Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Η "Λοβερδοποίηση" του ΕΣΥ

                              

Πέρα για πέρα αποκαλυπτική ήταν η σημερινή συνέντευξη τύπου  του ΥΥΚΑ με αφορμή τις ανακοινώσεις τελικών αποφάσεων για την αναδιάταξη των μονάδων του ΕΣΥ.(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Μελετώντας τες κάποιος (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) θα καταλάβει ότι πίσω από αυτόν τον τελικώς προκύψαντα αχταρμά (γιατί για αχταρμά πρόκειται), που:

-ξεκίνησε με διαρροές από την ίδια την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ  για συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων του ΕΣΥ 
-προχώρησε με τις περιβόητες προτάσεις συγχωνεύσεων της επιτροπής Λιαρόπουλου
-αντιμετώπισε  την σχεδόν καθολική αντίδραση των υγειονομικών αλλά και των τοπικών κοινωνιών (ακόμα και ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών)
-προσπάθησε να επιβιώσει με την περίφημη «τελική πρόταση» του προηγούμενου μήνα η οποία ήταν στηριγμένη σε χαλκευμένα και ανακριβή στοιχεία και χάθηκε μέσα σε ένα ορυμαγδό κραξίματος ανά την επικράτεια
-έφτασε και κατέληξε σε μια «σούπα»  που προσπαθεί να «εναρμονίσει» σε ένα «σύνολο»:

-την πολιτική θέληση  του κεφαλαίου στο χώρο της υγείας όπως αυτή εκφράζεται από την κυβέρνηση,
-τις  «επιστημονικές προτάσεις» των ακραία νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων της υγείας,
-τις αντιστάσεις όπως και όπου  αυτές αναπτύχθηκαν από τους εργαζόμενους στο χώρο του ΕΣΥ αλλά και τις τοπικές κοινωνίες,
-τη πολιτική επιβίωση  και τα ιδιαίτερα πολιτικάντικα  συμφέροντα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια ...

...κρύβεται μεγάλος κίνδυνος

Ουδεμία αμφιβολία έχουμε ότι αυτός ο αχταρμάς, όσο αστείος και γελοίος και αν φαίνεται, είναι επικίνδυνος και  θα οδηγήσει με μαθηματική  ακρίβεια σε κατάρρευση (ναι ακριβώς  σε κατάρρευση) το ΕΣΥ.
Ουδεμία αμφιβολία έχουμε ότι αυτός ο αχταρμάς υπακούει σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που προβλέπει αρχικά κατάργηση  χιλιάδων οργανικών κλινών, κατάργηση  κενών οργανικών  θέσεων προσωπικού, μετακινήσεις προσωπικού  μέσα στα νοσοκομειακά συγκροτήματα , υποβαθμίσεις μονάδων του ΕΣΥ, κατάργηση μονάδων του ΕΣΥ και πλήρη λειτουργία των εναπομεινασών με καθαρά όρους αυτόνομης ιδιωτικής επιχειρηματικής μονάδας.

Άλλωστε  στη  σημερινή συνέντευξη ομολογήθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ ότι στην ουσία είναι ένα σχέδιο- δοκιμή  για να επακολουθήσει, μετά από ένα διάστημα εφαρμογής του, ένα αληθινό πογκρόμ.


Ας δούμε όμως επιγραμματικά κάποια  σημεία  που αναδείχθηκαν με τη σημερινή συνέντευξη.

 1.Για μια ακόμη φορά (  προηγούμενη ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  το ΥΥΚΑ ομολογεί ότι απλά δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία και μετέφερε το άγος των χαλκευμένων στοιχείων στις διοικήσεις των νοσοκομείων και στο …σύστημα, αλλά και  στην αδυναμία επικοινωνίας της ηγεσίας του Υπουργείου, άρα και των Υπηρεσιών του Υπουργείου, με οποιοδήποτε από τα νοσηλευτικά Ιδρύματα υπάρχουν στη χώρα!!!

2. Η παρούσα πρόταση είναι τελική απόφαση και στις 25 Ιούλη θα ανακοινωθούν και οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων

3.Οι οργανικές κλίνες στο ΕΣΥ από 46.873 γίνονται 35.855 αλλά οι λειτουργούσες θα είναι... ακόμη λιγότερες!

