Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ


Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου                         14.07.2011


Μετά από την μελέτη των στοιχείων και των προτάσεων  για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου προκύπτουν τα κάτωθι:

·Το Νοσοκομείο μας δεν αναβαθμίζεται ούτε στο ελάχιστο σαν υπηρεσία υγείας

·Τα στοιχεία που δόθηκαν στο υπουργείο υγείας από το νοσοκομείο αφορούσαν χρονικό διάστημα λειτουργίας 9 μηνών (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2010),  αλλά καταμετρήθηκαν ως ετήσια από το ΥΥ.
Όλα τα νούμερα των νοσηλευομένων υπολείπονται κατά ¼.   
Το σύνολο που νοσηλεύτηκε το 2010 είναι 10.905 και το ΥΥ γράφει 8.020.
Άρα  όλα τα ποσοστά πού έκαναν χρήση αυτών των αριθμών είναι λάθος. 
Η ποσοστιαία κάλυψη κλινών και η μέση διάρκεια νοσηλείας, είναι όλα λάθος. 
Το τραγικό  αποτέλεσμα αυτών των υπολογισμών είναι η μείωση των κλινών όλου του ιδρύματος, η μείωση των κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, η μη αναβάθμιση του νοσοκομείου σε προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό. 
Ο νέος οργανισμός προέβλεπε 356 κλίνες. 
Ως τώρα αναπτυγμένες είναι 199 και η πρόταση του ΥΥ είναι 192. 
Σύνολο απώλειας κλινών 7 από τις ήδη λειτουργούσες, 3 ΜΕΘ και 4 από τις υπόλοιπες κλινικές και θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες 4 πού πωλούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δηλ. 11. Μετρώντας βέβαια από τις αναγκαίες με τον νέο οργανισμό, η απώλεια είναι 164 κλίνες.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν αναφέρεται καθόλου, σαν να μην υπάρχει και ελπίζουμε ότι είναι ''απλώς'' άλλο  ένα λάθος της γραφειοκρατικής διαδικασίας.

·Τα δεδομένα του 2011 δείχνουν αύξηση κατά 4,5% του αριθμού των νοσηλευομένων. Το νοσοκομείο, όμως, θα έχει λιγότερα κρεβάτια και οι διάδρομοι θα ανθίσουν και πάλι.

·Δεν προβλέπεται δημιουργία νέου τμήματος , ούτε πρόσληψη γιατρού νέας ειδικότητας, όπως το παθολογοανατομικό και έτσι οι βιοψίες θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στην Αθήνα, με την καθυστέρηση πού αυτό συνεπάγεται ή ιδιωτικά και με πληρωμή από τον άρρωστο. 
Ούτε ενδοκρινολογικό προβλέπεται και με δεδομένο ότι δεν έχει και το νοσοκομείο Χανίων, οι ασθενείς θα πρέπει να επισκέπτονται γιατρό ιδιωτικά και φυσικά πληρώνοντας. Όλοι γνωρίζουμε τα ποσοστά θυρεοειδοπάθειας στον πληθυσμό της Δ. Κρήτης.
Δεν προβλέπεται πρόσληψη νευρολόγου και ο ένας πού υπάρχει και υπηρετεί μόνος το νομό χρόνια τώρα, θα συνεχίσει την μοναχική του πορεία. 
Ούτε κυτταρολογικό προβλέπεται.

·Χάνονται 4 κλίνες από την Μονάδα νεογνών Δυτικής Κρήτης στα Χανιά και άλλες 2 από την Μονάδα Μεσογειακής αναιμίας.

·Το τμήμα επειγόντων δεν αναφέρεται ως ανεξάρτητο τμήμα και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί στερώντας γιατρούς από τις άλλες κλινικές.

·Το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί με μειωμένο το ιατρικό προσωπικό. Ο στόχος του ΥΥ είναι 0,7 γιατροί ανά κλίνη. Το Ρέθυμνο έχει 0,61  ΜΑΖΙ ειδικευμένους και ειδικευόμενους ανά κλίνη, 0,34 ειδικευμένους ανά κλίνη και το υπουργείο ισχυρίζεται ότι είναι 0,93 γιατροί (ειδικοί και μη) ανά κλίνη.

Υπηρετούν αυτή τη στιγμή 69 ειδικευμένοι και 54 ειδικευόμενοι.
Ο αριθμός κλινών θα είναι 192. Ο νέος οργανισμός θεώρησε αναγκαίους τους125 ειδικευμένους γιατρούς (υπογεγραμμένος από τον Διοικητή και τον Διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας), με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες του νομού και την τουριστική κίνηση, (ξενοδοχειακές κλίνες). 
Για το υπουργείο οι άμεσες ανάγκες περιορίζονται σε πρόσληψη 7 νέων γιατρών, ενώ στη πράξη υπάρχει επιτακτική ανάγκη για 14 γιατρούς και για πλήρη στελέχωση αρκετοί παραπάνω.

