Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Και τα Δημοτικά Ιατρεία στον ΕΟΠΥΥ

Αυτός φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός του ΥΥΚΑ για τα Δημοτικά ιατρεία, όπως  σαφέστατα δήλωσε ο Α. Λοβέρδος στη σημερινή κοινή  συνέντευξη με το Δήμαρχο Αθηναίων με αφορμή την έναρξη του Εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ).

Βεβαίως προσπέρασε ταχύτατα το γεγονός των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους (όπου τελικά  λειτουργούν). Τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Την απασχόληση όλο και περισσότερων  εργαζομένων με συμβάσεις έργου. Τις λογικές ανταποδοτικότητας , επιχειρηματικότητας και φορομπηξίας που βάζουν οι Δήμοι για να τα λειτουργήσουν καθώς η χρηματοδότηση τους κεντρικά γι αυτά τα ζητήματα είναι ανύπαρκτη.
Είναι λοιπόν απορίας άξιο πώς  και με ποιο τρόποτο ΥΥΚΑ θα  τα "αφομοιώσει" στον ΕΟΠΥΥ , όπως δήλωσε ο Α.Λοβέρδος.
Σύμφωνα με τη πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ μπορούν να  αξιοποιηθούν αυτά που υπάρχουν συγκεκριμένα σε 18 Δήμους  και  κάποια άλλα, 60-80 τον αριθμό, σε άλλους,  σε μια μορφή που… μπορούν να δουλέψουν!!!

Χαρακτηριστικός ο παρακάτω διάλογος:

"...Μ. ΤΣΙΜΕΝΤΟΝΑΚΟΥ: Μαρία Τσιμεντονάκου από τον ΣΚΑΪ. Εγώ θα επιμείνω για τα δημοτικά ιατρεία, τα οποία είναι γνωστό ότι υπολειτουργούν. Ούτε προσωπικό έχουν, ούτε χρήματα έχουν, ούτε τίποτα. Εσείς κ. Καμίνη έχετε εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται γι' αυτή τη νέα αρμοδιότητα; Γιατί άκουσα ότι θα βοηθήσει και η ΚΕΔΚΕ. 
Μα η ΚΕΔΚΕ συνεχώς τις τελευταίες μέρες λέει ότι οι Δήμοι πολλοί από αυτούς θα βάλουν λουκέτο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα βασικά τους έξοδα και θα βοηθήσουν για την πρόληψη κατά του καρκίνου;

...Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω να πω και εγώ κάτι πάνω σε αυτό, κ. Δήμαρχε. Είχα συζητήσει με τον κ. Καμίνη τον Φεβρουάριο, όταν η Βουλή ψήφισε το νόμο για τη δημιουργία του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, είχα συζητήσει με τον κ. Καμίνη επαναλαμβάνω την δυνατότητα της ένταξης των δημοτικών ιατρείων στον ΕΟΠΥΥ, στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας. Διστάσαμε ως Υπουργεία Εργασίας και Υγείας να το κάνουμε. Αλλά δεν εγκαταλείψαμε την επιθυμία μας αυτή. 
Η πολιτική άποψη η δική μου και του κ. Τιμοσίδη που σημαίνειη πολιτική βούληση του Υπουργείου Υγείας, είναι σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και όχι κατ’ εξαίρεση μόνο για το Δήμο Αθηναίων, να κάνουμε αυτό το βήμα μετά την 1η Σεπτεμβρίου όπου οι συντάκτες του Υπουργείου Υγείας ξέρουν ότι είναι η ημερομηνία πλήρους λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.
Αφού λοιπόν περάσουμε τους πρώτους ένα - δύο μήνες, μετακομίσει ο ΕΟΠΥΥ στα γραφεία του, δηλαδή στο Μαρούσι στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου, αφού έχουμε λύσει ή επιλύουμε αυτές τις μέρες τα θέματα με τις σχέσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αφού έχουμε ξεπεράσει τα πρώτα μεγάλα θέματά μας, μέσα στο ’11 να συμφωνήσουμε για τη διεύρυνση του ΕΟΠΥΥ με την ενσωμάτωση σε αυτόν λειτουργική, ή καθ’ ολοκληρίαν -θα το δούμε αυτό- και όλων των Δημοτικών ιατρείων. Ο κ. Καμίνης μου έχει κάνει αυτή την πρόταση για τα ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, την ίδια πρόταση μου έκανε η Δήμαρχος Βεροίας, έχω λοιπόν συζητήσει το θέμα και με τον κ. Κουτρουμάνη και τον κ. Τιμοσίδη απλώς είπαμε να το ζυγίσουμε περισσότερο και να κάνουμε κάτι καθολικό.
Πέρα ότι εδώ δεν επιβαρύνουμε εμείς το Κέντρο Υγείας, μια δράση θα περάσουμε μέσα από εκεί. Ούτως ή άλλως κάποιοι άνθρωποι υπάρχουν, αναγνωρίζουμε τα προβλήματα των Γραφείων υγείας των Δήμων. Ο κ. Καμίνης και η κα Δήμαρχος της Βέροιας αυτά μου είπαν, ό, τι είπατε κι εσείς ότι έχουν προβλήματα.
Δεν θα τα επιβαρύνουμε, όμως, με τη δράση αυτή και πάντως στο σκεπτικό μας είναι η αφομοίωση αυτών των Κέντρων μέσα στο 2011. Και η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί, δεν θα κάνουμε υφαρπαγή δομών.