω από το  νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" (παλαιότερες δημοσιεύσεις  : ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ ,ΕΔΩ, ΕΔΩ,   ΕΔΩ 

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο από την ιστοσελίδα «Σοφοκλέους10»

Γιατί ο κ. Βγενόπουλος θέλει να κλείσει το ΓΑΙΑ - Εξώδικο ταφόπλακα για 400 εργαζόμενους
 
Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει μια από τις σοφές ελληνικές παροιμίες και μάλλον έτσι εξηγείται η νέα εμμονή του μεγαλο επιχειρηματία Α.Βγενοπουλου να κλείσει το ΓΑΙΑ, την μαιευτική κλινική που λειτούργει εδώ και λίγο καιρό υπό την σκέπη του Ε.ΝΤΥΝΑΝ και σε σύμπραξη με το ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα υπόλοιπα μαιευτήρια της …Κηφησίας.
Είναι προφανές και στον πλέον αφελή παρατηρητή το τι ακριβώς συμβαίνει : Ένα φθηνότερο μαιευτήριο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και πιο κοντά στο κέντρο της Αθήνας από τους ανταγωνιστές του…
Οι πολιτικοί θα πρέπει ασφαλώς να σέβονται τις αποφάσεις του ΝΣΚ αλλά θα πρέπει να ασκούν και πολιτική με βάση τα συμφέροντα του κόσμου στην ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Ο κ.Λοβερδος θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δώσει μια λύση προς το συμφέρον του κόσμου και όχι μεγαλοεπιχειρηματιών όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Αλήθεια η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει εξετάσει την πιθανότητα ύπαρξης καρτέλ στον συγκείμενο κλάδο ; Και εάν έχει ξεφύγει της προσοχής της μήπως ο κ. Λοβερδος έχει υποχρέωση να της το υπενθυμίσει;
Η  απόφαση του υπουργείου Υγείας να αποδεχθεί την ομόφωνη εισήγηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έκρινε την σύμπραξη μη σύννομη, και να δώσει εντολή να κλείσει μέχρι τις 11 Αυγούστου το "ΓΑΙΑ" έρχεται να σταματήσει αυτή τη στρέβλωση. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, "στις 12 Αυγούστου θα στείλω κλιμάκιο να ερευνήσει ότι έχει εφαρμοστεί η απόφαση", απαντώντας ουσιαστικά στο σχόλιο του κ. Αποστολόπουλου λίγο πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση ότι "το ΓΑΙΑ δεν θα κλείσει γιατί έχει 25ετή σύμβαση".
Ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε και άλλα στοιχεία στην επιτροπή, όπως ότι από τις 462 κλίνες του Ντυνάν οι 124 ή το 27% της δυναμικότητάς του εκχωρήθηκε στο ΓΑΙΑ και το Ντυνάν εισέπραξε όφελος 1,49 εκατ. ευρώ. "Μαζί και με άλλους βοηθητικούς χώρους, στο ΓΑΙΑ εκχωρήθηκε το 1/3 του νοσοκομείου", είπε σχετικά, την ίδια στιγμή που οι συνολικές οφειλές του, όπως προέκυψε και από τον οικονομικό έλεγχο που έκανε η Grant Thornton, εκ των οποίων 85 εκατ. ευρώ προς την τράπεζα και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές.
Πάντως, ο κ. Αποστολόπουλος στο υπόμνημα που κατέθεσε ισχυρίζεται ότι για τους 20 μήνες λειτουργίας της μαιευτικής - γυναικολογικής κλινικής το ΓΑΙΑ επέδωσε στο Ερ. Ντυνάν καθαρά το ποσό των 6,59 εκατ. ευρώ.
 Για την έκθεση των οικονομικών στοιχείων του Ντυνάν, ο επικεφαλής της Marfin δήλωσε στους βουλευτές ότι "η θέση της τράπεζας να καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση δικαιώθηκε από τα ευρήματα του ορκωτού ελεγκτή". Ωστόσο, δήλωσε ότι η Marfin είναι έτοιμη να κάνει αναδιάρθρωση δανείου στο νοσοκομείο και να απελευθερώσει ρευστότητα ύψους 18 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να εξοφληθούν οι οφειλές του δημοσίου προς το νοσοκομείο, οι οποίες με δικαστική απόφαση έχουν βεβαιωθεί στα 24,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, ο κ. Βγενόπουλος ξεκαθάρισε ότι η τράπεζα ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη εταιρεία του ομίλου δεν ενδιαφέρεται να αποκτήσει την κυριότητα του Ερ. Ντυνάν.
Αναφορικά δε, με την τύχη των περίπου 400 εργαζομένων του "ΓΑΙΑ", αυτή μένει να φανεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι πληροφορίες θέλουν το Ερρίκος Ντυνάν να συνεχίζει αυτόνομα να παρέχει γυναικολογικές - μαιευτικές υπηρεσίες, οι δε μαιευτήρες στην πλειονότητά τους δεν είχαν αποκλειστική συνεργασία με το "ΓΑΙΑ".

