Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Όταν παίρνουν φόρα...

Με αφορμή  τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης για το σχεδιασμό του ΥΥΚΑ για  τα νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου «ψαρέψαμε» τα εξής:

To ΥΥΚΑ διατείνεται ότι συζητάει ακόμη  την τελική του πρόταση ( ισχυρίζεται, κάτω από τη γενική κατακραυγή, ότι η «τελική» του πρόταση είναι…μέρος του διαλόγου) για τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων (χθες ήταν η τελευταία ημέρα κατάθεσης προτάσεων) και ότι στις 25 Ιουλίου ο Α. Λοβέρδος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις.
Ο υφυπουργός ΥΥΚΑ Χ. Αηδόνης αποκάλυψε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ  έχει δεσμευθεί ότι  δεν θα υπάρξει καμία πρόσληψη κανενός γιατρού στο κέντρο και όλες οι προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν θα γίνουν στην περιφέρεια. Μάλιστα αυτό θα περάσει μέσα από νομοθετική ρύθμιση την οποία θα τη φέρει στη Βουλή.
Επίσης ισχυρίστηκε ότι στόχος του ΥΥΚΑ είναι «εξορθολογίζοντας το ανθρώπινο δυναμικό» , να φθάσουν σε μία αντιστοιχία 0,7 γιατρός ανά κλίνη και 1,1 νοσηλευτής ανά κλίνη!

Για να καταλάβετε για ποιο πράγμα μιλάμε παρουσιάζουμε τα αριθμητικά δεδομένα του Νοσοκομείου Πρέβεζας
Σήμερα με οργανικές κλίνες 110 και αναπτυγμένες 112, υπηρετούν σε οργανικές  και προσωποπαγείς θέσεις ( γιατί το οργανόγραμμα προβλέπει περισσότερους):

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΠΕ
    2
ΤΕ
  45
ΤΕ ΜΑΙΩΝ
    6
ΔΕ
  57
ΣΥΝΟΛΟ
110

ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΟΙ (ΑΡΡΕΝΕΣ)
 4
ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ
-ΒΟΗΘΟΙ ΘΑΛΑΜΟΥ
14
ΣΥΝΟΛΟ
18


Αν ληφθεί υπόψη το ισχύον τώρα οργανόγραμμα έχουμε:

110/110 = 1 νοσηλευτής ανά κλίνη

Αν ληφθεί υπόψη η τελική πρόταση του Υπουργείου, που προβλέπει συρρίκνωση των οργανικών κλινών σε 90 έχουμε:

110/90=1,22 νοσηλευτές ανά κλίνη.  Άρα θα έχουμε και… υπερκάλυψη!!!

Αν δε στο υπουργείο, ενσωματώνουν στους «νοσηλευτές»  όλο το προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας θα έχουμε:

128/90 = 1,42 νοσηλευτές ανα κλίνη  …άρα θα πρέπει να διώξουμε κόσμο , ως υπεράριθμους!!!

ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Σήμερα με οργανικές κλίνες 110 και ανεπτυγμένες 112 έχουμε:

Οργανικές θέσεις γιατρών 53 (τα οργανογράμματα ως θέσεις γιατρών θεωρούν και υπολογίζουν μόνο τους ειδικευμένους γιατρούς)
Υπηρετούντες 39 γιατροί + 3 Επικουρικοί

Αναλογία:
39/110 = 0,35 γιατροί ανά κλίνη!!

Και αν υπολογίσουμε και τους 3 επικουρικούς:
42/110=  0, 38 γιατρούς ανά κλίνη!!

Και με βάση την τελική πρόταση του Υπουργείου:
 39/90 = 0, 43 γιατροί ανά κλίνη!!

Ή μαζί με τους επικουρικούς γιατρούς:

42/90= 0,46 γιατροί ανά κλίνη!!

Συμπέρασμα:
Στο νοσοκομείο Πρέβεζας,  με βάση την πρόταση  του Υπουργείου, πρέπει να διώξουμε νοσηλευτές και να προσλάβουμε  καμιά 20αριά γιατρούς !!!*

*Βεβαίως οι αλχημιστές του ΥΥΚΑ έχουν τη συνήθεια στο ιατρικό προσωπικό να καταμετρούν ειδικευμένους , ειδικευόμενους , αγροτικούς κλπ για να μπορέσουν να βγάλουν το… πολυπόθητο νούμερο  γιατροί/κλίνη=0,7

Τέλος κλείνοντας το παρόν δημοσίευμα να σας ενημερώσουμε ότι χθες συναντήθηκαν Λοβέρδος και Παπανδρέου και σύμφωνα με δημοσιεύματα:

Ο Λοβέρδος ενημέρωσε τον Παπανδρέου ότι ότι είναι έτοιμος να περάσει από τη Βουλή μέσα στον Ιούλιο «τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες»:
Η πρώτη παρέμβαση αφορά τις συνενώσεις 131 νοσοκομείων και νοσοκομειακών μονάδων του ΕΣΥ, πέντε του ΙΚΑ και τεσσάρων πανεπιστημιακών.
Η δεύτερη έχει κι αυτή ολοκληρωθεί και σχετίζεται με την πολιτική στον τομέα του φαρμάκου.
Η τρίτη, που κι εκείνη είναι έτοιμη, προβλέπει την επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων και κλειστών νοσηλίων.
(Για το τελευταίο θα επανέλθουμε με ένα ξεχωριστό δημοσίευμα γιατί η προώθηση των «κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων» των  «ομοιογενών διαγνωστικών  κατηγοριών » (ΚΕΝ - DRGs), θα τινάξει στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ' επέκταση  τις τσέπες των εργαζομένων και των ασφαλισμένων).