4.Το ΥΥΚΑ, πιθανότατα με νομοθετική διάταξη ή τροπολογία, θα πάει σε αλλαγή των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων προφανώς για να εναρμονίσει τις λιγότερες κατά 11.058   οργανικές κλίνες με περικοπές  και σε κενές οργανικές θέσεις προσωπικού .
Είναι εκπληκτικός ό ορισμός που δίνει ο Υπουργός  για τα  οργανικά κρεβάτια και τις οργανικές θέσεις προσωπικού   που περικόπτει
«Ψευδοκρεβάτια» και «ψευτοθέσεις» τα αποκαλεί!!!

5.ΤΟ ΥΥΚΑ (αυτό το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα από καιρό) θα ανατρέψει τη σημερινή εξέλιξη βαθμίδων στο χώρο των γιατρών του ΕΣΥ.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τη τοποθέτηση του υπουργού.

«…Και εγώ δεν ξέρω, εσείς γράψτε ό,τι νομίζετε στην ιστορία του ΕΣΥ που θα κάνετε, εμείς όμως εδώ, είμαστε πολιτικοί και ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα και μέσα σε λίγους μήνες σκεφτείτε μόνοι σας τι έχουμε κάνει με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, με την τιμολόγηση των φαρμάκων, με τον εξορθολογισμό σήμερα των μονάδων του Ε.Σ.Υ, με τη δημιουργία επιτέλους της ιατρικής πυραμίδας γιατί παραλάβαμε ένα σύστημα με στρατηγούς δίχως στρατιώτες. Και να έχετε και υπόψη σας,  ότι πέραν των συντονιστών – διευθυντών που βάλαμε, θα διευρυνθούν και τα προσόντα για να γίνεται κανείς διευθυντής και θα πάμε σε κρίσεις από εδώ και πέρα. Αυτή η κατάντια του στρατού χωρίς στρατιώτες θα λάβει τέλος».

6. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι θα υπάρχουν μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των διασυνδεόμενων νοσοκομείων

7.Όπως γράψαμε και σε παλιότερες δημοσιεύσεις (πχ ΚΛΙΚ ΕΔΩ) αλλά και εισηγητικά στη παρούσα δημοσίευση,  έχουμε να κάνουμε με ένα σχέδιο –δοκιμή , ένα σχέδιο προπομπό μεγαλύτερων ανατροπών ,  συγχωνεύσεων και απορροφήσεων μονάδων του ΕΣΥ

Από την άποψη αυτή παραθέτουμε  σχετικό απόσπασμα απόλυτα κατατοπιστικό για τα μελλούμενα...

