Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

«Τέλος στους υποταγμένους αγώνες !»



|Μια ανακοίνωση της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Υγειονομικών για τις εξελίξεις στο σωματείο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»


Συνάδελφοι-συναδέλφισσες!
Οι άγριες μέρες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας  είναι μπροστά μας, τα χειρότερα έρχονται με τα συνεχή κύματα επιθέσεων στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.
Η κατάσταση εκτραχύνεται αναφορικά με  τα οξυμμένα προβλήματα του  ΕΣΥ .
 Με τους τελευταίους νόμους που ψηφίστηκαν στην Υγεία ιδιωτικοποίειται η λειτουργία του ΕΣΥ πλέον απροκάλυπτα.
1) αγοραία ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων επί πληρωμή πλέον. 
2) εισιτήριο 5 ευρώ στα εξωτ. Ιατρεία.              
3) το σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων παραδίνεται σε ιδιώτες, την στιγμή που γνωρίζουμε όλοι πως κρατικοδίαιτοι ιδιώτες συμμετείχαν άμεσα στην επί δεκαετίες καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων με σκανδαλώδεις συμβάσεις περίθαλψης. Τώρα είναι οι ίδιοι που θα αμειφθούν αναλαμβάνοντας και την «ορθολογική» διαχείριση της μίζας των προμηθειών.
 Με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια περίθαλψη πλήττεται καίρια η παροχή περίθαλψης στη λαϊκή πλειοψηφία, υποβαθμίζονται και εμπορευματοποιούνται συνολικά οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Συνάδελφοι είναι ώρα να κάνουμε μερικές διευκρινίσεις για την προβληματική λειτουργία του Σωματείου. Μετά από 8 μήνες απ τις εκλογές του Σωματείου, και αφού εξελέγη διοίκηση, όπου πλειοψηφούσα παράταξη είναι η ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση περιήλθε σε αδιέξοδο τέλμα.
Υπενθυμίζουμε ότι από θέση αρχής  συμμετείχαμε στις περυσινές εκλογές του Σωματείου καθώς πιστεύουμε πως (και το παλεύουμε στην πράξη) όλοι οι εργαζόμενοι  (δημόσιοι και ιδιωτικοί/εργολαβικοί/συμβασιούχοι) πρέπει να καλύπτονται από την ίδια συνδικαλιστική συλλογικότητα, στο ίδιο εργασιακό σωματείο.    Βαθμιαία, με τις καταιγιστικές εξελίξεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας, ελέω ΔΝΤ-Μνημονίου-κυβέρνησης, οι μόνιμοι υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα θα αποτελούμε μία τραγική μειοψηφία (5 αποχωρήσεις και 1 πρόσληψη πλέον ακόμα  και στην Υγεία-Πρόνοια). 

Απέναντι σε αυτήν την συντονισμένη επίθεση του αστικού μπλοκ κυβέρνησης-ΔΝΤ-ΕΕ και ΜΜΕ απαιτείται περισσότερο από ποτέ η ενιαία πανυγειονομική παλλαϊκή αντεπίθεση ανατροπής αυτής της απάνθρωπης πολιτικής.
Στον Ευαγγελισμό, είναι ανάγκη να ξαναμπεί το σύνολο των αγωνιστών υγειονομικών σε μία ανοιχτή και αμφίδρομη διαδικασία σε ό,τι αφορά των σχεδιασμό των κινητοποιήσεων και τον συντονισμό με άλλα κλαδικά και εργατικά σωματεία στην δημόσια και ιδιωτική Υγεία. Αυτό θα γίνει, το έχουμε δηλώσει πολλές φορές,  μόνο μέσα από μία Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων  και με την συγκρότηση Ανοιχτής Συνονιστικής Επιτροπής Αγώνα που θα είναι αιρετή,  και ανά πάσα στιγμή ανακλητή, και που θα αναλάβει τον σχεδιασμό των κινητοποιήσεων, καθώς και την επικοινωνία και συντονισμό με άλλα σωματεία νοσοκομείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αυτό το διάστημα.

 Η εμπειρία των 8 τελευταίων μηνών που συμμετείχαμε στο δ. σ ΣΕΝΕ, με την μία έδρα που κατέχουμε, πιστοποίησε αυτό που υποψιαστήκαμε εξαρχής.
 Η πλειοψηφούσα παράταξη  του Σωματείου (δηλαδή η ΕΣΑΚ-ΠΑΜΕ) δεν θέλησε σε καμία περίπτωση να βάλει σε δεύτερη μοίρα τις στενά κομματικές της επιδιώξεις-ανάγκες και παραταξιακά συμφέροντα και να απεμπλακεί από την (εγκληματική πλέον για αυτήν την βάρβαρη εποχή) στενά σεχταριστική και περιχαρακωτική πολιτική της συμπεριφορά. 

Θυμίζουμε τι σημαίνει σέχτα : θρησκευτική ή πολιτική ομάδα που χαρακτηρίζεται από δογματικές αντιλήψεις.   

