Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Η τρομοκρατία στο Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν θα περάσει!

Είχαμε αναφερθεί με μια αναδημοσίευση (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) στο γνωστό στο πανελλήνιο περιστατικό στη Ξάνθη, όπου στις 25/6 νεογέννητο αιμορράγησε από τον ομφάλιο λώρο και κινδύνευσε  λίγες ώρες μετά τη γέννηση, γιατί το μανταλάκι (κλιπ ομφαλίου λώρου) ήταν χαλασμένο. Μάλιστα η αιμορραγία  σταμάτησε μετά από ηρωικές και αγωνιώδεις προσπάθειες του προσωπικού με την τοποθέτηση 2ου κλιπ για διάστημα ολίγων λεπτών και οριστικά με την τοποθέτηση 3ου κλιπ.

Το εξοργιστικό της ιστορίας και της εγκληματικής αμέλειας (μόνο;)  της Διοίκησης του Νοσοκομείου  είναι ότι η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, από το Γενάρη του 2011  προφορικά και από το Μάρτιο του 2011 γραπτά, τη Διοίκηση του νοσοκομείου  για τα ελαττωματικά υλικά!!!

Παραθέτουμε την έγγραφη  αναφορά της Ένωσης κατά το Μάρτιο


ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ και ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ
Ξάνθη 10.3.2011                                               Αρ.πρωτ. 8/10-3-2011

Προς τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
Κοιν.:    
1) Επιστημονικό Συμβούλιο Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης
2) Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν.Ξάνθης
3) Τομεάρχη Παθολογικού Τομέα Γ.Ν.Ξάνθης
4) Τομεάρχη χειρουργικού Τομέα Γ.Ν.Ξάνθης
5) Επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων Γ.Ν.Ξάνθης
                       
                            «ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ»
Σας ενημερώνουμε ότι καθημερινά διαπιστώνουμε ότι ορισμένα υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης είναι ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς:
1.           Ρινογαστρικοί καθετήρες (Levine): εμφανίζουν μεγάλου βαθμού διαφυγή (διαρροή) με αποτέλεσμα α) σημαντικό μέρος των παροχετευόμενων υγρών να διαφεύγει  στο περιβάλλον με κίνδυνο διασποράς ανθεκτικών μικροβίων β) να μην επιτυγχάνεται πλήρης παροχέτευση.
2.           Ουροσυλλέκτες: εμφανίζουν μεγάλου βαθμού διαφυγή (διαρροή) με αποτέλεσμα  την  διασπορά ανθεκτικών μικροβίων.
3.           Κλιπς ομφαλίου λώρου (μανταλάκια): μεγάλο ποσοστό αυτών δεν ασφαλίζει σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και 2ο μανταλάκι.
4.           Αποστειρωμένες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσεως: αποδεικνύονται μη επαρκώς αδιάβροχες με αποτέλεσμα α) την έξοδο του ιδρώτα του χειρουργού και την επαφή του με τον ασθενή  με κίνδυνο επιμόλυνσης και σηψαιμίας για τον ασθενή β) την επαφή του αίματος του ασθενούς με το σώμα του γιατρού με κίνδυνο μόλυνσής του.
5.           Μη αποστειρωμένα γάντια: σκίζονται αμέσως μόλις φορεθούν και αναγκαζόμαστε να χαλάμε μέχρι και 5 ζευγάρια για να βρεθεί κάποιο κατάλληλο για εργασία.
6.           Φλεβοκαθετήρες (Abocath): ζαρώνουν κατά την τοποθέτησή τους, τσακίζουν και φράζουν πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να χρειάζεται να ταλαιπωρηθεί ο ασθενής με 3-5 τρυπήματα αντί ενός.