Η πρόταση Λοβέρδου
Ως "νέο μικρότερο Βατοπέδι" θα εξελισσόταν η υπόθεση πώλησης του Ερ. Ντυνάν (υπενθυμίζεται ότι το Ιατρικό είχε καταθέσει πρόταση εξαγοράς του νοσοκομείου), αφού κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό, ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία άλλη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να γίνει, ούτε να ενοικιαστούν όροφοι του νοσοκομείου σε ιδιώτη για να εξακολουθήσει να λειτουργεί το ΓΑΙΑ.
 Και εξέφρασε την απορία, αφού υπάρχουν τόσο αντικρουόμενα συμφέροντα, γιατί κανείς δεν προσέφυγε κατά της απόφασής του να αποδεχθεί την εισήγηση του ΝΣΚ για αναστολή λειτουργίας του ΓΑΙΑ...
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ερρίκος Ντυνάν μια μόνο λύση "βλέπει" το υπουργείο, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας του νοσοκομείου. Η πρόταση-πείραμα, όπως την χαρακτήρισε, του κ. Λοβέρδου αφορά τρία νοσοκομεία, το Ντυνάν, το Ωνάσειο και Παπαγεωργίου, τα οποία ούτε μεν είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ, αλλά ούτε και είναι ιδιωτικά και προβλέπει:
- να αποκτήσουν διοίκηση με λογική ιδιωτικού management, χωρίς όμως να προσβάλλονται όσα προβλέπονται από τα κληροδοτήματά τους
 - να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών και μισθοδοσίας του προσωπικού (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι δεν μπορεί διοικητικός υπάλληλος για 8ωρη ημερήσια απασχόληση να αμείβεται με 10.000-12.000 ευρώ) και
 - να γίνουν συμβάσεις με τον Ενιαίο Οργανισμό Πρωτοβάθμιας Υγείας (σ.σ. ο οργανισμός που προέκυψε από την συνένωση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων), ώστε να "αιμοδοτήσουν" αυτά τα νοσοκομεία με έσοδα και όλα αυτά υπό την παρακολούθηση του ΕΣΥ.

 Εξώδικο-ταφόπλακα για 400 εργαζόμενους

Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος υπαγορεύει στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο λύση για το «Ερρίκος Ντυνάν», η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα δικών του ΑΕ.
 Δεν αντέδρασε, μέχρι στιγμής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο εξώδικο που του έστειλαν (με κοινοποίηση στους υφυπουργούς Χρ. Αηδόνη και Μιχ. Τιμοσίδη) οι γυναικολογικές κλινικές «Μητέρα» και «Λητώ», που ανήκουν στον όμιλο επιχειρήσεων του Mr MIG, δηλαδή του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου. Το εξώδικο αφορούσε μια άλλη γυναικολογική κλινική, τη «ΓΑΙΑ» του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζητούσε από τον υπουργό να μην επιτρέψει τη λειτουργία της!
Η τακτική των αγωγών, των μηνύσεων και των εξωδίκων είναι, βέβαια, η συνήθης πρακτική του κ. Βγενόπουλου, αλλά αυτή τη φορά, όπως υποστηρίζουν οι 400 εργαζόμενοι στο «Ερρίκος Ντυνάν», ξεπέρασε τον εαυτό του: «Οι ανταγωνιστές της δουλειάς μας -αναφέρουν- στηλιτεύουν σκληρά τον υπουργό γιατί δεν μας έχει πετάξει στο δρόμο και του υποδεικνύουν τι να πράξει με περισσή θρασύτητα και αλαζονεία».

