Το ότι ο χώρος της υγείας έχει αποδειχθεί χρυσωρυχείο για το επιχειρηματικό κεφάλαιο είναι γνωστό τοις πάσι.
Μια ματιά στη γειτονιά σας θα σας πείσει.
Τα ποσοστά κέρδους από τα υψηλότερα στην οικονομία.
Το «προϊόν» είναι από αυτά, για τα οποία θα υπάρχει ζήτηση …στον αιώνα τον άπαντα. .
Φρόντισαν και οι Ελληνικές κυβερνήσεις γι όλα αυτά , αφού έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να απαξιώσουν , να αποδιοργανώσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα μέτρα ενάντια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας διαδέχονται το ένα το άλλο, μαίνεται ένας άγριος πόλεμος ανάμεσα στους μεγάλους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο.Πόλεμος που έχει στόχο τη κατάκτηση όλου και μεγαλύτερου μεριδίου της αγοράς.
Τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν σχέση με τη δρομολόγηση πώλησης του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» πιθανόν εντάσσονται στα πλαίσια αυτού του πολέμου.
Από αυτή την άποψη είναι χαρακτηριστικό ένα δημοσίευμα από τον ιστότοπο Σοφοκλέους 10, που το παραθέτουμε:
Καταγγελίες-σοκ στη Βουλή για τον Α. Βγενόπουλο!
Δευτέρα, 27 Δεκέμβριος 2010 00:42
Σε καταγγελίες που προκάλεσαν σοκ στους βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κάνοντας τον κ. Γ. Φλωρίδη να μιλήσει για «κλασική μαφιόζικη λειτουργία», προχώρησε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαρτίνης, κατά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση των δύο ανδρών για το δάνειο της Marfin Egnatia Bank προς το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, που ο κ. Μαρτίνης έχει καταγγέλλει ότι αποτέλεσε αντικείμενο εκβιαστικών πρακτικών και μεθοδεύσεων από την πλευρά Βγενόπουλου.
Εξεταζόμενος πρόσφατα ο κ. Μαρτίνης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προεδρεύοντος του κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, επανήλθε στις καταγγελίες του, ότι ο κ. Βγενόπουλος προχώρησε σε καταγγελία του δανείου της Marfin Popular Bank προς το Ερρίκος Ντυνάν, χωρίς να έχει καθυστερήσει έστω μία δόση, την ίδια περίοδο που το νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού συνέπραξε με ιδιωτικό ίδρυμα (το «Ιατρικό Κέντρο») για να δημιουργήσει νέο μαιευτήριο –ως γνωστόν, η Marfin Investment Group ελέγχει τα μαιευτήρια «Μητέρα» και «Λητώ».
Προκαλώντας έκπληξη στον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Παπαιωάννου, ο κ. Μαρτίνης χαρακτήρισε ως «παρωνυχίδα» τις οφειλές του Δημοσίου προς το Ερρίκος Ντυνάν, που φέρονται να υπερβαίνουν τα 44 εκατ. ευρώ, για να τονίσει ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο πηγάζει από τη σχέση του με το τραπεζικό συγκρότημα της Marfin Popular Bank.
Έκανα το σφάλμα να αλλάξω τράπεζα και από την Alpha να πάω στη Marfin με πολύ καλό επιτόκιο πράγματι, τόνισε στους βουλευτές ο κ. Μαρτίνης. Και εξιστόρησε πώς, όταν συνέπραξε το Ερρίκος Ντυνάν με άλλο ιδιωτικό ίδρυμα, με την άδεια του υπουργείου Υγείας, ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να έχει καθυστερήσει μία δόση.
