Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

«Ό όφις με ηπάτησε…»*

*Γένεσις κεφ γ΄13

Κάπως έτσι αποφάσισε να ομολογήσει  ο Α. Λοβέρδος την πλαστότητα και την ανακρίβεια των στοιχείων τα οποία διανθίζουν την «τελική πρόταση»  του ΥΥΚΑ για την «αναδιάταξη των μονάδων  του ΕΣΥ».

Ποιος είναι ο όφις;
Οι ΔΥΠε ,οι ΔΥΠεάρχες που «έκαναν τον τροχονόμο» , οι Διοικήσεις των νοσοκομείων και οι 1151 υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΥΚΑ .

Και έτσι ως Πόντιος Πιλάτος …  ο Α. Λοβέρδος "καθάρισε" από το άγος των χαλκευμένων και ψευδών στοιχείων.
Παρεμπιπτόντως φόρτωσε και στον Πολύζο τη πατρότητα της...."τελικής πρότασης", αποκαλύπτοντας για δεύτερη φορά  μέσα σε λίγες μέρες ότι ο Πολύζος είναι ο συντάκτης του... γονατογραφήματος! 
"Προταση Πολύζου" ονομάζει την παρούσα  "τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ"!

Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι οτι ο Λοβέρδος ομολογεί ότι το ΥΥΚΑ δεν είχε εικόνα και την αποκτά τώρα(!!!), ότι τώρα διαμορφώνει τον "κατάλογο των  δεδομένων του"!!!

Καλά ρε παιδιά... και ο Υγειονομικός Χάρτης;
Και αυτός στα δεδομένα των ΔΥΠεαρχών , των Νοσοκομείων, των μoνάδων υγείας και των πρώην  νομαρχιών δεν βασίστηκε;
Δηλαδή μπαρμπούτσαλα κι αυτός;
Greek statistics κι αυτός;
Και που πάτε ρε παιδιά σε συγχωνεύσεις και αναδιάταξεις  χωρίς "πυξίδα";

Τέτοιο ξεβράκωμα πολιτικής λίγες φορές έχουμε δει στη ζωή μας!

Παραθέτουμε ευθύς αμέσως το σχετικό απόσπασμα από χθεσινή συνέντευξη του υπουργού υγείας:

«…    Την επόμενη εβδομάδα έχουμε τις συνενώσεις των Νοσοκομείων. Κυριακή, όπως ξέρετε, λήγει η προθεσμία που έχουμε δώσει στους ΔΥΠΕάρχες να καταγράψουν τις απόψεις τους επί του τελευταίου κειμένου προτάσεως του κ. Πολύζου. Να πω εδώ ότι με την ευκαιρία αυτού του διαλόγου των τελευταίων ημερών, διορθώσαμε και λάθη στατιστικά. Είδατε εσείς στην πράξη, ότι η πρόταση Πολύζου εμπεριείχε στοιχεία που είχαν έρθει από νοσοκομεία και από ΔΥΠΕ για κλίνες, για στελεχικό δυναμικό και που δεν ήταν όλα σωστά. Τα λάθη βέβαια επισημάνθηκαν με δυο τρόπους :

    Ο ένας τρόπος είναι ότι κάποιος γιατρός, διοικητής νοσοκομείου, ΔΥΠΕάρχης έλεγε ότι «αυτό το Νοσοκομείο δεν έχει 20 γιατρούς έχει 17» ή «δεν έχει 5 γιατρούς όπως γράφετε, έχει 14 και διορθώστε το σφάλμα». Αυτή ήταν μία μέθοδος παρέμβασης. Υπήρχε και ένας δεύτερος τρόπος που έλεγε «Ψεύτες! Κρύβετε την αλήθεια! 4 γιατρούς έχει δεν έχει 6!». Δεκτές και οι δυο μέθοδοι, έχουμε συνηθίσει άλλωστε στον ευγενικό τρόπο του ομιλείν, μας μιλάνε και μας φέρονται με τον καλύτερο τρόπο και τους ευχαριστούμε για αυτό.

    Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι ένα : για πρώτη φορά το Υπουργείο Υγείας το οποίο δεν ήξερε και δεν ξέρει ακόμη πόσους γιατρούς και πόσους νοσηλευτές έχει η χώρα, αυτό το Υπουργείο το οποίο έχει 1.151 υπαλλήλους αλλά δεν ξέρει αυτά, κάνει άλλα πιο σοφά και δύσκολα και βαθυστόχαστα, σε αυτούς που έκαναν το τέρας αυτό όχι σε εμένα. Εγώ είμαι ο κακός της ιστορίας!

    Εμείς μέσα από αυτή τη διαδικασία δεχόμαστε τις παρατηρήσεις και τις μέρες αυτές εδώ διορθώνουμε τα σφάλματα, αποκτά επιτέλους το Υπουργείο εικόνα και δεν αποκτά την εικόνα συζητώντας φιλολογικά περί της εικόνας, διαμορφώνει ένα κατάλογο των δεδομένων του, που είναι πια αλάνθαστος αφού έχει υποστεί τη βάσανο του σχολιασμού της κριτικής και της μομφής, και βάσει αυτού διαμορφώνει την πρόταση για τις συνενώσεις των δυνάμεων του ΕΣΥ.