1) Επανειλημμένα αγνόησε τις εκκλήσεις μας για ενωτική στάση απέναντι στις υπόλοιπες  αγωνιστικές δυνάμεις, εργαζόμενους, ανένταχτους αγωνιστές του νοσοκομείου για κοινή συστράτευση και κοινή δράση μέσα από Ανοιχτή Επιτροπή Αγώνα με ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο πάλης.
2) Στην πρόταση μας για συντονισμό με άλλα εργασιακά και κλαδικά σωματεία στην Υγεία απάντησε με κάλεσμα σε «συντονιστικό σωματείων του ΠΑΜΕ» επιβεβαιώνοντας την τάση που έχουν όταν αναφέρονται στο κίνημα να θεωρούν ότι το κίνημα είναι μόνο αυτοί οι ίδιοι οπότε θα συνομιλούνε μόνο με τον εαυτό τους.  (βλ «επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ» που καλούνε κατα καιρούς στο νοσοκομείο κλπ)
3)Τελευταίο δείγμα του σεχταρισμού τους και της αδιαλλαξίας τους είναι            η ανακοίνωση που υπέγραψαν σαν ΣΕΝΕ, στις 4/2,  θέλοντας να τοποθετηθούν πολιτικά απέναντι στις πανιατρικές κινητοποιήσεις και την κατάληψη του υπ.Υγείας, όπου σε μεγάλο μέρος της αναλλώνονται σε συκοφαντίες και ανυπόστατες  αιτιάσεις προς την παράταξη της ΑΡΣΙ , για δήθεν συνεργασία με παράγοντες και μεγαλοστελέχη του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού την ώρα της πιο κρίσιμης μάχης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και στο ν/σ του υπουργείου. 

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι σκόπιμα και αποκρύπτοντας την ύπαρξη ενός τέτοιου κειμένου από την έτερη παράταξη στο σωματείο , δηλαδή την  Αγωνιστική Πρωτοβουλία Υγειονομικών το μοίρασαν σε συναδέλφους – ισσες !!

 Δυστυχώς η πρακτική αυτή όπως και άλλες παρόμοιες έχουν καταστήσει πολλά σωματεία νεκρά και τους εργαζόμενους απογοητευμένους από τις ηγεσίες τους . Στο αποτέλεσμά της είναι ίδια με τον υποταγμένο και συμβιβασμένο συνδικαλισμό των  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει γεννήσει παντού σωματεία – «σφραγίδες» . Δεν διαφέρει στην πράξη  καθόλου από την τακτική που ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες κυρίαρχες καθεστωτικές παρατάξεις του προηγούμενου δ σ ΣΕΝΕ.   
 Και οι οποίες, υπενθυμίζουμε, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την διάσπαση των εργαζομένων και την παραίτησή τους από τα κοινά και τα πολιτικά δρώμενα.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους υποβάλλουμε την παραίτησή μας, αποχωρούμε από το δ σ του ΣΕΝΕ, καταγγέλουμε την ΕΣΑΚ για την πρωτοφανή αλαζονική και αντισυντροφική συμπεριφορά, και δεν συμμετέχουμε πλέον σε αυτό το θέατρο σκιών, στις συνεδριάσεις του οποίου συμμετείχαμε κι εμείς –συνειδητά και με πλήρη επίγνωση- τους τελευταίους μήνες, καθώς γίναμε μάρτυρες απλά της μεταφοράς της άκαμπτης κομματικής γραμμής του ΚΚΕ στην δράση του Σωματείου.
1)  Καλούμε τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού σε συμμετοχή στην 24ωρη πανεθνική-πανεργατική απεργία την Τετάρτη 23/2 ενάντια στην πολιτική ΔΝΤ-ΕΕ-Κυβέρνησης
2) Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους –ες  του νοσοκομείου για κοινή συστράτευση και συγκρότηση Ανοιχτής επιτροπής Αγώνα, από όλους τους εργαζόμενους . Πρόκειται για μία ζωντανή συλλογική διαδικασία κινητοποιήσεων όπου όλοι θα είμαστε ισότιμα υπεύθυνοι, χωρίς να διαχειρίζονται τα πάντα οι «εκλεγμένοι συνδικαλιστές» (και να λειτουργούνε εν κρυπτώ)  και θα συμμετέχουμε ενεργά στην λήψη αποφάσεων. Είναι ο θεμέλιος λίθος για την συγκρότηση ενός σωματείου από την βάση , από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Για τώρα, και για τις επόμενες μάχες ενάντια στα εκρηκτικά  προβλήματα που βιώνουμε σαν υγειονομικοί σε ένα ΕΣΥ  που βρίσκεται υπό κατάρρευση, δηλώνουμε παρών!  

«Αν συνεχίσουμε να τρώμε καρπαζιές με σκυμμένο το κεφάλι,στο τέλος θα μας το κόψουν»

Αγωνιστική Πρωτοβουλία Υγειονομικών-ΑΡΣΙ