Η τράπεζα, όπως τόνισε ο κ. Μαρτίνης, εξέδωσε διαταγή πληρωμής την οποία δεν εκτελεί, για να μην μπορεί το Ερρίκος Ντυνάν να προσφύγει στα δικαστήρια και να απαλλαγεί απ’ αυτόν τον «βρόχο». Προς έκπληξη των βουλευτών, ο κ. Μαρτίνης ανέφερε, ότι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με μηνυτήρια αναφορά για εκβίαση και ήδη έχουν καταθέσει μέλη της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και του Ερρίκος Ντυνάν και άλλοι μάρτυρες, αλλά υπάρχει εμπόδιο στο ότι δεν είναι γνωστό αν ο κ. Βγενόπουλος είναι νομικά υπεύθυνος της Marfin Popular Bank!
Η Δικαιοσύνη, όπως ανέφερε ο κ. Μαρτίνης, δεν μπορεί να βρει ποιος είναι υπεύθυνος και εξ αυτού του λόγου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι καταγγελίες να καταλήξουν στο αρχείο! Ο κ. Βγενόπουλος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, τον επισκέπτεται στο γραφείο του, ο ίδιος ο κ. Μαρτίνης ανταποδίδει τις επισκέψεις, αλλά νομικά δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, ως εκπρόσωπος της τράπεζας, και δεν μπορεί να κληθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, ούτε για να καταθέσει!
Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο κ. Μαρτίνης, η τράπεζα έχει ζητήσει διπλασιασμό του επιτοκίου του δανείου, αλλά και να δεσμευθούν πρόσθετες διασφαλίσεις, παρότι το δάνειο είναι ύψους 78 εκατ. ευρώ και η αξία του Ερρίκος Ντυνάν έχει αποτιμηθεί στα 214 εκατ. ευρώ από την ίδια την τράπεζα. Ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε αυτές τις προτάσεις, τονίζοντας στον κ. Βγενόπουλο ότι θα συνιστούσε απιστία εκ μέρους του έναντι του κοινωφελούς ιδρύματος, αν δεχόταν τέτοια τροποποίηση των όρων δανεισμού.
Όπως είπε, προσέφυγε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί, αλλά ίσως να χρειασθεί δικαστική συνδρομή από την Κύπρο, για να διαπιστωθεί αν ο κ. Βγενόπουλος πράγματι εκπροσωπεί την τράπεζα! Κατόπιν τούτου, εκτίμησε ο κ. Μαρτίνης, δεν αποκλείεται η υπόθεση να καταλήξει στο αρχείο, εάν κριθεί ότι ο κ. Βγενόπουλος δεν ενήργησε εκπροσωπώντας νόμιμα την τράπεζα.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Φλωρίδης, καλός γνώστης από τις θέσεις που κατείχε στο παρελθόν των θεμάτων της Υγείας, αλλά και της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, τόνισε προς τον κ. Μαρτίνη, ότι αυτά που περιέγραψε είναι μια κλασική μαφιόζικη λειτουργία. Ρώτησε μάλιστα τον κ. Μαρτίνη αν απευθύνθηκε ερώτημα στην Τράπεζα της Ελλάδος, σχετικά με την εκπροσώπηση της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα, για να λάβει την απάντηση ότι σχετικό ερώτημα πράγματι έχει σταλεί.
«Εμάς μας ενδιαφέρει ότι εσείς ισχυρίζεστε ότι δέχεστε έναν εκβιασμό από μια τράπεζα, αυτού του τύπου που περιγράψατε. Η τράπεζα, λοιπόν, αυτή είναι αδύνατον να μην εκπροσωπείται νομικά από φυσικά πρόσωπα, τα οποία να είναι γνωστά, οπωσδήποτε στην Τράπεζα της Ελλάδος», ήταν το σχόλιο του κ. Φλωρίδη. Με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Εξεταστικής, κ. Παπαϊωάννου, αποφασίσθηκε τελικά να σταλούν τα πρακτικά της συζήτησης στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, αλλά και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ώστε να διερευνηθεί το ζήτημα της εκπροσώπησης της Marfin Popular Bank στην Ελλάδα.
Η λύση
O αγώνας για ένα καθολικό, δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας,με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο, είναι βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική προστασία της Υγείας αλλά και την περίθαλψη των κατοίκων της χώρας μας.
Διαφορετικά οι Cow Boys του χώρου δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο.