Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τι χρείαν έχομεν μαρτύρων;

Για το τι  κρύβεται πίσω από τους  νόμους και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας έχουμε μέσα από το ιστολόγιο  αυτό κατά κόρον ασχοληθεί.
Έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει και τους λόγους .
Ένα τμήμα επίσης των γιατρών το αντελήφθη αυτό, με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου (τώρα πλέον νόμου)  του Λοβέρδου.

Τώρα πλέον ανοίγεται και ο χώρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (για την ακρίβεια της πρωτοβάθμιας περίθαλψης) στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr
Το άρθρο αναφέρεται στην αποεπένδυση που έκανε ένας επιχειρηματικός όμιλος (ο όμιλος ΥΓΕΙΑ) στην Τουρκία, για να μεταφέρει τα κονδύλια στην Ελλάδα και στην Αλβανία. Ένας όμιλος που συμπεριλαμβάνει μεταξύ αλλων και  εκτός από το ΥΓΕΙΑ, τα μαιευτήρια ΛΗΤΩ και ΜΗΤΕΡΑ, 2 Νοσοκομεία στην Κύπρο “Ευαγγελισμός” και “Αχίλλειον” & ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο στα Τίρανα της Αλβανίας

Αναφέρονται στο συγεκριμένο δημοσίευμα :
Αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής για τον όμιλο Υγεία, που μετά την αποεπένδυση από την Τουρκία ρίχνει όλο το βάρος του στις δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα.
Αρμόδιες πηγές του ομίλου, μιλώντας στο Capital.gr, σημείωσαν πως ήταν απόφαση του Υγεία να βγει από "οικονομικά αβέβαιες και διαχειριστικά δύσκολες καταστάσεις", προκειμένου να δώσει έμφαση σε δύο αγορές, την εγχώρια και αυτή της Αλβανίας.
....Στο εσωτερικό, η διοίκηση του Υγεία διαβλέπει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, με βάση την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια υγεία, γι΄ αυτό και θα επιδιώξει να ενισχύσει την θέση ομίλου.
Όπως σχολίαζαν στελέχη του, στόχος παραμένει η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και μετά την ανανέωση που έγινε στο θεραπευτήριο Υγεία, σειρά έχει η αναβάθμιση του Μητέρα. Επιπλέον, ο όμιλος σκοπεύει να "χτυπήσει" πιο επιθετικά την αγορά των γιατρών, προσελκύοντας και κάνοντας συνεργασίες με το καλύτερο ιατρικό προσωπικό που υπάρχει σήμερα στη χώρα.

Και βέβαια όταν οι κεφαλαιοκράτες κάνουν τέτοιες κινήσεις και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι ποτέ στην τύχη .Διότι αν δρούσαν στην τύχη δεν θα ήταν τέτοιοι…κεφαλαιοκράτες!

Τώρα αν  θέλετε και προβλέψεις…
Μέσα σε λίγο καιρό θα φυτρώνουν σαν μανιτάρια οι επιχειρηματικές μονάδες που θα δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Λόγω οικονομικής επιφάνειας και δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών θα κερδίζουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ(ο οποίος θα ανακοστολογήσει τις υπηρεσίες και τις εξετάσεις) , τα ταμεία καθώς οδεύουν προς διάλυση ( κατασπατάληση αποθεματικών από τις κυβερνήσεις,τρομακτική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή του κεφαλαίου, ανεργία, μερική απασχόληση και ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστη εργασία κλπ) θα αδυνατούν να καλύπτουν το ίδιο ποσοστό υπηρεσιών που κάλυπταν μέχρι τώρα και θα πέσουν σε ένα μίνιμουμ, οι ασφαλισμένοι και οι πολίτες γενικά θα βάζουν (όσοι αντέχουν) βαθειά το χέρι στις τσέπες και ζεστό χρήμα θα ρέει στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων.

Για τα φτωχά στρώματα , τους ανασφάλιστους , ανέργους , κλπ ; 
Μα εχουμε τη λύση σε αυτό τον τόπο, εδώ και χιλιετίες...
Ο ΚΑΙΑΔΑΣ!!!

Και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί;
Αδυνατώντας  στην πλειοψηφία τους να ανταγωνιστούν τους επιχειρηματικούς ομίλους είτε θα κλείνουν τα ιατρεία τους και παίρνοντας …το δισάκι τους  στον ώμο θα χτυπούν τις πόρτες των ομίλων για κανένα…μεροκάματο ( 650-900 ευρώ μισθός) είτε- και εδώ θα αποδειχτεί "προφητικός" ο Λοβέρδος -θα παρακαλούν για συμβάσεις τύπου ΟΑΕΕ με τον ΕΟΠΥΥ  και θα τρέχουν να καλύψουν κάποιο "κατώφλι" (ανώτατο όριο)  ασθενών (εξετάζοντας ασθενείς με το…μάτι) , μήπως και καταφέρουν και πάρουν εκείνο το ρημάδι τα  1200 ευρώ μεικτά  και πληρώσουν το …ενοίκιο του ιατρείου!
Είδατε πόσο ωραία;
Η "προλεταριοποίηση" που λέγαμε σε ένα προηγούμενο δημοσίευμα!
Απλά, οι σιδερένιοι  νόμοι του καπιταλισμού συνάδελφοι!!!
Υπάρχει όμως ελπίδα και η ελπίδα ανέτειλε με εκείνη τη θρυλική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας.
Γι αυτό και λύσσαξε το πολιτικοδημοσιογραφικό αληταριό εναντίον της !
Όσοι πιστοί ακουλουθήστε την!