Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ (4ον)

 
Διαβάστε…


"2.7 Για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας

Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα:
Διακυβέρνηση

Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 31 και 32 του νόμου 3863/2010. Ειδικότερα, το Συμβούλιο Συντονισμού Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ):
  • συνεχίζει τις εργασίες σχετικά με τον καθορισμό νέων κριτηρίων και όρων για τη σύναψη συμβάσεων από ταμεία κοινωνικής ασφάλισης με όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και όλων των άλλων δράσεων που προβλέπονται στο άρθρο 32 με σκοπό την επίτευξη του στόχου μείωσης των δαπανών.
Η Κυβέρνηση προβαίνει στην εξίσωση του κοινού πακέτου παροχών για τους ασφαλιζόμενους του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την πλήρη εξίσωση των παροχών και των εισφορών σε όλα τα ταμεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, και την εναρμόνιση των εισφορών που καταβάλλονται από τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ με εκείνες των άλλων ασφαλισμένων του EOΠYY, όπως προβλέπεται στην μεσοπρόθεσμη στρατηγική της δημοσιονομικής πολιτικής. [Ιούλιος 2011]

Ο EOΠYY αρχίσει να λειτουργεί. Το νέο ασφαλιστικό ταμείο θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του διοικητικού προσωπικού κατά τουλάχιστον 50 τοις εκατό και των συμβαλλομένων γιατρών κατά τουλάχιστον 25 τοις εκατό σε σύγκριση με το σύνολο για τα τέσσερα αρχικά ταμεία, από τη συγχώνευση των οποίων δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί αναλογία ασθενών ανά ιατρό, σε αρμονία με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. [Q3-2011]

Οι αμοιβές για ιατρικές υπηρεσίες που ανατέθηκαν σε ιδιωτικούς παρόχους θα αναθεωρηθούν, με στόχο τη μείωση των σχετικών δαπανών κατά τουλάχιστον 15 τοις εκατό το 2011, και κατά επιπλέον 15 τοις εκατό το 2012. [Q4-2011]

Παροχή υπηρεσιών από το ΕΣΥ
Ετοιμάζεται ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και αναδιάρθρωσης με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, με στόχο να μειωθούν οι υπάρχουσες ανεπάρκειες αξιοποιώντας οικονομίες κλίμακας και φάσματος, και να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος των νοσοκομείων τουλάχιστον κατά 10 τοις εκατό το 2011 και κατά ένα επιπλέον 5 τοις εκατό το 2012 πλέον του προηγούμενου έτους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω:
·         ρύθμισης της διαθεσιμότητας των δημόσιων νοσοκομείων, τόσο εντός όσο και μεταξύ νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια.
·         της αναθεώρησης της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων προς την κατεύθυνση της εξειδίκευσης σε τομείς όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή η κατευναστική θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.
·         της αύξησης της κινητικότητας του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων των ιατρών), εντός και μεταξύ των εγκαταστάσεων και περιφερειών υγείας.
·         της προετοιμασίας ενός συστήματος από κοινού διοίκησης / λειτουργίας σε περιοχές με περισσότερα του ενός νοσοκομεία, με εξαίρεση τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία. [Q2-2011]

Τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ετοιμάζουν ένα πρώτο σχέδιο έκθεσης που παρουσιάζει τη δομή (ηλικία, ειδικότητα, βαθμό, περιφερειακή κατανομή), τα επίπεδα των αποδοχών (συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για τις αμοιβές των Καθηγητών / Διευθυντών ΕΣΥ και των ιατρών), καθώς και τον όγκο και την δυναμική της απασχόλησης στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και τα ταμεία υγειονομικής περίθαλψης. Η έκθεση αυτή θα επικαιροποιείται κάθε χρόνο και θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο σχεδιασμού σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Η έκθεση για το 2011 θα παρουσιάσει σχέδια για την κατανομή και επανεξέταση των προσόντων των ανθρώπινων πόρων για την περίοδο έως το 2013 καθώς και για την παροχή καθοδήγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θα προσδιορίζει ένα σχέδιο για την ανακατανομή του εξειδικευμένου και του προσωπικού υποστήριξης μέσα στο ΕΣΥ και τα ταμεία υγείας. [Q3-2011]

Η Κυβέρνηση επεκτείνει την χρήση του συστήματος της ανά επίσκεψη πληρωμής του ιατρού, το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα από τον ΟΑΕΕ, σε όλες τις συμβάσεις μεταξύ των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης και των ιατρών με τους οποίους αυτά συμβάλλονται. Ο νέος μηχανισμός πληρωμής αρχίζει, για κάθε νέα σύμβαση που ανανεώνεται, το 2011 και, για όλες τις συμβάσεις, από το 2012. Καθορίζει έναν ελάχιστο αριθμό ασθενών ανά ιατρό, με βάση την εμπειρία άλλων Κρατών-μελών της Ε.Ε. Το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση του συνολικού κόστους αποζημίωσης (μισθοί και αμοιβές) των γιατρών κατά τουλάχιστον 10 τοις εκατό το 2011, και κατά ένα επιπλέον 15 τοις εκατό το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. [Q3-2011]".


Σχόλια:

1. Σχεδιάζεται νέο εναίο πακέτο παροχών στους ασφαλισμένους σε ένα ελάχιστο κατώτερο επίπεδο.( πολύ χειρότερα από ό,τι είναι σήμερα).
Για τα  υπόλοιπα, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη ( και τι να βρεις πλεον και εκεί μέσα!!!).
Οι αγρότες θα κληθούν να "εναρμονίσουν" τις  ασφαλιστικές εισφορές τους στα επίπεδα των υπόλοιπων ταμείων (εδώ ένας τεράστιος αριθμός τους  δεν έχει να καταβάλει και δεν καταβάλλει  τις παρούσες...)

2. Θα μειωθούν οι συμβαλλόμενοι γιατροί με τον ΕΟΠΠΥ κατά τουλάχιστον 25%, καθώς και οι αμοιβές τους.

3. Γίνεται σαφές ότι η τωρινή τελική πρόταση του υπουργείου υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ είναι μόνο η αρχή.Τα πολύ χειρότερα έπονται, και θα περιλαμβανουν κλείσιμο μονάδων του ΕΣΥ και ευρείας  κλίμακας μετακίνηση του προσωπικού σε επίπεδο μονάδων υγειονομικής και διοικητικής περιφέρειας.
Έρχονται σύντομα αλλαγές στο μισθολόγιο των γιατρών (δεν φαντάζομαι να υπάρχει έστω και ένας αφελής που να πιστεύει προς το καλύτερο;), στην εξέλιξή τους,( "πολυδιευθυντικό" κλπ)  στο εφημεριακό αλλά και στον τρόπο  προσλήψεων και μετακινήσεών τους.
4. Ανοίγει πολύ σύντομα η διαδικασία ανατροπών για το τρόπο απόκτησης της ιατρικής ειδικότητας αλλά και για τον  τρόπο  και το είδος  οικονομικής αποζημίωσης κατά τη διάρκειά της.