Το ιστορικό
 Η «ΓΑΙΑ» είχε βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, με αποτέλεσμα ο κ. Λοβέρδος να ετοιμάσει τροπολογία, με την οποία αίρεται το αδιέξοδο και ανοίγει ο δρόμος για την πώληση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν». Το σχέδιο της τροπολογίας δόθηκε πρόσφατα στους βουλευτές-μέλη της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Έχω την υποχρέωση να άρω το αδιέξοδο με το Ερρίκος Ντυνάν», είπε ο υπουργός, δηλώνοντας ότι περιμένει τις προτάσεις των βουλευτών. Ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποφάνθηκε ότι δεν είναι νόμιμη ενδεχόμενη σύμπραξη με το ΓΑΙΑ, για να προσθέσει ότι «οι συνεργασίες που φαντάστηκε ο κύριος Μαρτίνης δεν μπορούν να υπάρξουν».
Με το σχέδιο της τροπολογίας ορίζεται ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του να πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση και εκμεταλλεύεται, εν γένει τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας. Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορίζεται επιπλέον ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.

Με την παρούσα τροπολογία, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, επιλύονται τα νομικής φύσεως ζητήματα, τα οποία προέκυψαν κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν. Συγκεκριμένα αποσαφηνίζεται η δυνατότητα να διαχειρίζεται περιουσιακά του στοιχεία, σύμφωνα με τις ανάγκες του, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για την εξυπηρέτηση των σκοπών του. Κατά τον τρόπο αυτό εξαλείφεται κάθε διχογνωμία και πιθανή εστία αντιπαράθεσης αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν.
Παραδίδοντας το σχέδιο της τροπολογίας στους βουλευτές, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι με σφοδρό τρόπο οδηγείται σε κλείσιμο το νοσοκομείο. «Τα δεδομένα δεν είναι καθόλου ευχάριστα και η μόνη λύση είναι να προτείνω την τροπολογία που θα δίνει τη δυνατότητα πώλησης του νοσοκομείου γιατί η ιδέα να το αγοράσει το ΕΣΥ είναι ανεφάρμοστη επειδή δεν έχουμε δεκάρα τσακιστή», τόνισε ο υπουργός.

Όμως δεν υπολόγισε την «ευαισθησία» του κ. Βγενόπουλου για την νομιμότητα, αλλά και τις γνώσεις του σε νομικά θέματα. Έτσι εισέπραξε το παρακάτω εξώδικο:

Ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου και Αρχής
ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ
1. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΜΗΤΕΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Α.Ε.», που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, οδός Ερυθρού Σταυρού αριθμ. 6 και εκπροσωπείται νόμιμα και
2. Της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΛΗΤΩ ΜΑΙΕΥΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μουσών αρ. 7-13 και εκπροσωπείται νόμιμα.
 ΠΡΟΣ
Τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ και ΠΡΟΣ
1. Τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Χρήστο Αηδόνη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
2. Τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μιχαήλ Τιμοσίδη, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
3. Το γενικό γραμματέα Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικόλαο Πολύζο, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
4. Τη γενική διευθύντρια Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
5. Τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αριστοτέλους αριθμ. 17.
6. Τον κ. ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Λεωφόρου Συγγρού αριθμ. 60.
7. Τον κ. γενικό επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΤΙ), που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πειραιώς αριθμ. 205 και
8. Τον κ. πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικής Υποθέσεων της Βουλής, που εδρεύει στην Αθήνα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

