Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σταση Εργασίας για το κλείσιμο του Νοσοκομειου Κρεστένων



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

      Σας καλέσαμε σήμερα, μετά από Γενική Συνέλευση του προσωπικού, διαμαρτυρόμενοι, διότι θεωρούμε απαράδεκτη και προσβλητική την πρόταση του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στην αλλαγή χρήσης του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κρεστένων.
      Το Νοσοκομείο Κρεστένων, ιδρύθηκε το έτος 1948 από δωρεές ομογενών  και λειτουργεί συνεχώς μέχρι σήμερα καλύπτοντας όλη τη Νότια Ηλεία με  35.000 κατοίκους, και  απομακρυσμένους  οικισμούς, ορεινούς και με κακό οδικό δίκτυο.
    Το Νοσοκομείο, είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πορεία αποδυνάμωσης και προσφέρει τις υπηρεσίες του  κάτω από αντίξοες συνθήκες.
      Συγκεκριμένα:
     Στο  ιατρικό προσωπικό υπηρετούν:
  • 3 Παθολόγοι εκ των οποίων ο ένας υπηρετεί στο Νοσοκομείο του Πύργου.
  • 2 Χειρουργοί, που και οι δύο εφημερεύουν στο Νοσοκομείο του Πύργου.
  • 2 Παιδίατροι
  • 1 Αναισθησιολόγος, η οποία κατά τακτά χρονικά διαστήματα μετακινείται σε άλλες Υγειονομικές Μονάδες.
  • 1 Καρδιολόγος
  • 1 Οφθαλμίατρος, ο οποίος μόνο δύο μέρες την εβδομάδα εργάζεται στο Νοσοκομείο μας, ενώ τις υπόλοιπες μέρες εργάζεται και εφημερεύει στο Νοσοκομείο του Πύργου.
  • 1 Ακτινολόγος
  • 1 Μικροβιολόγος
  • 1 Οδοντίατρος
  • Γυναικολόγος δεν υπηρετεί.
 Στο  νοσηλευτικό προσωπικό, υπηρετούν 35 άτομα, εκ των οποίων οι 12 έχουν μετακινηθεί και αποσπαστεί στο Νοσοκομείο του Πύργου και στο Κ. Υ. Ζαχάρως, αρμοδιότητας του Νοσοκομείου του Πύργου και οι 3 σε άλλες Υγειονομικές μονάδες, δηλ. συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα. 
Στο παραϊατρικό προσωπικό και συγκεκριμένα στο Ακτινολογικό τμήμα, υπηρετούν 3 Εμφανιστές Χειριστές, εκ των οποίων οι 2 είναι αποσπασμένοι στο Νοσοκομείο Πύργου και στο Κ.Υ. Ζαχάρως, ενώ η τρίτη απουσιάζει με άδεια μητρότητας. Το Ακτινολογικό εργαστήριο λειτουργεί αυτή τη στιγμή,  με μοναδικό εμφανιστή χειριστή επικουρικό προσωπικό, που  αποχωρεί  τον Αύγουστο.
Επίσης, είναι αποσπασμένη και η μοναδική επόπτρια Υγείας που υπηρετεί στο Νοσοκομείο μας, καθώς και 2 διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι καλύπτουν ανάγκες του Νοσοκομείου Πύργου και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ηλείας

 Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κρεστένων  είναι η εξής:

  • Για το έτος 2010:
Εξωτερικά Ιατρεία:
  56.100 άτομα
Διαβητολογικό Ιατρείο:
     1.584 άτομα
Ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις:
     9.050 εξετάσεις
Μικροβιολογικές εξετάσεις:
216.720 εξετάσεις
Νοσηλευθέντες:
        400 άτομα


  •  Για το 1ο εξάμηνο του  2011:
Εξωτερικά Ιατρεία:
 29.216 άτομα
Διαβητολογικό Ιατρείο:
       875 άτομα
Ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις:
     1.415 εξετάσεις
Μικροβιολογικές εξετάσεις:
    110.926 εξετάσεις
Νοσηλευθέντες:
           224 άτομα

Η άποψή μας είναι ότι, παρακάτω δεν μπορεί να πάει. Αντιθέτως, χρειάζεται ενίσχυση, αναβάθμιση, ούτως ώστε το Νοσοκομείο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πολύπαθη περιοχή μας, με κατεξοχήν αγροτικό πληθυσμό, οικονομικά αδύναμο και ηλικιωμένο.
Εμείς, συμφωνούμε το Νοσοκομείο του Πύργου να ενισχυθεί, όμως είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι, η ενίσχυση αυτού θα επιτευχθεί με την κατάργηση του Νοσοκομείου Κρεστένων.
 ΖΗΤΑΜΕ:
-          Να μην υποβαθμιστεί άλλο η ποσότητα και η ποιότητα παροχής  υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της περιοχής.
-          Να μην μετακινηθεί προσωπικό σε άλλες υγειονομικές μονάδες, αντιθέτως να επιστρέψει και αυτό που έχει ήδη μετακινηθεί.
-          Να επαναπροσδιοριστούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε, το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κρεστένων, να μην είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ σε όλη την Ελλάδα που προτείνεται ουσιαστικά η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.
 Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αποφασίσαμε  σήμερα μετά από Γενική Συνέλευση του προσωπικού,  3ωρη στάση εργασίας, από 09:00 έως 12:00.