·Για να μειώσουν τις ανάγκες σε γιατρούς εισάγουν σε εφαρμογή την εφημερία σε επίπεδο τομέα, πρακτική αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για την σημερινή πραγματικότητα. Φανταστείτε τον πνευμονολόγο ή το δερματολόγο να αντιμετωπίζει έμφραγμα και ο ασθενής να είσθε εσείς. Τον οφθαλμίατρο κάταγμα, τον ΩΡΛ οξεία κοιλία κ.λ.π.

·Το νοσηλευτικό προσωπικό πού φαίνεται ότι απαιτείται για το νοσοκομείο Ρεθύμνου ακόμη και με την αναλογία πού το ΥΥ θεωρεί απαραίτητη και ασφαλή (1,1 νοσηλεύτρια/κλίνη), είναι 212 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού για τις 192 κλίνες. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν178, απαιτούνται λοιπόν 28 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού, με την αναλογία αυτή.
Η νοσηλευτική υπηρεσία, όμως, του νοσοκομείου Ρεθύμνου, έχει 32 θέσεις κενές νοσηλευτικού προσωπικού  ΤΕ (3ετούς εκπαίδευσης) την κάλυψη των οποίων θεωρεί απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια και την επάρκεια στη φροντίδα των ασθενών.
Συγχρόνως, απαραίτητη και επιτακτική είναι η ανάγκη πρόσληψης βοηθητικού προσωπικού, βοηθών θαλάμου και τραυματιοφορέων, ώστε το νοσηλευτικό και το βοηθητικό  προσωπικό να μπορεί να εκτελέσει το δύσκολο πράγματι έργο του και με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας.

·Σε επίπεδο ΠΦΥ οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών στα Κέντρα Υγείας ακόμη και με τα αναξιόπιστα εντέλει στοιχεία πού δίνει το υπουργείο. Τα ΚΥ είναι ήδη υποστελεχωμένα και σε ειδικευμένο ιατρικό και σε νοσηλευτικό και σε λοιπό προσωπικό, διοικητικό, όμως και από αυτά μετακινεί προσωπικό κ.ά.

·Το υπουργείο και οι τεχνοκράτες του μετρούν ως ιατρική εργασία μόνο την νοσηλεία ασθενών, τα χειρουργεία και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Ότι δηλαδή μπορεί να μεταφραστεί σε χρήμα. Γι αυτό εξάλλου στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ασθενών που εισήχθη προσφάτως πιλοτικά στο νοσοκομείο μας, ο ασθενής πλέον είναι και καταγράφεται ως ΠΕΛΑΤΗΣ.

·Ιατρικό έργο, όμως, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που φέρνουν χρήματα στο σύστημα. Είναι η αντιμετώπιση του επείγοντος, οι διακομιδές, οι ενδοσκοπικές εξετάσεις, είναι οι απαιτούμενες ενδο και έξω συνεννοήσεις για τον ασθενή, η παρακολούθηση ασθενών στις άλλες κλινικές, είναι η επίπονη και χρονοβόρα ενημέρωση των οικείων του ασθενή, είναι οι μικροεπεμβάσεις, είναι η ηλεκτρονική εργασία αποστολής εξετάσεων, εισιτηρίου-εξιτηρίου, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και καταγραφή (σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα πού θέλει 16 κτυπήματα για ένα εισιτήριο), είναι κυρίως ο χρόνος που ο άρρωστος χρειάζεται να του αφιερώσεις για να ανακουφιστεί λίγο ψυχολογικά.

·Κάνοντας μια άθροιση των χαμένων κλινών στη Κρήτη, αναδεικνύεται και η εφαρμοζόμενη κοινωνική πολιτική.  Απώλεια 6 κλινών από Εντατικές παίδων και απώλεια άλλων 10 παιδιατρικών κλινών, 6 ογκολογικών κλινών, 10 ψυχιατρικών, 23 μαιευτικών, 4-6   νευροχειρουργικών, 33 χειρουργικών, 16 οφθαλμολογικών,  23 παθολογικών κλινών. Πουλάμε, όμως, 88 κλίνες-θέσεις σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ο αριθμός αυτός αφορά το 10% των κλινών ανά την Ελλάδα πού είναι προς πώληση. Έμμεσα αναγνωρίζεται με αυτό, η αυξημένη τουριστική κίνηση στη Κρήτη. Όμως η διαθεσιμότητα κλινών του δημοσίου συστήματος υγείας μειώνεται για να δοθούν οι κλίνες προς οικονομική εκμετάλλευση.

Η ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