    Όπως σας έχουμε δώσει ημερομηνίες για την επόμενη εβδομάδα έτσι θα τις τηρήσουμε. 17 του μηνός την Κυριακή τελειώνουμε με τις προτάσεις των ΔΥΠΕαρχών. Ξέρετε δεν ήταν μια απλή δουλειά ακόμη κι αυτές τις μέρες ορισμένοι ΔΥΠΕάρχες έκαναν τον τροχονόμο, ό, τι τους έδιναν τα Νοσοκομεία το έδιναν σε εμάς, ό, τι δίναμε εμείς τα έδιναν στα Νοσοκομεία. Δεν είναι σωστό αυτό.

    Ο ΔΥΠΕάρχης υποτίθεται ότι είναι ο ενδιάμεσος κρίκος που επεξεργάζεται και χρειάστηκε αυτή την εβδομάδα ο κ. Πολύζος να είναι από ΔΥΠΕ σε ΔΥΠΕ και από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο. Φτάναμε να μετράμε κρεβάτια, φτάναμε το Υπουργείο, να μετράει κρεβάτια κα Σωτηριάδου που τα είπατε στο «Mega» κάπως αυστηρά. Σας άκουσα. Μέτραγε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κρεβάτια, μαζί με το Διοικητή του Νοσοκομείου και τους συνδικαλιστές! Ένα, δυο, τρία, τέσσερα…εξήντα. Συμφωνήσαμε; Έδιναν τα χέρια.

    Είναι χώρα αυτή; Είναι σύστημα υγείας αυτό; Που το πληρώνει ο ελληνικός λαός με αυτά τα λεφτά; Να μην μπορούμε να συμφωνούμε στον αριθμό; Λοιπόν τα κάνουμε όλα αυτά. Και θα κάνουμε και ό,  τι άλλο χρειαστεί και σε όποιον του αρέσει, δηλαδή. Εμείς δεν έχουμε για τον εαυτό μας κάποια μεγάλη ιδέα, είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά. Όποια δουλειά είναι αυτή. Η δουλειά δεν είναι ντροπή! Και η καταμέτρηση αγαπητέ Υφυπουργέ, είναι δουλειά ενός Υπουργού. Θα μετρήσουμε και τα σεντόνια μετά και τα μαξιλάρια…!

    Κλείνει αυτό κυρίες και κύριοι και θα σας παρουσιαστεί στις ημερομηνίες της επόμενης εβδομάδας. Να μας συγχωρείτε που δεν εκλαμβάνουμε τον Ιούλιο ως μήνα διακοπών, αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού και αυτή είναι η ανάγκη της χώρας και αυτό είναι και το δικό μας πιστεύω. Στο Υπουργείο Εργασίας έτσι έγινε….» 

Δημιουργούνται όμως ορισμένα ερωτήματα :
Αν δεν κάνουμε λάθος η τελική πρόταση για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ βασίστηκε (ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ)  στα ψευδή και ανακριβή δεδομένα. Τώρα που τα πράγματα δεν είναι έτσι ( και τα "αληθή" δεδομένα αλλάζουν την εικόνα ),  δεν θα πρέπει να αποσυρθεί αυτή η τελική πρόταση;
Πώς είναι δυνατόν να ετοιμάζεται μια τέτοια πρόταση επί μήνες, με βάση ανακριβή και πλαστά στοιχεία και μέσα σε μια βδομάδα από σήμερα να βγουν οι τελικές αποφάσεις  που υποτίθεται θα βασίζονται σε νέα δεδομένα;
Πότε θα προλάβουν να τα επεξεργαστούν;

Όπως καταλαβαίνετε τα ερωτήματα έχουν καθαρά θεωρητικό χαρακτήρα και ο λόγος είναι ότι οι ανατροπές που ετοιμάζουν και υλοποιούν στο χώρο της υγείας έχουν προαποφασιστεί , αποτελούν πάγιο αίτημα του κεφαλαίου εδώ και χρόνια  και βεβαίως  αποτελούν αίτημα τώρα και της τρόικα.
Απλά χάλκευσαν και κάποια στοιχεία και μάλιστα στο πόδι, για να δώσουν και μια μαθηματική , στατιστική και επιστημονική χροιά στις  προειλημμένες αντιλαϊκές αποφάσεις τους

Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι αυτό που είχαμε γράψει και πριν μερικές βδομάδες ισχύει, το επιβεβαίωσε ο Α. Λοβέρδος στην συνέντευξη..
Αμέσως μετά  (Οκτώβριο, Νοέμβριο) έρχονται οι ανατροπές στην ιατρική εκπαίδευση και στο τρόπο  λήψης της ιατρικής ειδικότητας!
  «…  Εγώ έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό τον περασμένη Δευτέρα ότι το πρόγραμμά μας είναι εμπροσθοβαρές και ότι Ιούλιο ή Αύγουστο θα τα κάνουμε όλα. Εάν δεν είχαμε το πρόβλημα της κατηγόριας ότι πάτε να ρυθμίσετε τα θέματα των αποφοίτων της Ιατρικής και την ένταξη στις ειδικότητες καλοκαίρι για να γλιτώσετε τους φοιτητές, θα το είχαμε κάνει και αυτό τώρα. Αυτό θα το πάμε Οκτώβριο, Νοέμβριο, με τα Πανεπιστήμια ανοιχτά. Καθαρά πράγματα...»