Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ (3ον)

Διαβάστε…

"2.6 Για την Ολοκλήρωση της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης
Ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναθεωρείται και η κάλυψή του μειώνεται σε κατά μέγιστο 10 τοις εκατό της απασχόλησης. Ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (Νόμος 3863/2010) εφαρμόζεται με ισχύ από 1ης Αυγούστου 2011 σε όλους τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς εργαζόμενους.

Η Κυβέρνηση προχωρεί με μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένων των ταμείων προνοίας και καταβολής εφάπαξ.
Η μεταρρύθμιση των επικουρικών ταμείων σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ, και οι αναμενόμενες επιπτώσεις της στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα θα επικυρωθούν από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ.
H Κυβέρνηση εντοπίζει τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν εφάπαξ ποσό συνταξιοδότησης δυσανάλογο με τις καταβαλλόμενες εισφορές [Q3-2011], και προσαρμόζει τις πληρωμές. [Q4-2011]
Η μεταρρύθμιση συμβάλλει στην επίτευξη των πρωταρχικού στόχου περιορισμού του συνολικού ποσοστού αύξησης των δαπανών του δημοσίου τομέα για συνταξιοδότηση (που συμπεριλαμβάνει βασική, ανταποδοτική, επικουρική και κάθε άλλης μορφής σύνταξη συμπεριλαμβανομένων των εφάπαξ ποσών κατά τη συνταξιοδότηση), κατά την περίοδο 2009-60, σε κάτω από 2,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Αν οι προβλέψεις της ΕΑΑ δείξουν ότι, ακόμη και μετά τις μεταρρυθμίσεις των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, η προβλεπόμενη αύξηση των συνολικών δημόσιων δαπανών για συντάξεις υπερβαίνει το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-60, η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει επίσης τις παραμέτρους του συστήματος απονομής κύριας σύνταξης που προβλέπεται από το νόμο 3863/2010. [Q4-2011]".

Η Κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή τη μεταρρύθμιση των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, με τη συγχώνευση ταμείων και ξεκινώντας τον υπολογισμό των παροχών, με βάση το νέο «οιονεί κεφαλαιοποιητικό» σύστημα (notional defined contributions system). Η Κυβέρνηση παγώνει ονομαστικά τις επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα σε ταμεία με ελλείμματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την ΕAA. Σε περίπτωση που η αναλογιστική μελέτη δεν είναι έτοιμη, τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται, αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου 2012, για την αποφυγή ελλειμμάτων".


Σχόλια:
1. Παρά και σε αντίθεση με  το πόρισμα της  διαρκούς επιτροπής κρίσεων Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πιστή στα κελεύσματα του κεφαλαίου, των επιχειρηματιών , εφοπλιστών και βιομηχάνων και με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, μέσω δοτών "εμπειρογνωμόνων" προχωρεί σε ένα γιγαντιαίων διαστάσεων αποχαρακτηρισμό εργασιών και επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή για υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζόμενους.
2. Μειώνει όλες τι μορφές των συντάξεων, μειώνει δραματικά τα ποσά των εφάπαξ (που τα έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι) και αφήνει και ανοικτό το θέμα και άλλης νέας μείωσης των βασικών συνταξεων!