Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Σχόλια επί της τελικής πρότασης συγχωνεύσεων νοσοκομείων (3ον)


Πραγματικά τραγέλαφος

Είναι γνωστόν ότι ο πρώην νομός (και νυν περιφερειακή ενότητα)  Πρέβεζας είναι από τις περιοχές με την υψηλότερη εκροή ασθενών σε μεγαλύτερα νοσοκομεία των Ιωαννίνων αλλά ακόμη και  των Πατρών και Αθηνών.
Οι αιτίες γνωστές στους πάντες : απαξίωση του νοσοκομείου, φτωχές- πολύ φτωχές κτιριακές υποδομές, έλλειψη ιατρικών ειδικοτήτων, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού , ανεπαρκής κάλυψη με υψηλής επιστημονικής επάρκειας προσωπικό, έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ώστε να καλυφθούν πλήρως και επαρκώς οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής κλπ κλπ.

Αντι λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα που θα άρουν τις αδυναμίες αυτές.
Αντι λοιπόν να προχωρήσει άμεσα σε ανέγερση ενός νέου μεγαλύτερου Δημόσιου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Αντί να το  στελεχώσει πλήρως με υψηλότατης επιστημονικής επάρκειας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Αντί να αναπτύξει μια σειρά από ειδικότητες και τμήματα, που υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν, για να καλυφθούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες οι ανάγκες περίθαλψης του ντόπιου πληθυσμού

...Δίνει μια κλωτσιά και στέλνει το νοσοκομείο ακόμα πιο κάτω, συρρικνώνοντας την οργανική του δύναμη  σε κλίνες και πιθανά και σε προσωπικό  και παγιώνοντας τη εκροή των ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας και του κέντρου.
Αν αυτό δεν είναι απαξίωση και υποβάθμιση τότε τι είναι;
Ποιός  πολίτης θα εμπιστευτεί και θα νοιώσει ασφαλής με ένα νοσοκομείο που συρρικνώνεται σε δυναμικότητα και προσωπικό;

Είναι λοιπό σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας.
Βαθμιαία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας σε επίπεδο δευτεροβάθμιας περίθαλψης,  μέχρι να έλθει η ώρα να μετατραπεί σε καθαρό παροχέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φροντίδας, δηλαδή σε ΚΥ αστικού τύπου. 

Το αίτημα για την ανέγερση ενός νέου Δημόσιου Νοσοκομείου μαζί με το αίτημα για στελέχωσή  του με  πλήρη και με υψηλής επιστημονικής επάρκειας προσωπικό ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής  σε δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι επίκαιρο όσο ποτέ!
Το λόγο έχουν οι πολίτες της Πρέβεζας