"Ν. ΠΟΛΥΖΟΣ: Ναι, ο Νόμος 3984 τα καθορίζει αυτά πασιφανώς. Δηλαδή το κοινό Διοικητικό Συμβούλιο και ο κοινός Διοικητής, μπορεί να κάνει μετακινήσεις εντός του συγκροτήματος, μπορεί να κάνει κοινές προμήθειες, μπορεί να κάνει κοινή τεχνική ή άλλη υποστήριξη. Το λέει καθαρά ο 3984.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το πάμε λίγο αλλιώς τότε; Ποιοι είναι οι περιορισμοί που αντιμετωπίζετε με αυτού του τύπου τις ενοποιήσεις-συγχωνεύσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, το κληροδότημα είναι ένα σύνολο περιουσίας που διαθέτει ο διαθέτης του προς χάριν ενός κοινωνικού σκοπού. Ο διαθέτης πεθαίνει και δεν έχει συγγενείς - λέω ένα παράδειγμα - ο νόμος προστατεύει τη βούλησή του, πως δεν μπορείς να την παραβιάσεις ; Δεν μπορείς να πεις ότι εγώ θέλω να το διοικήσω αλλιώς, θα διοικηθεί από τα πρόσωπα που φέρουν τις ιδιότητες που ο νόμος ορίζει. Ο διοικητής όμως, ορίζεται από το κράτος. Θα είναι ο διοικητής του «Αγία Σοφία», κανένας περιορισμός επ’ αυτού. Ο γενικότερος περιορισμός που είχαμε εμείς και το κάναμε μετά λόγου γνώσεως γιατί πήγαμε μετριοπαθώς, δεν πήγαμε ας πούμε με απόλυτα ριζοσπαστικό τρόπο, δεν διοικήσαμε, δεν υπαγάγαμε σε κοινή διοίκηση νοσοκομεία περιοχών, πλην δύο τριών εξαιρέσεων που το κάνουμε και δοκιμαστικά. Πήγαμε σε διοικήσεις πιο μαζεμένες γεωγραφικά για να μπορέσουμε να δούμε αν βγαίνει σε πέρας. Ας πούμε, Βέροια - Νάουσα – Γιαννιτσά - Έδεσσα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι μια ενότητα. Ναι, είναι μία ενότητα υγειονομική, είναι μία ενότητα διοικητική ; Kαι τι γνώμη έχουν γι’ αυτό οι τοπικοί παράγοντες του κάθε νομού ;  Για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον τοπικισμό, πρέπει να έχεις υπέρ εσού, αλάνθαστα και αποδεδειγμένα κριτήρια. Εμείς, τα κριτήρια θα τα συγκεντρώσουμε τώρα. Εφόσον μπορεί να διοικηθεί ένα νοσοκομείο που απέχει από ένα άλλο 20 και 30 χιλιόμετρα, μπορούν να συνδιοικηθούν και άλλα που απέχουν λίγο και δεν μεσολαβούν βουνά ή θάλασσες, ή λαγκάδια, ή άγρια ζώα και τέτοια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τελευταίο καιρό, με αυτή την ιστορία με τα ανακριβή στοιχεία, αποδείχτηκε ότι ένας Διοικητής δεν μπορεί δεν είχε εικόνα ούτε για τα κρεβάτια, ούτε για τις προμήθειες όπως συνέβη με το Ιπποκράτειο. Τώρα εδώ πέρα παρουσιάζετε κάτι μαμούθ-σχηματισμούς διοικητικά, δηλαδή περιμένετε από έναν Διοικητή να διοικήσει επαρκώς δύο και τρία νοσοκομεία.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, χαίρομαι για την ερώτηση, υπερβολικά μάλιστα, γιατί εμφανίζετε τη διαρθρωτική αλλαγή πιο ριζοσπαστική απ’ ότι είναι. Κοιτάξτε, εάν είναι μαμούθ αυτά, τότε τι θα ήταν τα νοσοκομεία που σας προείπα ; Και γιατί όχι και η Κοζάνη μέσα εκεί, και η Πτολεμαΐδα και η Καστοριά και η Φλώρινα…Όχι δεν είναι μαμούθ. Είναι μια μετριοπαθής προσέγγιση, αλλά πάρα πολύ καλή διαρθρωτική αλλαγή κατά την εκτίμηση όσων έχουμε δουλέψει στο εγχείρημα αυτό, θα διοικηθούν πανεύκολα. Πώς διοικείται η Πάτρα και το Αίγιο και τα Καλάβρυτα στο πλαίσιο ενός νομού όπως ήταν ; Πώς έχουμε σήμερα την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση του Καλλικράτη με τεράστιες περιφέρειες, αυτοδιοικούμενες μάλιστα. Πώς διοικούνται τόσα πολλά θέματα που δεν είναι μόνο το νοσοκομείο και τι κάνει ο ηλεκτρολόγος εδώ, ή ο υδραυλικός, ή οπωσδήποτε ο γιατρός, ή ο νοσηλευτής σε δυο νοσοκομεία που είναι 20 χιλιόμετρα μεταξύ τους, ή και 30; Θα διοικηθούν. Πώς διοικείται και το ζήτημα της καθαριότητας και το ζήτημα της αστυνόμευσης και το ζήτημα του παραγωγικού ιστού και το ζήτημα του εξωραϊσμού και το ζήτημα των λιμένων όπου υπάρχουν και το ζήτημα των ορεινών όγκων από Δημάρχους Δήμων Καποδιστριακών ή Καλλικρατικών, ή σε περιφερειακό επίπεδο τα αντίστοιχα από τους Περιφερειάρχες ; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά πολύ ευκολότερα, πολύ – πολύ – πολύ ευκολότερα θα διοικηθούν δύο ή τρία το πολύ, όπως τα έχουμε ορίσει νοσηλευτικά ιδρύματα, δεν το φοβόμαστε καθόλου".