Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το θέμα του νέου Νοσοκομείου στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας


Παραχώρηση οικοπέδου στον Μύτικα

Κατά πλειοψηφία και με την ψήφο του πρόεδρου του τοπικού συμβουλίου Μύτικα εγκρίθηκε από το δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας η εκ νέου παραχώρηση του οικοπέδου για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα. Την πρόταση δεν ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής συσπείρωσης.
Το θέμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης μονοπώλησε την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τόσο η μείζονα όσο και η ελάσσονα αντιπολίτευση κατέθεσε τις απόψεις και τους προβληματισμούς της για το θέμα.
Ο Δήμαρχος στην εισήγηση του αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην προσπάθεια για νέο δημόσιο νοσοκομείο και για να φύγει ο όρος ΣΔΙΤ τόνισε ότι κρίνεται αναγκαία η εκ νέου παραχώρηση του οικοπέδου, σύμφωνα με την σχετικό έγγραφο του υφυπουργού υγείας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου αλλά και την περιουσία του δήμου.
Ζήτησε δε τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων σ' αυτό που λέμε δημόσια υγεία και υπογράμμισε ότι παρόλο που στην επιστολή του υπουργείο δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι σημαντικό το ότι η ηγεσία του υπουργείου πείσθηκε για την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Ο κ. Μπαΐλης αναφέρθηκε στους όρους για την παραχώρηση και σημείωσε ότι αυτοί θα αναφέρουν ότι γίνεται η παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα και νομή 50 στρ στο Μύτικα, η δωρεά γίνεται υπό τον όρο της ανέγερσης δημόσιου νοσοκομείου υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη πενταετία ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ισχύει η παραχώρηση και σε περίπτωση που παύσει να λειτουργεί ως νοσοκομείο υπό τον έλεγχο του υπουργείου υγείας τότε αυτόματα η έκταση και τα κτίρια επανέρχονται στην κυριότητα του δήμου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Στέργιος Γιαννάκης ζήτησε διευκρινήσεις για το αν υπάρχουν εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις για το οικόπεδο, κατέθεσε αίτημα να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα αναζητήσει το κατάλληλο για παραχώρηση οικόπεδο και θύμισε ότι εκτός από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας υπήρχε και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ζαλόγγου για την παραχώρηση οικοπέδου στο Κανάλι.
Στην παρατήρηση αυτή του κ. Γιαννάκη υπήρξαν ενστάσεις τόσο από δημοτικούς συμβούλους μεταξύ των οποίων και αυτή του αντιδημάρχου κ. Γιώργου Φραγκούλη που επεσήμανε ότι το θέμα της συζήτησης δεν είναι το χωροταξικό, όσο και από τον πρώην πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του Μύτικα κ. Γιώργο Νόβα που σημείωσε ότι το θέμα είναι η εκ νέου παραχώρηση του οικοπέδου.
Την ανησυχία του για τον γενικότερο σχεδιασμό της ανέγερσης του νοσοκομείου εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Τσοβίλης, μίλησε για ασάφειες στο έγγραφο του υπουργείου ως προς το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο χρηματοδότησης και ζήτησε στους όρους να προστεθεί και η φράση ανέγερση νέου νοσοκομείου χωρίς ΣΔΙΤ, αίτημα που έγινε αποδεκτό, ενώ ζήτησε ακόμη να υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης για τον τρόπο κατασκευής αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου.
Την πρόταση του δημάρχου με κάποιες επιφυλάξεις ως προς τον χρόνο ανέγερσης στήριξε και ο κ. Γιώργος Νίτσας αλλά και ο κ. Γιάννης Ρέντζος αν και τόνισε ότι η θέση της παράταξής του είναι διαφορετική και αντίθετη με τους τοπικιστικούς προσδιορισμούς υγείας.
Ο κ. Ρέντζος σημείωσε ότι η θέση της δημοτικής κίνησης «Πρέβεζα- Λούρος- Ζάλογγο» είναι διαφορετική αφού πιστεύει ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα δίκτυο ενταγμένο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου κ. Σπύρος Βελέντζας χαιρέτισε την απόφαση του υπουργείου για ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Πρέβεζα και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να συνεργαστούν με τους φορείς για να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν τόσα χρόνια για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του νοσοκομείου και τόνισε ότι ο Ιατρικός σύλλογος θα είναι στην διάθεση όλων για οποιαδήποτε συνεργασία.
 Αμέσως μετά τις τοποθετήσεις ακολούθησε η ψηφοφορία και εγκρίθηκε η εκ νέου παραχώρηση του οικοπέδου με 26 ψήφους υπέρ, μεταξύ αυτών και η ψήφος του πρόεδρου του τοπικού συμβουλίου Μύτικα κ. Ντίτσου, ενώ την πρόταση δεν ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής συσπείρωσης.