Τα υλικά αυτά είναι κακίστης ποιότητας, απαράδεκτα για χρήση και επικίνδυνα για την υγεία των ασθενών. Τυχόν μικρότερο κόστος τους δεν δικαιολογεί τη χρήση τους ούτε από οικονομική σκοπιά: το κόστος αντιμετώπισης 1 μόνο περιστατικού σηψαιμίας χειρουργημένου ασθενούς , ή αιμορραγίας νεογνού, ή διασποράς ανθεκτικού μικροβίου σε νοσηλευόμενο υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομία από τη χρήση τέτοιων υλικών!! Φτηνή ιατρική είναι η σωστή ιατρική και όχι η φτηνιάρικη.  
                                           Το Δ.Σ. της Ε.Ι.ΝΟ.ΚΥ.Ξ.

Ο διοικητής του νοσοκομείου και το υπουργείο όμως αντί να αναγνωρίσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους,  απειλούσαν στην αρχή με μηνύσεις  κατά των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κάθε υγειονομικό και κάθε άνθρωπο που υπερασπίζεται την αλήθεια, το δίκιο και τα συμφέροντα των ασθενών.
Ακόμη χειρότερα όμως και ακόμη πιο εγκληματικά δεν   έκαναν  κάποια ενέργεια (π.χ. καταγγελία της συμβάσεως με την προμηθεύτρια εταιρεία, επιστροφή παρτίδας κ.α) για να απομακρύνουν τα ελαττωματικά υλικά!!!

Δυστυχώς οι φόβοι για την ασφάλεια και ζωή των ασθενών που εξέφραζε η Ένωση των γιατρών,  επαληθεύτηκαν την 25/6/2011 με το χειρότερο τρόπο, όταν σημειώθηκαν 2 περιστατικά αιμορραγίας από τον ομφάλιο λώρο και κινδύνεψαν ζωές  λόγω ελαττωματικών  κλιπς!!!

Μετά τη δημοσιότητα που πήραν αυτές οι υποθέσεις, η  διοίκηση του νοσοκομείου πανικόβλητη  μπροστά στις τεράστιες ευθύνες της  (εδώ δεν την βαρύνει  πλέον εγκληματική αμέλεια αλλά… κάτι περισσότερο), έχει περάσει σε επιβολή στο Νοσοκομείο κλίματος τρομοκρατίας , καθημερινών ασκήσεων ΕΔΕ και μηνύσεων.
Στόχος βέβαια να φοβίσει και  να κάμψει το φρόνημα των εργαζομένων .

Ομολογώντας στην ουσία την ενοχή της, μετά τα περιστατικά   πραγματοποίησε επείγουσα αγορά κλιπς (μανταλάκια) ομφαλίου άλλης εταιρείας (αυτής που προμήθευε το νοσοκομείο πριν από 1 χρόνο) αντικαθιστώντας τα καταγγελθέντα ως ελαττωματικά, εξοφλώντας μάλιστα επί τόπου το τιμολόγιο.!!!

Η ΟΕΝΓΕ με απόφαση του ΓΣ της κατήγγειλε στο ελληνικό λαό την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί να φορτώσει τις αποδεδειγμένες πλέον ευθύνες της στο ιατρικό, νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου Ξάνθης. Ζήτησε την άμεση απόσυρση της μήνυσης κατά της Ένωσης Ξάνθης, και δήλωσε ότι θα κινηθεί σε βάρος του υπουργού και του διοικητή του νοσοκομείου Ξάνθης για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής των νοσηλευόμενων.  
Προκήρυξε μάλιστα στάση εργασίας και συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ξάνθης την 19/7/2011. 

Θεωρούμε ότι σε όλη την Ελλάδα πρέπει να σηκωθεί ένα κίνημα συμπαράστασης στους διωκόμενους  εργαζομένους και γιατρούς  στο Νοσοκομείο της Ξάνθης .
Ένα κίνημα που θα καταγγέλλει  τις εγκληματικές ευθύνες  της διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης  και  της κυβέρνησης.

Αυτό που γίνεται στην  Ξάνθη δεν είναι τυχαίο,  είναι μια  γενική πρόβα για τη φίμωση και το τσάκισμα κάθε φωνής μέσα στα Νοσοκομεία που θα εναντιώνεται στην εγκληματική πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας.