Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Απόφαση Εργαζομένων και Γιατρών Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ: ΓΝΠατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»,
6η ΥΠΕ, Υπουργείο Υγείας
ΚΟΙΝ.: Δήμος Δυτικής Αχαΐας,
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,
ΜΜΕ

Όχι στην υποβάθμιση του Κ.Υ.Κ.Αχαΐας (ΚΥΚΑ)

Με έκπληξη και οργή υποδεχτήκαμε τις τελικές προτάσεις της 6ης ΥΠΕ, της Επιτροπής Συγχωνεύσεων και του Υπ. Υγείας.

Καταργούνται 11000 οργανικές και 4500 λειτουργούσες κλίνες του ΕΣΥ, δίνονται 550 στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και συρρικνώνεται δραματικά η πρόσβαση του πολίτη στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Επιπλέον, όσον αφορά στο ΚΥΚΑ και τα Περιφερειακά του Ιατρεία (ΠΙ), διαπιστώσαμε πως τα στοιχεία κίνησης ασθενών και προσωπικού που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά στοιχεία!

Επί παραδείγματι:
Αριθμός εξετασθέντων (μέσος όρος από Ιανουάριο ως Απρίλιο 2011) ήταν 3664 και 6391 συνταγογραφίες
Αριθμός παρακλινικών εξετάσεων ήταν 3742

Στο διαδίκτυο εδόθησαν 2617 εξετασθέντες και 1821 εξετάσεις ανά μήνα!!!

Στη Διαχείριση προσωπικού παρατηρήθηκαν ΣΟΒΑΡΑ λάθη στην καταγραφή, πχ εμφανίζονται να υπάρχουν 9 τεχνικοί ενώ είναι στο σύνολο 2 ή εμφανίζονται 17 διοικητικοί ενώ υπηρετούν 4!!!

Στους δε γιατρούς, παρουσιάζονται 24 ενώ είναι 23 εκ των οποίων 3 οδοντίατροι, 2 εργαστηριακοί, 2 παιδίατροι και από τους υπόλοιπους 16 Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους οι 3 βρίσκονται σε μακρά άδεια!

Σημειωτέον, στο προσωπικό περιλαμβάνεται και αυτό που υπηρετεί στο ΠΙΚΠΑ Πατρών που υπάγεται διοικητικά στο ΚΥΚΑ!

Με βάση τα παραποιημένα στοιχεία που στηρίχτηκαν στην Επιτροπή, παρουσιάζονται να «πλεονάζουν» 5 γιατροί, 4 νοσηλεύτριες και 5  από το λοιπό προσωπικό!!! Και, φυσικά, δεν αναφέρεται αν αυτοί μετατίθενται, αποσπούνται ή καταγράφονται στις επικείμενες εργασιακές εφεδρείες-απολύσεις που «προκήρυξε» ήδη η Κυβέρνηση…

Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η μέθοδος που ακολουθεί το ΥΥΚΑ για να δικαιολογήσει την αποψίλωση από προσωπικό των δομών υγείας!

Ιδίως για το ΚΥΚΑ, η οργανικότητά του έχει μειωθεί κατά 20% την τελευταία πενταετία σχεδόν σε ΟΛΕΣ τις ειδικότητες με αποτέλεσμα, μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικά ή αντιδραστήρια, να περιορίζεται κι άλλο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να εντατικοποιείται η εργασία του προσωπικού και των γιατρών (πρόσφατο επεισόδια αυτό με την καθαριότητα του ΚΥΚΑ).

Διαμηνύουμε σε ΚΑΘΕ υπεύθυνο πως η υπεράσπιση του ΚΥΚΑ, των ΠΙ, των θέσεων εργασίας και των δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών του προς τους 60000 και πλέον πολίτες που εξυπηρετούμε, θα είναι ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ από τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διόρθωση των «στατιστικών» και τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό και μέσα προκειμένου να αναβαθμιστούν πραγματικά οι υγειονομικές υπηρεσίες μας προς τους πολίτες!


Κ. Αχαΐα 06/07/2011
Οι Εργαζόμενοι και οι Γιατροί του ΚΥΚΑ