1. Οι εταιρείες μας δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας ασθενών, σύμφωνα με τις παραδεδεγμένες σύγχρονες αντιλήψεις και μεθόδους της ιατρικής επιστήμης, υπάγονται δε στις νομοθετικές διατάξεις περί ιδιωτικών κλινικών. Ειδικότερα, η πρώτη από εμάς λειτουργεί το μαιευτήριο ΜΗΤΕΡΑ και η δεύτερη από εμάς το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, δυνάμει των προβλεπομένων εκ του νομοθετικού καθεστώτος αδειών ίδρυσης και λειτουργίας.
2. Με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Υ4ε/123637/16.9.2009 απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημητρίου Αβραμόπουλου, τροποποιήθηκε η άδεια λειτουργίας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», προς το σκοπό της δημιουργίας από αυτό και σε αυτό μαιευτικών γυναικολογικών τμημάτων, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι η εν λόγω απόφαση θα χρησιμοποιείτο για παράνομη λειτουργία των μαιευτικών τμημάτων μέσω προβληματικών συνεργασιών με τη ΓΑΙΑ ΑΕ.
3. Οι κλινικές μας, από το μήνα Ιούλιο του 2009, σας έχουν αποστείλει, μέσω δικαστικού επιμελητή, εξωδίκους και αναφορές, που σχετίζονται με την παράνομη ίδρυση και λειτουργία της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής εντός του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στις οποίες καταγγέλλουμε την ανωτέρω παρανομία μέσω ενός νομικού μορφώματος με τον τίτλο «σύμπραξη», μεταξύ του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και της εταιρείας «ΓΑΙΑ ΑΕ», θυγατρική κατά 100% της «ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ», ταυτόχρονα δε, σας έχουμε καλέσει να λάβετε θέσει επί όλων των σοβαρών ζητημάτων που σας έχουμε θέσει υπόψη και να προβείτε στις δέουσες ενέργειες ούτως ώστε να παύσει η συνεχιζόμενη παρανομία.
Η προκάτοχός σας υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στις αρχές του 2010 απέστειλε σχετικό ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητώντας γνωμοδότηση επί των τεθέντων ζητημάτων. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ’ αριθμ. 112/2010 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ΄ Τμήματος έκρινε παράνομη των ανωτέρω σύμπραξη. Η ανωτέρω υπουργός, αν και όφειλε να εφαρμόσει άμεσα το νόμο και την άνω απόφαση, επανέφερε εκ νέου το ζήτημα για συζήτηση στην Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
4. Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μετά από καθυστέρηση ενός έτους, κατά τη συνεδρίαση της 18-4-2011, με την υπ’ αριθμ. 227/2011 γνωμοδότησή της, ομόφωνα έκρινε παράνομη τη λειτουργία των μαιευτικών και γυναικολογικών τμημάτων του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕ, δικαιώνοντας όλους τους ισχυρισμούς μας, τους οποίους έχουμε προβάλει ενώπιόν σας, από τον Ιούλιο του 2009, περί του παρανόμου της εν λόγω σύμπραξης.
Επισημαίνουμε ότι όλες οι ανωτέρω πράξεις των προκατόχων σας υπουργών Υγείας είχαν ως αποτέλεσμα την επί δύο έτη παράνομη λειτουργία της κλινικής ΓΑΙΑ εντός του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, αναδεικνύοντας την παθογένεια του διοικητικού μηχανισμού, ο οποίος ενώπιον της προφανούς παρανομίας κωλυσιεργεί κατά τρόπο σκανδαλώδη.
Για όλα τα ανωτέρω ουδεμία ενημέρωση ή απάντηση έχουμε λάβει μέχρι την ανάρτηση στο διαδίκτυο της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4Ε45944/12-07-2011 σχετικής αποφάσεώς σας, με την οποία διακόπτεται η παράνομη λειτουργία της ΓΑΙΑ ΑΕ και καλείται να αποχωρήσει από το Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, εντός προθεσμίας τριάκοντα ημερών.
Οφείλουμε όμως να τονίσουμε ότι ενώ η υπ’ αριθμ. 227/2011 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ εξεδόθη στις 17-4-2011, λάβατε τη σχετική απόφαση περί εφαρμογής της ανωτέρω γνωμοδότησης με καθυστέρηση τριών μηνών και συγκεκριμένα χθες (12-7-2011), καίτοι σας είχαμε αποστείλει σχετική αίτησή μας για άμεση εφαρμογή της ως άνω αναφερομένης γνωμοδότησης του ΝΣΚ και διακοπή της κριθείσας παράνομης σύμπραξης μεταξύ ΓΑΙΑ και ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ.
5. Παρόλα αυτά με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι ταυτόχρονα με την υπογραφή της αποφάσεως περί της εφαρμογής της 227/2011 γνωμοδότησης της πλήρους Ολομέλειας του ΝΣΚ, ανακοινώθηκε ότι προωθείται σχέδιο τροπολογίας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, διά της οποίας εκτιμούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω παράνομες ενέργειες, συμπράξεις ή συναλλαγές, παραβιάζοντας τόσο τις νομικές διατάξεις περί λειτουργίας των Ιδρυμάτων και εξυπηρέτησης των σκοπών τους, όσο και τις διατάξεις του Π.Δ. 517/1991 και 247/1991 περί λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών.
Συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το κείμενο της επίμαχης τροπολογίας έχει ως εξής: «το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί για την εξυπηρέτηση των αναγκών του να πωλεί, μισθώνει, προβαίνει σε χρηματοδοτική μίσθωση που εκμεταλλεύεται, εν γένει, τα περιουσιακά του στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ως ομάδας περιουσίας».
«Στην περίπτωση πώλησης ή εκμίσθωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 2/3 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορίζεται επιπλέον ότι το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να ιδρύει εταιρείες, με σκοπό που συνάδει με τους σκοπούς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν».

Κύριε υπουργέ,
Αντιλαμβανόμεθα, σύμφωνα με τις δηώσεις σας, ότι η αιτιολογία της προώθησης αυτής της τροπολογίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ να πωληθεί για να μην κλείσει, κάτι που φυσικά ούτε εμείς επιθυμούμε.
Προκειμένου να προστατευθεί η νομιμότητα στον ευαίσθητο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, σας καλούμε όπως η επίμαχη τροπολογία επαναδιατυπωθεί, ούτως ώστε να προβλέπει αποκλειστικά και μόνο τη δυνατότητα πώλησης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ ολοκλήρου και σε καμία περίπτωση τμηματικά ή μερικά. Επιπλέον, θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε διατύπωση που θα επιτρέπει τη μίσθωση, χρηματοδοτική μίσθωση ή με άλλο τρόπο εκμετάλλευση του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παράνομες πρακτικές συμπράξεων, μισθώσεων κλπ., οι οποίες έχουν κριθεί ως παράνομες και σκανδαλωδώς το υπουργείο σας ανέχθηκε τόσα χρόνια.
Τροποποιούμενη σύμφωνα με τα παραπάνω, η τροπολογία θα εξυπηρετεί τους διακηρυγμένους σκοπούς σας και δεν θα δημιουργεί τις στρεβλώσεις που προαναφέραμε.
Για τους λόγους αυτούς, σας δηλώνουμε τα ανωτέρω και διαμηνύουμε και πάλι ότι θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με στόχο την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, απέναντι σε όσους επιχειρήσουν παράνομες μεθοδεύσεις που θα προσβάλουν τον υγιή ανταγωνισμό.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς εκείνους στους οποίους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και να επέλθουν οι νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρο το περιεχόμενο της παρούσας στην έκθεση επίδοσής του. Γίνεται μνεία ότι επικολλήθηκε ένσημο Τ.Π.Δ.Α. ευρώ 1,15.
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2011
Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι
Για τη «ΜΗΤΕΡΑ Α.Ε.»
Ευθυμία Η. Κυριαζή
Για τη «ΛΗΤΩ Α.Ε.»
Ρούλα Ε. Λιώση



Σχόλιο:
1ο)Εκείνο που μας έμεινε από το κείμενο  είναι το συγκεκριμένο κομμάτι από το εξώδικό του μεγαλοεπιχειρηματία Βγενόπουλου:
«Για τους λόγους αυτούς, σας δηλώνουμε τα ανωτέρω και διαμηνύουμε και πάλι ότι θα προασπίσουμε τα συμφέροντά μας με στόχο την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας, απέναντι σε όσους επιχειρήσουν παράνομες μεθοδεύσεις που θα προσβάλουν τον υγιή ανταγωνισμό».!!!

Οι καρχαρίες κόπτονται για την προστασία του …Δημόσιου αγαθού της Υγείας!!!

2ο)Οι μεθοδεύσεις Λοβέρδου δεν αποσκοπούν στην αποκατάσταση της... νομιμότητας.
Γίνονται με πρόσχημα αυτήν , αλλά άλλα έχει στο νου του.

3ο) Για μια ακόμη φορά φαίνεται πόσο αναγκαίο είναι για τα συμφέροντα του λαού το αίτημα:

 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ,ΔΩΡΕΑΝ, ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τίποτε λιγότερο!